Hopp til innhold

«Vi er svært skeptiske»

– Vi er svært skeptiske til både metoder og motiv i det svenske programmet. Ut fra det programskaperne har presentert for oss, finnes det ikke grunnlag for å antyde at norske skiløpere har gjort noe ureglementert, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Skiforbundet.

Espen Graff

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Graff forsvarer norske skiløpere slik:

– Dokumentasjonen viser at norske skiløpere har vært underlagt de samme kontroller i regi av Antidoping Norge og FIS som alle andre løpere, og at enkelte norske løpere også har fått spesiell oppfølging i form av hyppige kontroller, uten at man har avdekket forhold som tyder på doping.

– Tvert i mot har de hyppige kontrollene dokumentert at norske løpere ikke har vært dopet. Likevel velger programskaperne å lage et program som mistenkeliggjør norske utøvere på sviktende grunnlag. NSF har ikke ønsket å gi legitimitet til et slikt program ved å stille til intervjuer.

Mer enn tusen norske prøver

Skiforbundets kommunikasjonssjef viser til at norske langrennsløpere kontrolleres hyppig.

– Alt av dopingprøver og helsetester som er tatt i forbindelse med konkurranser siden 1997, er det FIS og Antidoping Norge som har ansvaret for. Det er de uavhengige dopingorganene og FIS som også har ansvaret for analyser og tolkning av prøvene, og til slutt også å anbefale at det eventuelt reises dopingsaker.

– Uten at jeg har det eksakte tallet, er det trolig tatt mer enn tusen blodprøver av norske utøvere i konkurransesesongene i den perioden Uppdrag Granskning omtaler, uten at en eneste av dem har gitt grunnlag for granskning eller dopingtiltale mot norske skiutøvere.

I strupen på Saltin

Espen Graff benytter også anledningen til å gå i strupen på den svenske dopingeksperten Bengt Saltin som er en av ekspertene som uttaler seg i «Blodracet2».

– Saltin har i en lang periode fra 2001 vært den faglige ansvarlige for innhenting og vurdering av de blodprøvene det refereres til i det svenske programmet. Han har, så vidt vi vet, aldri funnet grunnlag for å anbefale at det reises dopingsaker mot norske og svenske utøvere. Hvis han som pensjonist skal kritisere noen for manglende oppfølging og handling, må det være ham selv, som aldri foretok seg noe da han hadde ansvaret og muligheten til det. Vår vurdering er at han ikke gjorde det, fordi det ikke fantes grunnlag for det. Derfor undrer vi oss over både rollen han nå inntar, og mistenkeliggjøringen han og SVT på sviktende grunnlag gjør seg skyldig i.

– Skiforbundet har ved flere anledninger offentliggjort testresultater fra blodprøver tatt i forbundets regi. Disse prøvene er ikke tatt for å avdekke doping, men er tatt av medisinske årsaker eller for å følge effekten av trening. Slike prøver er tatt med ulike teknikker og i svært ulike situasjoner (i høyden, etter høydetrening, i harde treningsfaser, under restitusjon, ved sykdom, osv.). Disse prøvene er i all hovedsak tatt i forberedelsesfasen og ikke i konkurranseperioden. De prøvene Saltin etterlyser fra Skiforbundet, har vi ikke tatt, og de finnes derfor ikke. Det gjør derimot prøvene fra Antidoping Norge og FIS som har ansvaret for å ta dopingprøver i konkurransesesongen. Disse har ikke bare Saltin hatt tilgang til, men også ansvaret for analysene av. Ingen av dem gjorde altså at Saltin reagerte.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Hauger-rival sparket etter rasistisk uttalelse

  Formel 2-kjører Juri Vips er sparket fra Red Bull Racing-laget. Den estiske kjøreren ble etterforsket for rasisme etter at et videoklipp med rasistiske uttalelser fra Vips gikk viralt på Twitter.

  Red Bull Racing skriver på Twitter at de tar avstand fra all form for rasisme og har derfor valgt å sparke kjøreren.

  Esteren kjører for Hitech-laget, men er en del av det samme juniorprogrammet som norske Dennis Hauger i Red Bull. De to har dessuten kjempet om å rykke oppover i Red Bull-systemet og få prøve seg i Formel 1.

  Vips ble i forrige uke suspendert for å ha uttalt seg rasistisk under en strømmesending mens han spilte TV-spill. En uke senere har Red Bull altså bestemt seg for å kutte samarbeidet med Vips.

  FILE PHOTO: Spanish Grand Prix
  Foto: NACHO DOCE / Reuters
 • Minamino klar for Monaco

  Takumi Minamino forlater Liverpool etter 2,5 år og er klar for fransk fotball og Monaco. Japaneren fikk i alt 55 kamper for de rødkledde.

  Minamino var svært viktig på Liverpools ferd mot både FA- og ligacuptittelen sist sesong, men 27-åringen har slitt med å spille seg fast på laget. Han kom fra Salzburg i januar 2020 og var med på å vinne Premier League etter bare et halvt år i klubben.

  Han flytter heretter til Monaco for å spille i den franske ligaen framover, opplyser klubben tirsdag. Minamino har undertegnet en fireårskontrakt med klubben fra fyrstedømmet. (NTB)

  FA Cup Fifth Round - Liverpool v Norwich City
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Streng koronaregel fjernes foran Tour de France

  Tour de France-arrangøren har fjernet regelen som gjør at lag kan bli kastet ut av rittet dersom minst to ryttere avgir positive koronatester innen sju dager.

  Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) publiserte en oppdatert versjon av koronareglene tirsdag. Det har vært svært mye smitte i diverse lag foran det prestisjetunge rittet, og UCI har tatt valget om å lempe på reglene slik at flest mulig skal få delta.

  Feltet skal likevel testes tett under rittet, som skal starte med at alle ryttere og støtteapparat skal levere en negativ hurtigtest to dager før løpet starter. Det vil si onsdag. En slik test skal også tas under hviledagene.

  Er hurtigtesten positiv, skal den deretter bli bekreftet med en PCR-test. Det fremkommer ikke i reglene hva som skjer med den koronapositive rytteren og om lag kan sende inn reserver. (NTB)

  Tour de France
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste