Skiskyttergutta sier unnskyld til Russland etter å ha blottet seg for Tora

Det russiske skiskytterforbundet har fått offisiell beklagelse og løfte om at de norske skiskyttergutta aldri vil gjøre nye strippestunt på russisk jord igjen.

Under verdenscuprennet i skiskyting i russiske Khanty-Mansijsk valgte en tilskuer å dra ned buksa og vise de edlere deler idet løperne passerte. Bilder med tillatelse fra ARD (tysk TV).

SE VIDEO: Her blotter de norske skiskyttergutta seg for Tora Berger.

emil

Emil Hegle Svendsen og Tora Berger, som totalt vant åtte gull under skiskytter-VM, spøker gjerne med hverandre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Tore Bøygard

Tore Bøygard, skiskytterpresident, sier strippestuntet er blitt tatt opp internt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Vi sendte et brev til det russiske skiskytterforbundet i går med en beklagelse og et løfte om at noe lignende aldri skal skje igjen, sier skiskytterpresident Tore Bøygard til NRK.no, og utdyper:

– Vi fikk en henvendelse fra det internasjonale forbundet om at en slik beklagelse var ønskelig, siden stuntet ikke var helt deres kultur, kan du si.

Det skapte både latter og avsky da det ble kjent at flere av de norske skiskytterherrene æret Tora Bergers verdenscupseier på en helt spesiell måte i Kahnty-Mansijsk tidligere i måneden - nemlig ved å dra ned buksa da skiskytterdronningen gikk forbi i løypa.

– Det var unødvendig

Et TV-kamera snappet så vidt opp hendelsen. I videoen, som du kan se øverst i artikkelen, ser man en blåkledt mann som drar ned buksene og blotter «alt» mens Tora Berger og resten av de kvinnelige skiskytterne farer forbi.

Den blåkledte mannen viste seg å være ingen ringere enn Emil Hegle Svendsen.

– Tora gliste da hun gikk forbi meg, så hun likte det nok, sa Hegle Svendsen til NRK den gang.

Stuntet falt likevel ikke i god jord hos alle.

– De har nok vært litt ubetenksomme, og man har lagt merke til tidligere under finaler at utøvere ikke er like seriøse fordi sesongen er over. Verdenscupen var avgjort, men det er ingen unnskyldning. Det var unødvendig, sa Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet, til VG.

– Er blitt tatt opp internt

Bøygard bekrefter at stuntet er blitt diskutert internt i det norske skiskytterforbundet.

– Det er tatt opp. Jeg vil ikke si at skiskyttergutta har fått en oppstrammer, men de har tatt en prat om det og saken er ferdig hos oss, sier han.

– Så man vil ikke få se lignende stunt i fremtiden?

– Jeg håper ikke det. Den fjortishumoren får de styre med selv. Men når du får henvendelser fra det internasjonale forbundet kostet det oss veldig lite å sende en beklagelse. Man må respektere andre lands kulturer, sier Bøygard.

Saken har fått oppmerksomhet også i Russland.

– Vi har fått et dokument som sier at de ikke kommer til å gjøre noe tilsvarende i Russland noen gang, sier Sergej Kusjenko, direktør i det russiske skiskytterforbundet, til Sport Ekspress, ifølge VG.

Siste nytt

 • Kristoffersen og Braathen til Lech

  Alpinlandslaget sender fem kvinner og åtte menn til parallellrennene i østerrikske Lech torsdag og fredag. Disse er tatt ut: Thea Stjernesund, Kristin Lysdahl, Kaja Norbye, Maria Tviberg og Kristina Riis-Johannessen.

  På herresiden skal disse i aksjon: Henrik Kristoffersen, Leif Kristian Nestvold Haugen, Rasmus Windingstad, Aleksander Aamodt Kilde, Lucas Braathen, Fabian Wilkens Solheim, Atle Lie Mcgrath og Timon Haugan.

  FIS Ski World Cup - Soelden
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Grand Slam blir trolig utsatt

  Tennisturneringen Australian Open blir trolig utsatt med en uke eller to. Casper Ruud og de andre tennisstjernene vet foreløpig ikke hvordan året vil se ut.

  Turneringen var planlagt å starte 18. januar, men idrettsminister i delstaten Victoria, Martin Pakula, uttalte onsdag at det «mest sannsynlig» blir en forsinkelse. (NTB).

  Casper Ruud.
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Sørloth framleis mållaus

  Alexander Sørloth spela det siste kvarterte for Leipzig, men det hjelpte ikkje. Leipzig tapte 0-1 for Paris St. Germain. Neymar scora målet etter 11 minutt, og Sørloth har framleis ikkje scora for sin tyske klubb.

  Leipzig har seks poeng, like mange som PSG, og møter botnlaget Istanbul Basaksehir i neste veke.

  Paris Saint-Germain
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal