Bø synes synd på talentene: – De var klar til å knuse oss

Om snaue to uker skulle Norges skiskyttere startet sesongen på Sjusjøen, men slik blir det ikke.

Sesongstart Skiskyting Sjusjøen

PÅ SJUSJØEN: Tarjei Bø avbildet etter målgang på Sjusjøen i fjor. I år blir det ikke noe av.

Foto: Geir Olsen / NTB

Rennet er foreløpig ikke avlyst, men kun flyttet. Ettersom Norges Skiskytterforbund ikke har funnet nytt arrangørsted kan det bety avlyst renn.

Norges beste skiskyttere skal til verdenscupen i Kontiolahti. For skiskytterne på nivået under er historien en helt annen.

IBU-cupen er avlyst fram til jul. Med sesongåpningen i vasken, begynner kalenderen å se tom ut for Norges nest beste.

– Det er selvfølgelig negativt, det er ikke sånn vi ønsket at det skulle bli. Dette er en av få muligheter vi har i løpet av sesongen, sier Sivert Bakken til NRK.

Norges Cup Finale Skiskyting junior Menn 20-21.

FORTVILET: Sivert Bakken, en av løperne som er like bak Norges beste.

Foto: Geir Olsen / NTB

Faktisk er det den eneste muligheten i løpet av vinteren.

– Det er den muligheten, ja. Så den eneste måten er å konkurrere seg inn i løpet av sesongen, sier Bakken.

– Synes synd på rekruttløperne

Eneste alternativ er å gå nasjonale renn, ettersom IBU-cupen (nivået under verdenscup) er avlyst fram til jul.

– Vi får se hvordan det blir. Formen akkurat nå kjennes bra, jeg hadde sett frem til å gå skirenn. Men nå er det bare å ha is i magen og være klar når sjansen byr seg, sier han.

Tarjei Bø skal uansett gå verdenscup i Kontiolahti, men forstår frustrasjonen hos de på nivået under.

– Jeg synes synd på alle rekruttløperne. Det er mange som virkelig banker på døra, og de tar nok beskjeden litt tyngre enn elitelaget. De har sett fram til å knuse oss i sesongåpninga, og deres motivasjon her er å slå seg inn i verdenscupen, sier Bø.

Tarjei Bø

TENKER PÅ REKRUTTENE: Tarjei Bø.

Foto: Berit Roald

– Da kommer jeg til å være enda mer nervøs før verdenscupen starter. Det aller viktigste er rekrutteringen. Det er mange som ønsker å matche seg mot de beste og teste det man har trent på hele sesongen, sier Tandrevold.

En eventuell avlysning kan også bety minus for skiskytterforbundet.

– På sikt kan det ha betydning, vi må få vist skiskyting på TV, sier sportssjef Morten Aa Djupvik.

Trygg på at verdenscupen «slipper unna»

Tandrevold er innstilt på at sesongen blir annerledes, og Sjusjøen-avlysningen kom ikke veldig overraskende. Når verdenscupen starter i slutten av november er hun trygg på at sesongen kommer til å gå som normalt, i den grad noe er normalt i 2020.

Hun omtaler verdenscupen som en «lukket gruppe», og sånn sett ikke like utsatt som et stort arrangement som Sjusjøen.

– Det er ganske tett og lukket. Retningslinjene er satt, og det er satt opp testprosedyrer. Det er et ganske stort system, så jeg er trygg på det, sier Tandrevold.

Verdenscupen i skiskyting starter i finske Kontiolahti siste helg i november.

Kvinner sprint skiskyting sesongåpning

NEDTUR: Ingrid Tandrevold hadde gledet seg til å gå på Sjusjøen 13.–15. november. Her i aksjon på nettopp Sjusjøen i 2018.

Foto: Berit Roald / NTB

Langrennsåpning som planlagt

Den nasjonale sesongåpninga på langrenn på Beitostølen 20.-22. november, foreligger det imidlertid ingen planer om å avlyse, opplyser «primus motor» Erik Østlie. Det foreligger en godkjent smittevernplan, og Østlie var så sent som mandag i kontakt med kommunelegen.

– Det kan selvsagt fortsatt skje ting som gjør at situasjonen endrer seg, men per i dag er det ikke tema å avlyse her oppe, sier Østlie til NRK.

Arrangøren på Beitostølen har fått forespørsel om å arrangere sesongåpninga til skiskytterne også, men de har sagt de ikke har kapasitet, ifølge Djupvik. Også Geilo er utelukket ettersom det ikke er snø der.

Nå gjør forbundet det de kan for å finne en alternativ arrangør for den nasjonale åpninga.

– Om det ikke er mulig å få til på snø, kan et alternativ være å konkurrere på rulleski, forteller Djupvik.

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal