Hopp til innhold

Skarstein tok overlegent gull – gråt etter målgang

TOKYO/OSLO (NRK): Birgit Skarstein (32) hadde full kontroll i finalen i singlesculler, og sikret Norges første Paralympics-gull i Tokyo. Da måtte hun ta til tårene.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021 - Finale - Roing

– Jeg satt og gråt. Tårene trillet. Livet skjer, mange dager er det ganske tøft. Det handler ikke om motivasjon eller energi, det handler om å stå opp og gjøre jobben når ting er tøft, sa Birgit Skarstein etter å ha tatt gullet.

Birgit Skarstein holdt ut i motvinden, og rodde inn til gull i singlesculler. Nærmest hele veien var hun i føringen, og det var ingen som kunne stanse den norske roeren.

Hun endte på tiden 10:56.88. Andreplass, Samuel Moran, havnet 22 sekunder bak Skarstein.

– Det er helt fantastisk. Det var som en drøm og planen funket. Det var en tøff vind, så jeg måtte regulere hele tiden. Men jeg var veldig i det fra start til mål og jeg føler vi brukte alle triksene i boka. Det var utrolig kult, jeg er veldig takknemlig, sier Skarstein til NRK.

Hun er veldig fornøyd med starten hun fikk. Hun var i ledelsen så å si hele veien.

– Det handler om å få en bra start. Jeg ville skremme de andre konkurrentene og psyke dem litt ut, sier hun.

Ble bedt om å dra til psykolog

Reisen til Skarstein har vært vanvittig. Roeren fra Levanger ble lam fra livet og ned i 2009, og i 2012 startet hun satsingen på roing. Siden den gang har det stort sett gått oppover sportslig sett.

– Jeg har vært så sta og selvstendig. Jeg har tenkt at jeg skal gjøre det selv. Disse årene har lært meg veldig mye om verdien om samarbeid. Av og til er man sterkest når man ber om hjelp og sterk når du bidrar med det du kan og lar andre bidra med det de kan, sier hun.

– Dette er mange år med jobbing. Siden jeg stod i Paralympics i London i 2012 til 4.-plass i Rio og den følelsen av å akkurat miste podiet... Da tenkte jeg at dette skal aldri skje igjen. Den 4.-plassen har vært med meg så mange ganger på trening. Det har vært tøft, innrømmer Skarstein.

Hun kaller seg selv en streber og en perfeksjonist. Det ga henne gullmedalje, men det kan også by på utfordringer, forteller hun.

– Det var en av mine tidligere trenere som sa at jeg måtte gå til psykolog og jobbe med at jeg var så perfeksjonist og detaljorientert. Jeg er helt sikker på at de egenskapene har bidratt til at dette er mulig i dag, mener Skarstein.

Men hun tar ikke æren alene. Rolandslaget er en samlet gjeng, noe flere av utøverne har påpekt tidligere. Et bevis på det, er bildet som trener Johan Flodin har hengt opp.

– Han har hengt opp bilde av hele landslaget på team-rommet. For de er jo med – dette er en skikkelig lagseier, forteller søndagens gullvinner.

Det er én utøver som kanskje har hjulpet henne ekstra mye inn mot lekene. OL-sølvvinner Kjetil Borch droppet deler av ferien for å forberde Skarstein på Paralympics.

– Det siste jeg gjorde før jeg la meg i går, var at jeg snakket med Kjetil som stod på denne startstreken for en måned siden. Vi har vært gjennom mye av det samme opplegget. Så det å kunne sparre er så utrolig verdifullt, sier hun.


Hadde kontakt med OL-roerne

En av hennes viktigste støttespillere er Johan Flodin, hennes trener. Han gir seg nå etter Paralympics, men han avslutter i det minste med stil. Men det at han er ferdig er ikke fokuset nå, sier han.

– Jeg har ikke tenkt mye på det. Jeg er i sonen at det handler om her og nå, sier Flodin til NRK.

– Hvor mye betyr dette for dere?

– Fantastisk mye. Vi har en filosofi om å ha en kultur som er viktig for å levere i tiår etter tiår. Vi må vise at det vi jobber med gir gode resultater, sier Flodin.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021

SUPERDUO: Birgit Skarstein og trener Johan Flodin.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Samtidig skryter Flodin av de andre roerne som deltok i OL i Tokyo for noen uker siden.

– Jeg vet at hun har hatt mye kontakt med lagkameratene under OL-Tokyo, og det betyr veldig mye, forteller han.

Trøbbel for Skarstein-konkurrent

Skarstein ble flyttet fra bane 4 til bane 1. Det var en fordel, med tanke på vindforholdene i Tokyo.

Hun fikk en meget sterk start og fikk en tidlig ledelse. Etter å ha passert 500 meter hadde hun en avstand på åtte sekunder ned til andreplassen.

Med 500 meter igjen var det kun uhell som kunne stanse Skarsteins gull. Dermed rodde hun inn alene over målstreken.

Skarstein vant sitt forsøksheat suverent på fredag og var favoritt til å ta OL-gull i singlesculler sammen med Samuel, som hadde den beste tiden i forsøksheatene.

I forkant har det likevel vært dramatisk for Samuel. Hun måtte kjøre semifinale lørdag, ettersom hun ble disket fordi setet ble omtalt som «for innovativt». Dermed hadde Skarstein en fordel allerede der.

Det var Samuel som forsøkte å hente inn Skarstein, men det lot seg ikke gjøre.

Skarstein hadde aldri tatt OL-medalje tidligere, og den beste plasseringen hennes før dagens løp var 4.-plass i Rio i 2016.

Norge har store muligheter til nok et gull søndag når Salum Kashafali skal løpe 100 meter.

Siste nytt

  • Brennhet Hovland med ellevill hole-in-one

    Viktor Hovland synes å være i praktslag foran fredagens Ryder Cup-start i Roma. Nordmannen slo til med hole-in-one på treningsrunden torsdag.

    Prestasjonen kom på banens femte hull, som i tillegg er et par fire-hull. Hovland slo to utslag som følge av at det var en treningsrunde, og dermed teller ikke stjernetreffet som en formell hole-in-one.

    Det var det andre utslagsforsøket som endte med at ballen gikk rett i hullet.

    Europatouren har lagt ut et videoklipp av at Hovland henter ballen opp fra koppen etter superslaget.

    Årets Ryder Cup-utgave starter fredag morgen i Roma. Hovland er en av Europas viktigste spillere når laget skal forsøke å revansjere tapet for USA i 2021.

    (NTB)

    The 2023 Ryder Cup
    Foto: PHIL NOBLE / Reuters
  • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

    Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

    – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

    Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

    Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

    Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

    – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

    Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

    – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

    – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

    Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

    Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

    Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

    Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

    Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

    Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

    – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

    Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

    Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

    Antonio Nusa
    Foto: BRUNO FAHY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste