Hopp til innhold
Kommentar

VM-tittel på billigsalg

Magne Havnå er den eneste norske mannen som har klart å få anerkjennelse som verdensmester i profesjonell boksing. Nå skal en ny nordmann bokse om en VM-tittel. Uansett utfall er han ikke best i verden.

Proffboksing i Sotra Arena.

EUROPAMESTER: Tittelen WBO europamester har skiftet eier flere ganger siden Lihaug vant tittelen, uten at han noen gang har forsvart den. Med på kjøpet fikk han også et Intercontinental-belte fra forbundet IBO.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Tim-Robin Lihaug fra Bergen, rangert av uavhengige bokserankinglister som den 136. beste lett tungvekteren i verden, skal ut i kamp om en verdensmestertittel. Motstanderen er rangert på de samme listene som nummer 96.

Du tenker det høres litt rart ut? Velkommen i klubben.

Ikke best i verden

La det være sagt – Tim-Robin Lihaug kan bokse.

Men som rankingen antyder, han er ikke verdens beste bokser. Han har allerede hentet en EM-tittel, men han er ikke best i Europa heller – langt ifra. Det er ikke engang sikkert han er den beste lett tungvekteren i Norge.

Likevel har man klart å manøvrere han inn til en tittelkamp. Det er «well played.»

Ekskludert fra europeiske lister

Lihaug kan bli verdensmester, men figurerer heller ikke på EBU (European Boxing Union) sine rankinglister. EBU-tittelen er den tradisjonelle europamestertittelen, den Svein Erik «Spikeren» Paulsen, Steffen Tangstad og Ole Klemetsen har hatt. For de fleste bokseinteresserte er det den ekte EM-tittelen. Lihaug har hatt WBO sin versjon. Alle som bokser om den blir automatisk kastet ut av EBUs lister.

Proffboksing i Sotra Arena.

NYTT BELTE PÅ GANG: Tim-Robin Lihaug og trener Trevor Ambrose etter seieren over finske Timo Laine i fjor.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Et virvar av titler og forbund

I fjor ble Martin Johnsrud Sundby verdensmester på 15 km på ski. Det internasjonale skiforbundet FIS, en forkortelse for Federation International de Ski, er arrangør av VM.

Se for deg at Sundby bare var en av mange som kunne titulere seg verdensmester på 15 km i 2019. Hva om det fantes en haug andre forbund som også kåret sine verdensmestere? At var det en verdensmester i for eksempel et forbund kalt GSF (det Globale Skiforbundet), en i VSF (Verdens Skiforbund) og en i FFS (Forbundet for Ski). Du kan fort ende opp med veldig mange verdensmestere. Det er sånn det er i profesjonell boksing.

Profesjonell boksing styres av forskjellige forbund. Hver av dem har egne mestere. World Boxing Council, World Boxing Organization, World Boxing Association, International Boxing Organization, International Boxing Federation, International Boxing Association for å nevne noen. Lista er lang.

I tillegg opererer forbundene med flere typer titler. Internasjonal tittel, interkontinental tittel, regionale titler, nasjonale titler. Og det dukker stadig opp nye vektklasser det kan hentes tittelbelter i.

Cecilia Braekhus vs Aleksandra Madgziak-Lopes

BELTEGROSSIST: Cecilia Brækhus har en bra samling belter i skapet.

Foto: Danny Moloshok / NTB scanpix

Ulik status

Noen av forbundene er store og anerkjente, med titler som betyr noe. Andre kalles gjerne papptitler. Tittelen i forbundet GBU (Global Boxing Union) kan være et eksempel.

Da Kai Robin Havnaa møtte Daniel Vencl til kamp på Sør Arena i 2018, var det en tidligere verdensmester han var oppe mot.

GBU-verdensmestertittelen hadde Vencl i sin tur vunnet i kamp mot en motstander med 30 tap på rad. Selv hadde Vencl gått sju kamper på det tidspunktet. Det gikk som det måtte gå. Selv om heller ikke Kai Robin Havnaa holder verdensklassenivå, slo han enkelt ut tsjekkeren.

Det er ikke lett å forstå seg på forbundene heller. Før sin siste kamp var nevnte Havnaa nummer 28 på rankinglistene til forbundet IBO. I Ekeberghallen møtte han argentineren Mariano Ángel Gudiño, helt klart den sterkeste motstanderen Havnaa har møtt så langt i karrieren.

Profesjonell boksing: Capital Showdown i Ekeberghallen

TØFF KAMP: Kai Robin Havnaa slo sin hittil beste motstander, men fikk ikke uttelling for det på rankingen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I sin hittil tøffeste test bokset Havnaa godt og vant på poeng. Man skulle dermed tro at det var duket for et nytt sprang på rankinglistene. Nei da. På spørsmål til IBOs generalsekretær etter kampen om hvilken plass Havnaa kom til å bli rangert på neste gang, var svaret at motstanderen var så dårlig at Havnaa faktisk ble flyttet NED på listene etter seieren! Det kan selvfølgelig si noe om styrken på motstanden, men det sier nok mest om at forbundene rangerer utøvere akkurat som det passer dem.

Andre forsøk for Lihaug

I oktober skulle Tim-Robin Lihaug kjempet om lett tungvektstittelen i forbundet IBA (International Boxing Association). Et forbund som kårer verdensmestre i hele 18 vektklasser. I enkelte av vektklassene er forskjellen bare et par kilo.

Den kampen ble avlyst. Motstanderen var for gammel til å få bokse i Norge.

7. mars er det WBF-tittelen (World Boxing Federation) det står om. Du kjenner neppe navnet på noen av verdensmesterne deres.

I Grieghallen skal Lihaug møte armeneren Vartan Avetisyan. Han står med 18 seire på sine 21 kamper, men har tapt de to siste. Lihaug har ikke særlig tro på Avetisyan sine ferdigheter, og har sagt han legger opp hvis han ikke vinner kampen.

Lihaug kan fort vinne, men det vil nok likevel ikke gå over i historien som et av de store idrettsøyeblikkene i Norge.

En gang kunne verdensmesteren i profesjonell boksing være klodens mest kjente idrettsutøver, i alle fall om han var verdensmester i tungvekt.

CLAY LISTON

IKON: Muhammad Ali, den gangen Cassius Clay, troner over Sonny Liston som verdensmester. Muhammad Ali var kanskje klodens mest kjente menneske.

Foto: John Rooney / AP

Nå er det nesten umulig å holde oversikt over de forskjellige mestrene og hvem som faktisk er best i verden.

Hvis du da ikke gjør som Cecilia Brækhus og soper med deg alt som er av belter og titler. Det er nok heller tvilsomt om Tim-Robin Lihaug klarer det.

Lihaug vs. Abraham

MØTTE VERDENSMESTER: Lihaug er ikke skyggeredd. Han stilte mot den aldrende ex-verdensmesteren Arthur Abraham i 2016. Det endte med tap på teknisk knockout.

Foto: Soeren Stache / AP

Siste nytt

 • Lewandowski og co spilleklare for Barcelona

  Flere av Barcelonas nysigneringer er klarert for seriestarten. Det gjelder også Robert Lewandowski som fikk ja fredag kveld.

  Den gjeldstyngede klubben jobbet hardt med å få registrert Lewandowski og andre nysigneringer i Barcelona-troppen foran den første seriekampen mot Rayo Vallecano lørdag kveld. Saken er stort sett løst melder spanske medier, blant annet avisen AS.

  Barcelona har gjennom sommeren solgt viktige deler av sine framtidige inntektskilder, der iblant TV-rettigheter, for å oppfylle de økonomiske retningslinjene spanske klubber er forpliktet til å følge.

  Fredag opplyste Barcelona at klubben har solgt ytterligere 24,5 prosent av produksjonsselskapet «Barca Studios» til Orpheus Media for 980 millioner kroner.

  De midlene kan være det siste som skal til for å få registrert spillerne som er hentet i sommervinduet. I hvert fall er håpet at noen av spillerne skal kunne bli registrert. (NTB)

  Spain Soccer Gamper Trophy
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Ruud til ATP-semifinale

  Casper Ruud spilte hjemmehåpet Felix Auger-Aliassime av banen i kvartfinalen i ATP-turneringen i tennis i Canada. Nordmannen vant 2-0 i sett.

  Det betyr at det venter semifinale mot Hubert Hurkacz (Polen) lørdag. Hurkacz slo australske Kyrgios 2-1 i sett i sin kvartfinale. Det siste gikk fort unna og endte med 6-1.

  Ruud vant sitt førstesett med samme sifrer, og det tok ikke lang tid. Auger-Aliassime var helt uten sjanse i åpningen av kampen på centercourten.

  Ruud holdt så sitt første servegame i andre sett og gikk opp til 1-0. Så brøt Ruud canadierens serve og sikret seg 2-0 før det etter ytterligere et par minutter sto 3-0 i norsk favør. Settet endte 6-2.

  Hurkacz er seedet som åttendemann mens Ruud ligger fire hakk høyere i Masters 1000-turneringen i Montreal. (NTB)

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP
 • Glimt vann 4-1: - Ein svært sterk prestasjon

  Bodø/Glimt var klart mest effektiv og vann 4-1 i Sarpsborg fredag. Hugo Vetlesen og Amahl Pellegrino scora før pause.

  Lars-Jørgen Salvesen scora sitt første etter overgangen til Glimt, før Tobias Heintz reduserte. Pellegrino scora Glimts fjerde etter ein gigatappe i Sarpsborgs forsvar like før slutt.

  Pellegrino scora sitt seriemål nummer 16 og 17, og er suveren toppscorar.

  Glimt klatra til andreplass på tabellen etter sin sjette strake siger.

  - Vi er på veg tilbake. Denne kampen var tung for oss. Vi må i kjellaren, kanskje heilt i blindkjellaren for å hente det som skal til i dag, sa Glimt-trenar Kjetil Knutsen til Discovery.

  - Dette var ein svært sterk prestasjon av oss. Dette Sarpsborg-laget er ikkje enkelt å spele mot.

  Han skal leie laget sitt til den utruleg viktige meisterliga-kvalifiseringskampen mot Dinamo Zagreb i neste veke. Der gler Knutsen seg over å ha forsterka spelargruppa.

  - Vi har fått sterkre konkurranse på fleire plassar. Vi kan starte med Lars-Jørgen (Salvesen), og ha Runar (Espejord) i bakhånd, seier Knutsen.

  Lars-Jørgen Salvesen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste