Hopp til innhold

Skiskytterne har gitt seg selv taktikk-forbud: – Vi er hverandres største fiender akkurat nå

ÖSTERSUND (NRK): I fjor la skiskytterherrene store planer og taktikk før verdenscupavslutningen. I år er det bare «utpsyking» og «galgenhumor».

Thingnes Bø og Lægreid

KONKURRENTER: Sturla Holm Lægreid eller Johannes Thingnes Bø vinner verdenscupen sammenlagt denne sesongen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Stryker man fire renn, som er nytt av sesongen, så er det bare sju små poeng som skiller Johannes Thingnes Bø (914 poeng) og Sturla Holm Lægreid (907) i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen. Tre renn gjenstår, i svenske Östersund denne helgen.

Thingnes Bø vant verdenscupen i tett kamp mot Martin Fourcade i fjor. Da la lagkameratene en taktikk for ulike type scenarioer for å sikre norsk seier, siden få poeng skiller mellom de ulike plasseringene. I år får ingen «lov» til å legge lignende planer.

– Dette er en valgkamp. Det er lobbyvirksomhet for å få med folk og dra oss opp. Det er noe vi spøker med, hvem som skal hjelpe hvem. Men det hadde ikke tatt seg bra ut. Alle skal prøve å gjøre sitt beste, og vinne, forteller Thingnes Bø.

– Nå blir det litt urettferdig om noen skulle hjelpe en av de andre. Hvis vi påvirker det nå, da er det mange som ville sett stygt på oss. Lotteritilsynet ville vel kjeftet da til og med, sier Vetle Sjåstad Christiansen og ler.

Stafett VM

STERKT LAG: Hele det norske laget har hevdet seg stort denne sesongen. Her etter VM-gullet på stafett, med Vetle Sjåstad Christiansen (f.v.), Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid.

Foto: Darko Bandic / AP

Vil ikke hjelpe broren

Lægreid har lagt vekk regnearket.

– Den cupen har jeg funnet ut at er et resultat av det jeg har gjort og gjør i helgen, og uansett hvor mye jeg regner så hjelper det ikke. Jeg må bare gå fort på ski og skyte blink, sier han.

Sturla Holm Lægreid

PLANEN KLAR: Sturla Holm Lægreid.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Tarjei Bø er ærlig på at han, planer eller ei, innerst inne håper det er lillebroren som trekker det lengste strået. Men han håper å slippe og få muligheten til å hjelpe ham med poeng under fellesstarten søndag.

– Jeg har ikke tatt stilling til det, og håper jeg ikke kommer i en situasjon der jeg trenger å tenke på det, forteller Bø, som var i samme situasjon da han vant verdenscupen foran Emil Hegle Svendsen for 10 år siden.

– Vi har et ryddig lag og god stemning. Uansett hvem som vinner er jeg sikker på at vi er gode venner på søndag, legger han til.

– Ingen elefant i rommet

Thingnes Bø og Lægreid har fulgt hverandre som skygger hele sesongen. Han med totalt 52 verdenscupseire, og nykommeren. De innrømmer at totalseieren er det store samtaletemaet i gruppa, og at det er litt rart å kjempe mot en lagkamerat. De vet jo at én blir skuffa.

– Vi har en veldig åpen diskusjon og litt galgenhumor rundt det hele. Spesielt fra de andre på laget som ikke er i samme situasjon. De liker å ta oss. Det synes jeg er litt fint, for begge vet at vi tenker på dette hele tiden og derfor har vi ingen elefant i rommet. Vi prøver å psyke ut hverandre med alt mulig, forteller stryningen.

Jaktstart

JEVNE: Sturla Holm Lægreid har vunnet seks renn denne sesongen, mens Johannes Thingnes Bø har flere pallplasser. Her fra jaktstarten i Hochfilzen i desember.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

Han understreker at tonen er god og at den gjensidige respekten er stor.

– Vi er utrolig gode venner selv om vi er hverandres største fiender akkurat nå. Det er jeg veldig glad for, for i en sånn situasjon kan det kanskje være litt å havne litt på kant med en lagkamerat, forklarer 27-åringen, og påpeker at det jo er Lægreid som har flest seire denne sesongen og derfor er best.

– Johannes er den beste

24-åringen mener derimot at lagkameraten er den største favoritten.

– Jeg skulle gjerne spådd meg selv først, men jeg må innrømme at Johannes er den beste skiskytteren når begge presterer på toppnivå. Hvis han sier jeg er en bedre skiskytter så er det bare for at han skal få litt mindre press, for han er jo helt klart den beste her.

En som ikke har det noe på seg før helgen, er Tiril Eckhoff. Hun vant allerede verdenscupen i Nove Mesto.

– Det føles veldig godt og deilig og ikke være stressa sånn som gutta, som skrur og stresser før de siste skirennene. Jeg kan bare være fornøyd, sier hun.

 • Skiskytterrennene i Östersund går fredag (sprint), lørdag (jaktstart) og søndag (fellesstart), og vises på NRK1.

Siste nytt

 • Stiftelse støtter Vipers med fem millioner til talentsatsing

  Håndballklubben Vipers Kristiansand, som nylig ble reddet fra konkurs, får fem millioner kroner av stiftelsen Cultiva for å drive talentarbeid.

  Det opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Der vises det til at Vipers gjennom sine resultater de siste årene har bygget erfaring og kompetanse innenfor internasjonal topphåndball.

  Sørlandsklubben har blant annet vunnet Champions League tre ganger på rad.

  «Ingen andre norske lag har gjort noe lignende. Vipers regnes nå som et av de beste lagene i Europa. Vipers Kristiansand er derfor en viktig og spennende klubb for internasjonale og nasjonale talenter», skriver stiftelsen.

  Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, er glad for støtten.

  – Dette betyr urolig mye for oss som klubb og vårt prosjekt. Det gjør at vi kan fortsette å være en arena for utvikling av morgendagens håndballstjerner samtidig som Kristiansand blir en enda tydeligere aktør i håndballverdenen. Vi ønsker å være med på at forme håndball- og Idretts-Norge nå og i fremtiden, sier hun.

  Søndag vant klubben NM-finalen mot Storhamar.

  (NTB)

  vheapWk4U8g
  Foto: NTB
 • Hergeirsson avslører samtaler med forbundet – ønsker fire nye år som sjef

  Thorir Hergeirsson har ledet håndballjentene i 15 år. Nå har han hatt samtaler med forbundsledelsen om å signere en ny kontrakt til etter sommer-OL i 2028.

  – Jeg har hatt samtaler med både generalsekretær og president. De ønsker meg videre, sier islendingen til NTB og utdyper:

  – Jeg trives veldig godt, men jeg har fullt opp med OL og et EM nå. Sånn sett har jeg ikke mye tid til å tenke på dette, men det vil komme en avgjørelse om en måned eller to eller tre.

  Altså før Paris-OL?

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, svarer Hergeirsson.

  Hergeirsson tok over jobben som landslagssjef i 2009. Siden den gang har det blitt 15 mesterskapsmedaljer og ni gull. Suksesstrener er et mildt uttrykk.

  Hergeirsson sier følgende om hva som blir avgjørende før han signerer en ny avtale.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det.

  Norge møter Østerrike på onsdag. Deretter skal laget ut i kamper mot Sveits og Ungarn i april i Euro Cup.

  (NTB)

  iBpHYK_NpZg
  Foto: NTB
 • Ny jobb for Bråthen

  Hopplandslagets avtroppende sjef Clas Brede Bråthen (55) går ikke arbeidsledig lenge.

  Overfor VG forteller Bråthen at han blir daglig leder i selskapet Veisikring 2. mai.

  – Jeg kjenner ikke på noe vemod, men jeg er spent på det å starte i en ny jobb, med de utfordringene som ligger foran meg. Det er mange mennesker og mye penger involvert, sier han til VG.

  Bråthen har vært sjef for hopplandslaget siden 2004. De siste årene har vært preget av bråk med ledelsen i Norges Skiforbund, men også internt i hopplandslaget.

  vUVVljcppzw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal