Hopp til innhold

Massivt raid mot belgisk fotball - mistanke om korrupsjon

Til sammen 57 undersøkelser pågår i Belgia og seks andre europeiske land. Club Brugge-trener Ivan Leko er blant dem som er blitt avhørt av politiet.

Members of the media wait outside the Neerpede Training Center of Belgian soccer club Anderlecht in Brussels

MEDIEOPPBUD: Den belgiske klubben Anderlecht er en av klubbene som har fått besøk av politiet.

Foto: Francois Walschaerts / Reuters

En omfattende skandale med forgreininger til andre europeiske land ser ut til å være under opprulling i belgisk fotball, der det spiller flere norske spillere.

Mistankene om økonomisk svindel, kampfiksing og hvitvasking av penger førte onsdag til arrestasjoner av den mektige spilleragenten Mogi Bayat.

Avisen Le Soir skriver også at Herman Van Holsbeeck, tidligere styreleder i Anderlecht, den nåværende Brugge-treneren Ivan leko og fotballdommerne Bart Vertenten og Sebastien Delferiere er blant de pågrepne.

Påtalemyndigheten i Belgia hevder å ha samlet bevis over ett år som beviser at agenter har gjennomført mistenkelige pengeoverføringer. Mistenkt manipulering av kamper skal også være en del av etterforskningen.

Stor innflytelse

Den 44 år gamle forretningsmannen Mogi Bayat skal ifølge belgisk media ha stor innflytelse i belgisk fotball. Bayat var blant annet involvert i Brugges kjøp av Krépin Diatta fra Sarpsborg tidligere i år, skriver NTB.

Han skal ha blitt pågrepet i sitt hjem.

I alt skal ni av de 16 klubbene i den belgiske toppligaen Jupiler Pro League være involvert i politiets etterforskning.

Ivan Leko

Club Brugge-trener Ivan Leko.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Aksjoner over hele Europa

Mistankene om juks i belgisk fotball har onsdag ført til politiaksjoner i sju ulike land, melder nyhetsbyrået AFP. De seks andre landene skal være Franrike, Luxembourg, Kypros, Montenegro, Serbia og Makedonia.

Nyhetsbyrået AP forteller at det totalt i dag har vært 57 aksjoner i de sju landene. 44 av disse har funnet sted innenfor Belgias grenser.

Til sammen har 220 politifolk deltatt i den omfattende aksjonen.

Ifølge den belgiske avisen Het Laatste Nieuws er det foretatt undersøkelser i disse belgiske klubbene:

  • Anderlecht
  • Club Brugge
  • Racing Genk
  • Standard
  • Gent
  • Kortrijk
  • Lokeren
  • KV Oostende
  • KV Mechelen

Europa League 2018/19 gruppespill: Sarpsborg 08 - KRC Genk

Genk-spiller Sander Berge.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Ingenting å skjule

Den belgiske avisen De Standaard skriver at politiet har startet en større etterforskning av «økonomisk svindel og hvitvasking av penger i fotballverdenen».

Til sammen seks personer er arrestert og brakt inn til avhør.

– I dag har det føderale politiet gjennomført en husundersøkelse i RSC Anderlecht. Søket er en del av en større undersøkelse, klubben er samarbeidsvillig og gir ingen ytterligere kommentarer, sier Anderlechts pressemann David Steegen.

– Club Brugge er samarbeidsvillig og har ingenting å skjule, sier formann Bart Verhaeghe til belgiske VTM Nyheter.

Det spiller flere norske spillere i den belgiske ligaen. Landslagsspillerne Sander Berg spiller for Genk, mens Sigurd Rosted er i troppen til Gent. Altså to av de klubbene som er involvert i politiets aksjon.

Henrik Bjørdal gikk til Zulte Waregem i år, mens tidligere Vålerenga-spiller Simen Juklerød havnet i Antwerpen.

Club Brugge

Politiet på vei inn lokalene til Club Brugge onsdag.

Foto: Kurt Desplenter / AFP

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal