«Vi er svært skeptiske»

– Vi er svært skeptiske til både metoder og motiv i det svenske programmet. Ut fra det programskaperne har presentert for oss, finnes det ikke grunnlag for å antyde at norske skiløpere har gjort noe ureglementert, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Skiforbundet.

Espen Graff

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Graff forsvarer norske skiløpere slik:

– Dokumentasjonen viser at norske skiløpere har vært underlagt de samme kontroller i regi av Antidoping Norge og FIS som alle andre løpere, og at enkelte norske løpere også har fått spesiell oppfølging i form av hyppige kontroller, uten at man har avdekket forhold som tyder på doping.

– Tvert i mot har de hyppige kontrollene dokumentert at norske løpere ikke har vært dopet. Likevel velger programskaperne å lage et program som mistenkeliggjør norske utøvere på sviktende grunnlag. NSF har ikke ønsket å gi legitimitet til et slikt program ved å stille til intervjuer.

Mer enn tusen norske prøver

Skiforbundets kommunikasjonssjef viser til at norske langrennsløpere kontrolleres hyppig.

– Alt av dopingprøver og helsetester som er tatt i forbindelse med konkurranser siden 1997, er det FIS og Antidoping Norge som har ansvaret for. Det er de uavhengige dopingorganene og FIS som også har ansvaret for analyser og tolkning av prøvene, og til slutt også å anbefale at det eventuelt reises dopingsaker.

– Uten at jeg har det eksakte tallet, er det trolig tatt mer enn tusen blodprøver av norske utøvere i konkurransesesongene i den perioden Uppdrag Granskning omtaler, uten at en eneste av dem har gitt grunnlag for granskning eller dopingtiltale mot norske skiutøvere.

I strupen på Saltin

Espen Graff benytter også anledningen til å gå i strupen på den svenske dopingeksperten Bengt Saltin som er en av ekspertene som uttaler seg i «Blodracet2».

– Saltin har i en lang periode fra 2001 vært den faglige ansvarlige for innhenting og vurdering av de blodprøvene det refereres til i det svenske programmet. Han har, så vidt vi vet, aldri funnet grunnlag for å anbefale at det reises dopingsaker mot norske og svenske utøvere. Hvis han som pensjonist skal kritisere noen for manglende oppfølging og handling, må det være ham selv, som aldri foretok seg noe da han hadde ansvaret og muligheten til det. Vår vurdering er at han ikke gjorde det, fordi det ikke fantes grunnlag for det. Derfor undrer vi oss over både rollen han nå inntar, og mistenkeliggjøringen han og SVT på sviktende grunnlag gjør seg skyldig i.

– Skiforbundet har ved flere anledninger offentliggjort testresultater fra blodprøver tatt i forbundets regi. Disse prøvene er ikke tatt for å avdekke doping, men er tatt av medisinske årsaker eller for å følge effekten av trening. Slike prøver er tatt med ulike teknikker og i svært ulike situasjoner (i høyden, etter høydetrening, i harde treningsfaser, under restitusjon, ved sykdom, osv.). Disse prøvene er i all hovedsak tatt i forberedelsesfasen og ikke i konkurranseperioden. De prøvene Saltin etterlyser fra Skiforbundet, har vi ikke tatt, og de finnes derfor ikke. Det gjør derimot prøvene fra Antidoping Norge og FIS som har ansvaret for å ta dopingprøver i konkurransesesongen. Disse har ikke bare Saltin hatt tilgang til, men også ansvaret for analysene av. Ingen av dem gjorde altså at Saltin reagerte.

Siste nytt

 • Sterk engelsk kveld

  Dei engelske laga i europaligaen i kveld vann sine kampar. Torrtenham banka austerrikske LASK 3-0, Leicester slo Zoya frå Ukraina med same siffer.

  Arsenal, i Molde si gruppe, sleit mot Rapid Wien, men vann 2-1 til slutt.

  Også skotske Rangers opna bra, med 2-0 borte over Standard Liege.

  Gareth Bale
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP
 • Elverum-tap mot Flensburg

  Elverum kjempa godt, men måtte sjå seg slått 37-35 av Flensburg i meisterligaen i handball torsdag.

  Flensburg leia 18-14 ved pause. På veien dit hadde Magnus Abelvik Rød, Gøran Johannessen og Magnus Jøndal scora 14 av Flensburgs mål før pause, og keeper Torbjørn Bergerud hadde vel 41 i redningsprosent.

  Elverum gav seg ikkje. Etter snaut 50 minutter var stillinga 29-27 til heimelaget, og Elverum misbrukte kort etter to feite sjanser.

  Flensburg auka til 33-28. Elverum kom tilbake igjen og svarte til 33-35, men kom ikkje nærmare.

  Toppscorar for Elverum blei Thomas Solstad med sju fulltreffarar.

  Thomas Solstad
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Napoli på overraskande tap

  Napoli tapte 1–0 for eit sterkt koronaprega AZ Alkmaar i europaligpremieren.

  Jonas Svendsson slo den målgjevande pasningen til Jesper Karlsson etter 57. minutt.

  Den norske landslagsspelaren spelte heile kampen, medan Fredrik Midtsjø blei bytta ut etter 86 minutt.

  Heile 13 av spelarane på den nederlandske klubben var ute med korona.

Sendeplan

Kl. Program Kanal