Hopp til innhold

«Vi er svært skeptiske»

– Vi er svært skeptiske til både metoder og motiv i det svenske programmet. Ut fra det programskaperne har presentert for oss, finnes det ikke grunnlag for å antyde at norske skiløpere har gjort noe ureglementert, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Skiforbundet.

Espen Graff

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Graff forsvarer norske skiløpere slik:

– Dokumentasjonen viser at norske skiløpere har vært underlagt de samme kontroller i regi av Antidoping Norge og FIS som alle andre løpere, og at enkelte norske løpere også har fått spesiell oppfølging i form av hyppige kontroller, uten at man har avdekket forhold som tyder på doping.

– Tvert i mot har de hyppige kontrollene dokumentert at norske løpere ikke har vært dopet. Likevel velger programskaperne å lage et program som mistenkeliggjør norske utøvere på sviktende grunnlag. NSF har ikke ønsket å gi legitimitet til et slikt program ved å stille til intervjuer.

Mer enn tusen norske prøver

Skiforbundets kommunikasjonssjef viser til at norske langrennsløpere kontrolleres hyppig.

– Alt av dopingprøver og helsetester som er tatt i forbindelse med konkurranser siden 1997, er det FIS og Antidoping Norge som har ansvaret for. Det er de uavhengige dopingorganene og FIS som også har ansvaret for analyser og tolkning av prøvene, og til slutt også å anbefale at det eventuelt reises dopingsaker.

– Uten at jeg har det eksakte tallet, er det trolig tatt mer enn tusen blodprøver av norske utøvere i konkurransesesongene i den perioden Uppdrag Granskning omtaler, uten at en eneste av dem har gitt grunnlag for granskning eller dopingtiltale mot norske skiutøvere.

I strupen på Saltin

Espen Graff benytter også anledningen til å gå i strupen på den svenske dopingeksperten Bengt Saltin som er en av ekspertene som uttaler seg i «Blodracet2».

– Saltin har i en lang periode fra 2001 vært den faglige ansvarlige for innhenting og vurdering av de blodprøvene det refereres til i det svenske programmet. Han har, så vidt vi vet, aldri funnet grunnlag for å anbefale at det reises dopingsaker mot norske og svenske utøvere. Hvis han som pensjonist skal kritisere noen for manglende oppfølging og handling, må det være ham selv, som aldri foretok seg noe da han hadde ansvaret og muligheten til det. Vår vurdering er at han ikke gjorde det, fordi det ikke fantes grunnlag for det. Derfor undrer vi oss over både rollen han nå inntar, og mistenkeliggjøringen han og SVT på sviktende grunnlag gjør seg skyldig i.

– Skiforbundet har ved flere anledninger offentliggjort testresultater fra blodprøver tatt i forbundets regi. Disse prøvene er ikke tatt for å avdekke doping, men er tatt av medisinske årsaker eller for å følge effekten av trening. Slike prøver er tatt med ulike teknikker og i svært ulike situasjoner (i høyden, etter høydetrening, i harde treningsfaser, under restitusjon, ved sykdom, osv.). Disse prøvene er i all hovedsak tatt i forberedelsesfasen og ikke i konkurranseperioden. De prøvene Saltin etterlyser fra Skiforbundet, har vi ikke tatt, og de finnes derfor ikke. Det gjør derimot prøvene fra Antidoping Norge og FIS som har ansvaret for å ta dopingprøver i konkurransesesongen. Disse har ikke bare Saltin hatt tilgang til, men også ansvaret for analysene av. Ingen av dem gjorde altså at Saltin reagerte.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal