NRK Meny
Normal

Skiskyttergutta sier unnskyld til Russland etter å ha blottet seg for Tora

Det russiske skiskytterforbundet har fått offisiell beklagelse og løfte om at de norske skiskyttergutta aldri vil gjøre nye strippestunt på russisk jord igjen.

Under verdenscuprennet i skiskyting i russiske Khanty-Mansijsk valgte en tilskuer å dra ned buksa og vise de edlere deler idet løperne passerte. Bilder med tillatelse fra ARD (tysk TV).

SE VIDEO: Her blotter de norske skiskyttergutta seg for Tora Berger.

emil

Emil Hegle Svendsen og Tora Berger, som totalt vant åtte gull under skiskytter-VM, spøker gjerne med hverandre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Tore Bøygard

Tore Bøygard, skiskytterpresident, sier strippestuntet er blitt tatt opp internt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Vi sendte et brev til det russiske skiskytterforbundet i går med en beklagelse og et løfte om at noe lignende aldri skal skje igjen, sier skiskytterpresident Tore Bøygard til NRK.no, og utdyper:

– Vi fikk en henvendelse fra det internasjonale forbundet om at en slik beklagelse var ønskelig, siden stuntet ikke var helt deres kultur, kan du si.

Det skapte både latter og avsky da det ble kjent at flere av de norske skiskytterherrene æret Tora Bergers verdenscupseier på en helt spesiell måte i Kahnty-Mansijsk tidligere i måneden - nemlig ved å dra ned buksa da skiskytterdronningen gikk forbi i løypa.

– Det var unødvendig

Et TV-kamera snappet så vidt opp hendelsen. I videoen, som du kan se øverst i artikkelen, ser man en blåkledt mann som drar ned buksene og blotter «alt» mens Tora Berger og resten av de kvinnelige skiskytterne farer forbi.

Den blåkledte mannen viste seg å være ingen ringere enn Emil Hegle Svendsen.

– Tora gliste da hun gikk forbi meg, så hun likte det nok, sa Hegle Svendsen til NRK den gang.

Stuntet falt likevel ikke i god jord hos alle.

– De har nok vært litt ubetenksomme, og man har lagt merke til tidligere under finaler at utøvere ikke er like seriøse fordi sesongen er over. Verdenscupen var avgjort, men det er ingen unnskyldning. Det var unødvendig, sa Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet, til VG.

– Er blitt tatt opp internt

Bøygard bekrefter at stuntet er blitt diskutert internt i det norske skiskytterforbundet.

– Det er tatt opp. Jeg vil ikke si at skiskyttergutta har fått en oppstrammer, men de har tatt en prat om det og saken er ferdig hos oss, sier han.

– Så man vil ikke få se lignende stunt i fremtiden?

– Jeg håper ikke det. Den fjortishumoren får de styre med selv. Men når du får henvendelser fra det internasjonale forbundet kostet det oss veldig lite å sende en beklagelse. Man må respektere andre lands kulturer, sier Bøygard.

Saken har fått oppmerksomhet også i Russland.

– Vi har fått et dokument som sier at de ikke kommer til å gjøre noe tilsvarende i Russland noen gang, sier Sergej Kusjenko, direktør i det russiske skiskytterforbundet, til Sport Ekspress, ifølge VG.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal