NFL-rapport: 96 prosent med sjelden hjerneskade

En undersøkelse av nesten 100 avdøde NFL-spillere viser at de fleste av dem hadde en sjelden sykdom - som blant annet forårsakes av hodesmeller.

Antonio Pierce og Jeb Putzier

KNALLHARDT: Det går hardt for seg i NFL. Her fra en kamp i 2005.

Foto: KATHY WILLENS / Ap

De siste årene har debatten om hodeskader i amerikansk fotball rast i USA. Tidligere spillere forteller om betydelige helseproblemer etter karrieren, og foreldre nekter barna sine å starte med folkesporten. Alt på grunn av de voldsomme sammenstøtene som er en viktig del av landets største idrett.

Fredag kom forskningsrapporten som sender sjokkbølger gjennom proffligaen, ifølge Frontline.

– Litt av en måte å starte helgen min på. Jeg har antagelig CTE, skriver tidligere NFL-spiller Tom Crabtree på Twitter.

Kan lede til alvorlig demens

Fredag publiserte nemlig Boston University en rapport hvor avdøde NFL-spillere er testet for den sjeldne hjernesykdommen «kronisk traumatisk encefalopati». Sykdommen leder blant annet til sinne, depresjon, hukommelsestap og til slutt alvorlig demens.

Det finnes ingen perfekt måte å avdekke sykdommen mens spillerne er i live, så en rekke spillere har gitt forskerne tillatelse til å undersøke dem etter sin død.

87 av de 91 spillerne hadde sykdommen.

Junior Seau

TOK SITT EGET LIV: Junior Seau er en av tre NFL-spillere som har begått selvmord, og fått påvist CTE etter sin død. Her er han i 2010.

Foto: Charles Krupa / Ap

Mener tallene er alvorlige - tross feilmargin

Det betyr ikke at 96 prosent av alle spillere har hjernesykdommen. Forskerne presiserer at tallene kan være noe høye, fordi mange av utøverne som donerte kroppene sine valgte å gjøre dette nettopp fordi de mistenkte at de hadde sykdommen.

Likevel mener de at tallene er svært foruroligende - ikke minst fordi de er i tråd med tidligere undersøkelser, som har funnet at nærkontakten i amerikansk fotball har direkte sammenheng med langvarige hodeskader.

– Folk tror vi overdriver her, de sier at dette er en sjelden sykdom. Mitt svar er at dette er veldig reellt. Vi har hatt null problemer med å finne denne sykdommen i hundrevis av spillere, sier Ann McKee, som er leder for arbeidet.

Mener også små hodeskader kan gi CTE

De siste årene har den amerikanske fotballigaen greid å redusere antallet hoderystninger, men ifølge forskerne kan CTE også forårsakes av langt mindre trøkker mot hodet.

«Lettere sammenstøt, som skjer hele tiden i NFL, kan være enda farligere,» hevder de ifølge CBS.

– Vi vet mer om dette nå enn vi gjorde for 10 eller 20 år siden, og vil fortsette å lære mer. Men vi kommer ikke til å vente med å gjøre denne sporten tryggere, sier en NFL-talsmann Brian McCarthy til AP.

Siste nytt

 • Ødegaard om drømmemålet: – Galskap

  Martin Ødegaard har fordøyd det han opplevde som et av karrierens største øyeblikk så langt da han scoret mot Atletico Madrid lørdag.

  I et stort intervju med lokalavisen Diario Vasco kaller Ødegaard det å score mot den meritterte hovedstadsklubben galskap.

  – Du vet ikke hva du skal tenke. Jeg ble revet med fordi det var et veldig fint øyeblikk, sier Ødegaard.

  Dagen etter drømmedebuten fikk han toppkarakter på spillerbørsene i Spanias tre største sportsaviser. Nordmannen merket også støtten fra publikum på tribunen.

  – Det var veldig spesielt, stemningen var fantastisk og stadion er fantastisk. Det var en av de mest spesielle dagene i idrettskarrieren min, det er jeg ikke i tvil om, sier han til Diario Vasco (NTB).

  Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Tapte i VM – inndrar eigen ferie

  Bryte-VM er over praktisk tala før det har begynt for dei norske deltakarane. Alle fire har tapt.

  I klasse 60 kilo tapte Stig-Andre Berge 3-2 for kinesiske Sailike Walihan i dag.

  – Jeg hadde dette i min hule hånd. Gir den bort med elendig taktikk. Inndrar selv ferien jeg egentlig skulle ha hatt etter VM. Dette holder ikke, skriv Berge i ein sms til NRK.

  I dag tapte også Oskar Marvik 5-1 for Iakobi Kjaja frå Georgia.

  Laurdag tapte Morten Thoresen 6-2 for tyske Frank Stäbler i 16-delsfinalen, etter å ha vunne kvalifiseringskampen mot Artur Politajev frå Ukraina med 3-2.

  Felix Baldauf tapte 4-1 for franske Malonin Noumonvi i klasse 130 kilo.

  Alle er dermed slått ut av VM.

  Stig-André Berge
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Zlatan sette klubbrekord

  Med hattrick mot Sporting Kansas er Zlatan Ibrahimovic oppe i 26 mål på 25 kampar for LA Galaxy denne sesongen. Galaxy vann kampen 7-2.

  Med sigeren klatra Galaxy til femteplass på tabellen, og sluttspelet er no innan rekkevidde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Kelvin Kuo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal