Hopp til innhold

– Pinlig!

Den svenske dopingeksperten Bengt Saltin kaller Norges Skiforbunds åpenhet rundt blodverdier for pinlig.

BENGT SALTIN

Svenske Bengt Saltin er kritisk til måten Norges Skiforbund har håndtert beskyldningene i SVT-dokumentaren på.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– En storm i et vannglass, sa skipresident Erik Røste.

– Det som er blitt fremstilt av SVT er ikke forankret i virkeligheten og savner dokumentasjon.

Skiløperen Bjørn Dæhlie truet med å saksøke SVT, og Vegard Ulvang sa: «Nå er jeg lei, nå må de slutte».

Kommentarene etter den omdiskuterte dokumentaren «Blodracet» som gikk på svensk tv for ett år siden, var samstemt krasse fra norsk side.

Samtidig lovet Røste og Norges Skiforbund åpenhet om de norske langrennsløpernes blodverdier. Norge hadde ikke noe å skjule.

Så gikk det noen uker. Men da tallene skulle presenteres, skapte Skiforbundet hoderisting.

Sommer-tall

– Hvis nordmennene er så rene som de påstår, er det veldig underlig at de oppførere seg som de gjør og ikke stiller opp med de dataene de har, sier Bengt Saltin i det nye programmet «Blodracet2» som SVTs «Uppdrag Granskning» nå sender.

Saltin er mannen som ble utpekt av FIS til å ta tak i dopingproblemene under ski-VM i Lahti i 2001 og OL i Salt Lake City i 2002.

Tallene som Norges Skiforbund gikk ut med i mars 2013, og som skulle dokumentere at norske løpere har vært rene, var basert på blodprøver tatt utenom konkurransesesongen.

Målingene stammet fra 1989 til 2001, i den perioden da Vegar Ulvang og Bjørn Dæhlie herjet i de internasjonale mesterskapene. Og disse tallene fra sommerhalvåret, i perioden fra juni til november, viste ikke noe kontroversielt.

Snittmålingene konkluderte med at HB-nivået var på 15-tallet for de norske herrene og enda lavere for kvinnene. FIS’ maksgrense for herrer er 17, mens tilsvarende for kvinner er 16.

– Det er jo tall fra konkurransesesongen som gjelder, sier en noe oppgitt Bent Saltin

Det var landslagslege Ola Rønsen som la fram tallene på pressekonferansen.

– Vi har selvsagt litt færre verdier fra vintersesongen. Men det skyldes at vi ikke reiser rundt med laboratorieutstyr som gir korrekte verdier, sa Rønsen som en forklaring på det noe underlige utvalget.

– Det blir jo ekstra pinlig når de stiller opp og viser fram HB-verdier som er tatt mellom sesongene. Da er jo alle rene, sier Bengt Saltin.

Ikke glade

Saltin altså FIS’ egen dopingekspert som gjennomførte et tusentalls målinger fram mot OL i Torino i 2006. Etter å ha vurdert blodverdiene, satt Saltin igjen med en liste på 19 navn. Dette var utøvere som hadde mistenkelige høye og varierende blodverdier. Løperne ble fulgt tett opp.

– Vi hadde ekstra kontroller. Ikke bare under konkurransene, men også i mellom. Før OL i Torino reiste jeg rundt og besøkte de forbundene som hadde utøvere på listen, forteller dopingeksperten. Som ikke alltid var like velkommen da han presenterte funnene sine.

– I noen få tilfeller var folk oppbrakte og det ble brukt ganske harde ord. Andre tok det til seg, forteller han.

Norges Skiforbund hadde også ifølge SVT kontakt med FIS’ dopingekspert og fikk beskjed om at de hadde en løper på den såkalte verstinglisten. Dette var en løper som så ut til å trimme blodverdiene sine helt opp mot forbudsgrensen i forbindelse med store internasjonale mesterskap.

– Nordmennene var ikke glade for å høre dette, sier Saltin i programmet.

Vil ikke snakke

Norges Skiforbund har ikke bekreftet at dette møtet har funnet sted.

Uppdrag Gransknings journalister har siden april 2013 vært i jevnlig kontakt med Norges Skiforbund for å få en kommentar til de norske løpernes blodverdier på 2000-tallet. Forbundet har valgt å svare skriftlig og i en epost henviser kommunikasjonssjef Espen Graff til FIS som er ansvarlig for målingene av blodverdier.

– NSF legger til grunn at testresultatene er grundig vurdert av FIS, og er ikke kjent med påviste uregelmessigheter hos norske utøvere, skriver Graff.

Til tross for at Skiforbundet etter pressekonferansen i mars 2013 lovet å grave frem ytterligere blodverdier fra arkivene sine, ble prosessen stoppet.

– Per nå ser vi ikke hensikten med dette, uttalte Graff til VG i oktober i fjor.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal