NRK Meny
Normal

NFL-rapport: 96 prosent med sjelden hjerneskade

En undersøkelse av nesten 100 avdøde NFL-spillere viser at de fleste av dem hadde en sjelden sykdom - som blant annet forårsakes av hodesmeller.

Antonio Pierce og Jeb Putzier

KNALLHARDT: Det går hardt for seg i NFL. Her fra en kamp i 2005.

Foto: KATHY WILLENS / Ap

De siste årene har debatten om hodeskader i amerikansk fotball rast i USA. Tidligere spillere forteller om betydelige helseproblemer etter karrieren, og foreldre nekter barna sine å starte med folkesporten. Alt på grunn av de voldsomme sammenstøtene som er en viktig del av landets største idrett.

Fredag kom forskningsrapporten som sender sjokkbølger gjennom proffligaen, ifølge Frontline.

– Litt av en måte å starte helgen min på. Jeg har antagelig CTE, skriver tidligere NFL-spiller Tom Crabtree på Twitter.

Kan lede til alvorlig demens

Fredag publiserte nemlig Boston University en rapport hvor avdøde NFL-spillere er testet for den sjeldne hjernesykdommen «kronisk traumatisk encefalopati». Sykdommen leder blant annet til sinne, depresjon, hukommelsestap og til slutt alvorlig demens.

Det finnes ingen perfekt måte å avdekke sykdommen mens spillerne er i live, så en rekke spillere har gitt forskerne tillatelse til å undersøke dem etter sin død.

87 av de 91 spillerne hadde sykdommen.

Junior Seau

TOK SITT EGET LIV: Junior Seau er en av tre NFL-spillere som har begått selvmord, og fått påvist CTE etter sin død. Her er han i 2010.

Foto: Charles Krupa / Ap

Mener tallene er alvorlige - tross feilmargin

Det betyr ikke at 96 prosent av alle spillere har hjernesykdommen. Forskerne presiserer at tallene kan være noe høye, fordi mange av utøverne som donerte kroppene sine valgte å gjøre dette nettopp fordi de mistenkte at de hadde sykdommen.

Likevel mener de at tallene er svært foruroligende - ikke minst fordi de er i tråd med tidligere undersøkelser, som har funnet at nærkontakten i amerikansk fotball har direkte sammenheng med langvarige hodeskader.

– Folk tror vi overdriver her, de sier at dette er en sjelden sykdom. Mitt svar er at dette er veldig reellt. Vi har hatt null problemer med å finne denne sykdommen i hundrevis av spillere, sier Ann McKee, som er leder for arbeidet.

Mener også små hodeskader kan gi CTE

De siste årene har den amerikanske fotballigaen greid å redusere antallet hoderystninger, men ifølge forskerne kan CTE også forårsakes av langt mindre trøkker mot hodet.

«Lettere sammenstøt, som skjer hele tiden i NFL, kan være enda farligere,» hevder de ifølge CBS.

– Vi vet mer om dette nå enn vi gjorde for 10 eller 20 år siden, og vil fortsette å lære mer. Men vi kommer ikke til å vente med å gjøre denne sporten tryggere, sier en NFL-talsmann Brian McCarthy til AP.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg