«Vi er svært skeptiske»

– Vi er svært skeptiske til både metoder og motiv i det svenske programmet. Ut fra det programskaperne har presentert for oss, finnes det ikke grunnlag for å antyde at norske skiløpere har gjort noe ureglementert, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Skiforbundet.

Espen Graff

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Graff forsvarer norske skiløpere slik:

– Dokumentasjonen viser at norske skiløpere har vært underlagt de samme kontroller i regi av Antidoping Norge og FIS som alle andre løpere, og at enkelte norske løpere også har fått spesiell oppfølging i form av hyppige kontroller, uten at man har avdekket forhold som tyder på doping.

– Tvert i mot har de hyppige kontrollene dokumentert at norske løpere ikke har vært dopet. Likevel velger programskaperne å lage et program som mistenkeliggjør norske utøvere på sviktende grunnlag. NSF har ikke ønsket å gi legitimitet til et slikt program ved å stille til intervjuer.

Mer enn tusen norske prøver

Skiforbundets kommunikasjonssjef viser til at norske langrennsløpere kontrolleres hyppig.

– Alt av dopingprøver og helsetester som er tatt i forbindelse med konkurranser siden 1997, er det FIS og Antidoping Norge som har ansvaret for. Det er de uavhengige dopingorganene og FIS som også har ansvaret for analyser og tolkning av prøvene, og til slutt også å anbefale at det eventuelt reises dopingsaker.

– Uten at jeg har det eksakte tallet, er det trolig tatt mer enn tusen blodprøver av norske utøvere i konkurransesesongene i den perioden Uppdrag Granskning omtaler, uten at en eneste av dem har gitt grunnlag for granskning eller dopingtiltale mot norske skiutøvere.

I strupen på Saltin

Espen Graff benytter også anledningen til å gå i strupen på den svenske dopingeksperten Bengt Saltin som er en av ekspertene som uttaler seg i «Blodracet2».

– Saltin har i en lang periode fra 2001 vært den faglige ansvarlige for innhenting og vurdering av de blodprøvene det refereres til i det svenske programmet. Han har, så vidt vi vet, aldri funnet grunnlag for å anbefale at det reises dopingsaker mot norske og svenske utøvere. Hvis han som pensjonist skal kritisere noen for manglende oppfølging og handling, må det være ham selv, som aldri foretok seg noe da han hadde ansvaret og muligheten til det. Vår vurdering er at han ikke gjorde det, fordi det ikke fantes grunnlag for det. Derfor undrer vi oss over både rollen han nå inntar, og mistenkeliggjøringen han og SVT på sviktende grunnlag gjør seg skyldig i.

– Skiforbundet har ved flere anledninger offentliggjort testresultater fra blodprøver tatt i forbundets regi. Disse prøvene er ikke tatt for å avdekke doping, men er tatt av medisinske årsaker eller for å følge effekten av trening. Slike prøver er tatt med ulike teknikker og i svært ulike situasjoner (i høyden, etter høydetrening, i harde treningsfaser, under restitusjon, ved sykdom, osv.). Disse prøvene er i all hovedsak tatt i forberedelsesfasen og ikke i konkurranseperioden. De prøvene Saltin etterlyser fra Skiforbundet, har vi ikke tatt, og de finnes derfor ikke. Det gjør derimot prøvene fra Antidoping Norge og FIS som har ansvaret for å ta dopingprøver i konkurransesesongen. Disse har ikke bare Saltin hatt tilgang til, men også ansvaret for analysene av. Ingen av dem gjorde altså at Saltin reagerte.

Siste nytt

 • Må bruke munnbind og være stille

  Lørdag får Ole Gunnar Solskjær og hans menn endelig publikum på tribunene i kampen mot West Ham i Premier League. Kampen er den første som blir tillatt med tilskuere på høyeste nivå i England etter nedstengingen i mars.

  Fansen må derimot bruke munnbind under hele oppholdet, og blir frarådet å synge eller rope for mye. Det skriver BBC.

  2000 mennesker får innpass på tribunen. Fans fra samme husstand får sitte sammen, resten må spre seg ut med god avstand.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: OLI SCARFF / Reuters
 • Sesongdebut for Jansrud

  Norges Skiforbund sender ni utøvere til helgens to storslalåmrenn i italienske Santa Catarina. Rennene er flyttet fra Val d'Isère og markerer Jansruds debut i 2020/21-sesongen.

  Følgende ni løpere er tatt ut:

  Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb

  Leif Kristian Nestvold Haugen, Lommedalens IL

  Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub

  Kjetil Jansrud, Peer Gynt Alpin

  Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL

  Lucas Braathen, Bærums Skiklub

  Fabian Wilkens Solheim, IL Heming

  Atle Lie Mcgrath, Bærums Skiklub

  Patrick Haugen Veisten, Nero

  Kjetil Jansrud
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Spiller smittet i «boblen»

  Det har blitt rettet kritikk mot at håndball-EM skulle spilles i det hele tatt. Norge sa fra seg mesterskapet på grunn av smittefaren, og nå er det første tilfellet av smitte skjedd i «boblen» i Kolding.

  En serbisk spiller avla positiv koronatest ved ankomst Danmark. Serbias EM-tropp er isolert og skal testes igjen fredag. Resten av spillerne har testet negativt, men må være i karantene til de får en ny negativ test.

  Det melder Det europeisk håndballforbundet (EHF).

  EHF frykter at smitteutbrudd kan skape trøbbel for gjennomføringen av kampene og at det vil gi arrangementsmessige utfordringer.

  Utsettelsen av Serbia – Nederland gjør at disse lagene vil spille kamp både lørdag og søndag. Det er en belastning verken spillere eller ledere setter pris på.

  EM Kolding
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal