Hopp til innhold

NFL-rapport: 96 prosent med sjelden hjerneskade

En undersøkelse av nesten 100 avdøde NFL-spillere viser at de fleste av dem hadde en sjelden sykdom - som blant annet forårsakes av hodesmeller.

Antonio Pierce og Jeb Putzier

KNALLHARDT: Det går hardt for seg i NFL. Her fra en kamp i 2005.

Foto: KATHY WILLENS / Ap

De siste årene har debatten om hodeskader i amerikansk fotball rast i USA. Tidligere spillere forteller om betydelige helseproblemer etter karrieren, og foreldre nekter barna sine å starte med folkesporten. Alt på grunn av de voldsomme sammenstøtene som er en viktig del av landets største idrett.

Fredag kom forskningsrapporten som sender sjokkbølger gjennom proffligaen, ifølge Frontline.

– Litt av en måte å starte helgen min på. Jeg har antagelig CTE, skriver tidligere NFL-spiller Tom Crabtree på Twitter.

Kan lede til alvorlig demens

Fredag publiserte nemlig Boston University en rapport hvor avdøde NFL-spillere er testet for den sjeldne hjernesykdommen «kronisk traumatisk encefalopati». Sykdommen leder blant annet til sinne, depresjon, hukommelsestap og til slutt alvorlig demens.

Det finnes ingen perfekt måte å avdekke sykdommen mens spillerne er i live, så en rekke spillere har gitt forskerne tillatelse til å undersøke dem etter sin død.

87 av de 91 spillerne hadde sykdommen.

Junior Seau

TOK SITT EGET LIV: Junior Seau er en av tre NFL-spillere som har begått selvmord, og fått påvist CTE etter sin død. Her er han i 2010.

Foto: Charles Krupa / Ap

Mener tallene er alvorlige - tross feilmargin

Det betyr ikke at 96 prosent av alle spillere har hjernesykdommen. Forskerne presiserer at tallene kan være noe høye, fordi mange av utøverne som donerte kroppene sine valgte å gjøre dette nettopp fordi de mistenkte at de hadde sykdommen.

Likevel mener de at tallene er svært foruroligende - ikke minst fordi de er i tråd med tidligere undersøkelser, som har funnet at nærkontakten i amerikansk fotball har direkte sammenheng med langvarige hodeskader.

– Folk tror vi overdriver her, de sier at dette er en sjelden sykdom. Mitt svar er at dette er veldig reellt. Vi har hatt null problemer med å finne denne sykdommen i hundrevis av spillere, sier Ann McKee, som er leder for arbeidet.

Mener også små hodeskader kan gi CTE

De siste årene har den amerikanske fotballigaen greid å redusere antallet hoderystninger, men ifølge forskerne kan CTE også forårsakes av langt mindre trøkker mot hodet.

«Lettere sammenstøt, som skjer hele tiden i NFL, kan være enda farligere,» hevder de ifølge CBS.

– Vi vet mer om dette nå enn vi gjorde for 10 eller 20 år siden, og vil fortsette å lære mer. Men vi kommer ikke til å vente med å gjøre denne sporten tryggere, sier en NFL-talsmann Brian McCarthy til AP.

Siste nytt

 • Europa vant Ryder Cup etter nervepirrende avslutning - Hovland historisk

  Europa hadde en ledelse på fem poeng før avslutningsdagen i Ryder Cup. Der trengte de fire av de tolv tilgjengelige poengene og Europa sendte ut sine største stjerner fra start.

  Viktor Hovland var blant dem som sikret tidlige poeng for Europa, som tidlig gikk fra å lede 10,5-5,5 før dagen til 14-8.

  Da trengte de bare et halvt poeng til for å ta seieren, men etter hvert var det amerikanerne som begynte å innkassere poengene.

  Matt Fitzpatrick hadde muligheten på stillingen 14-8, men bommet med sin birdieputt på hull 18. Istedenfor var det i den neste siste kampen at seieren til slutt ble sikret, da Tommy Fleetwood sikret seg en ledelse på to hull med to hull igjen å spille - slik at han dermed var sikret det nødvendige halve poenget for Europa.

  Etter at de avsluttende vippekampene i stor grad gikk i Europas favør ble det til slutt en komfortabel seier, 16,5-11,5.

  For Viktor Hovland ble det en meget god Ryder Cup, hvor noterte seg for 3,5 av 5 poeng i de fem kampene han spilte.

  Hovland ble i 2021 den første nordmannen som spilte i Ryder Cup og han er følgelig med årets seier den første nordmannen som vinner Ryder Cup. Suzann Pettersen har flere ganger vært på vinnerlaget til Europa i Solheim Cup, den kvinnelige ekvialenten til Ryder Cup.

  Viktor Hovland Ryder Cup Ludvig Åberg
  Foto: Reuters
 • Kristoff avsluttet Cro Race med annenplass

  Alexander Kristoff ble bare slått av Campbell Stewart på den siste etappen av sykkelrittet Cro Race søndag. Nordmannen ble nummer to sammenlagt.

  I sammendraget var det Orluis Aular fra Venezuela som tok seieren med tre sekunder ned til Uno-X-rytter Kristoff. Nordmannen tok ingen seirer i årets ritt i Kroatia, men endte fire ganger på pallen over seks etapper.

  Søndag var det Stewart fra New Zealand som var raskere enn Kristoff på de siste meterne, og dermed ble det annenplass. Kristoff tok to annenplasser og to tredjeplasser i Kroatia-rittet.

  Den siste etappen ble avsluttet i Zagreb.

  (NTB)

  Kristoff
  Foto: NTB
 • Hovland med ny Ryder Cup-seier

  Viktor Hovland var overlegen i duell mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget er i ferd med å sette inn nådestøtet på finaledagen.

  Hovland sikret Europas første poeng for dagen da han slo Morikawa fire hull opp med tre å gå. Dermed kunne ikke amerikaneren hente nordmannen igjen.

  Hovland og co. leder i øyeblikket 11,5-5,5, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste