Hopp til innhold

Sjokkert etter NRKs kartlegging – hele landslaget tjener en tiendedel av Klæbo

Det norske skøytelandslaget har som helhet tjent inn rundt 200.000 kroner i premiepenger denne sesongen. Det står i sterk kontrast til andre vinteridretter.

Ragne Wiklund og Johannes Høsflot Klæbo

STORE FORSKJELLER: Ragne Wiklund og det norske skøytelandslaget har tjent inn rundt 10 prosent av summen til Johannes Høsflot Klæbo i premiepenger.

Foto: Maxim Thore / Bildebyrån / Terje Pedersen / NTB

– Det er jo litt stusslige premiepenger. Absolutt, sier Ragne Wiklund.

Den norske skøytestjernen er inne i sin hittil beste sesong i karrieren. 22-åringen har vunnet to verdenscupløp, vært på pallen i ytterligere tre løp og tok i forrige uke sølv i allround-EM som første norske kvinne.

Resultatet av det: 10.800 amerikanske dollar, tilsvarende 107.784 norske kroner.

– Det er for så vidt godt at jeg studerer ved siden av. Hovedgrunnen til at jeg går på skøyter er jo ikke for premiepengene, men det er veldig kjipt at det er slik, sier hun til NRK i forbindelse med en isøkt på Frogner stadion.

BsLbsW-esCg

SKØYTESTJERNE: Ragne Wiklund.

Foto: Geir Olsen / NTB

Wiklund er den eneste norske kvinnen som har gått inn premiepenger i verdenscupen og EM til nå denne sesongen. På herresiden har flere markert seg, men det totale beløpet er rett i overkant av 90.000 kroner.

Totalt har de norske skøyteløperne dermed sikret seg premiepenger til en verdi av 20.000 amerikanske dollar – 199.600 norske kroner med dagens kurs.

Det er til sammenligning for eksempel bare en tiendedel av premiepengene til Johannes Høsflot Klæbo denne sesongen. Langrennsstjernen har innkassert 1.985.000 kroner etter en strålende start på sesongen.

– Det er i hvert fall trist. Det føles veldig urettferdig, for resultatene vi har prestert i år har vært helt vanvittige. Vi er et veldig sterkt lag som har prestert jevnt over veldig, veldig bra. Da er det ekstra kjipt at vi er i den posisjonen vi er i, sier Wiklund om sammenligningen med skistjernen.

– Jeg visste ikke at det var så store forskjeller. Jeg synes det er litt sjokkerende egentlig. Det var større forskjell enn jeg hadde trodd, sier skøytelandslagets utøverrepresentant, Henrik Fagerli Rukke.

Henrik Fagerli Rukke

OVERRASKET: Henrik Fagerli Rukke ble overrasket da han fikk se hvor stor forskjell det er mellom idrettene.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

– Under fattigdomsgrensen

Tour de Ski-vinner Klæbo er på ingen måte unik. Totalt tolv norske langrennsløpere har hver for seg gått inn over 200.000 kroner og samlet har norske langrennsløperne tjent 9,4 millioner i premiepenger i verdenscupen denne sesongen.

NRK har gått gjennom pengepremiene i langrenn, skiskyting, alpint, kombinert, skøyter og hopp så langt denne sesongen. Ni norske utøvere har allerede tjent inn mer enn én millioner norske kroner.

Se oversikt i faktaboksen under:

Ved siden av skøytekarrieren studerer Wiklund ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Jeg må jo bo hjemme hos mor og far da. Nå studerer jeg ikke fulltid, så jeg har heller ikke fullt studielån. Det er jo det jeg måtte ha levd på. Jeg får det til å gå rundt, så det er for så vidt greit. Men jeg tror ikke det er like gøy om fem år. Nå er jeg student og kan føle meg som en vanlig fattig student, sier hun.

På spørsmål om hva Wiklund og miljøet må gjøre for å få mer penger til skøytesporten, svarer hun:

– Vi må fortsette å levere gode resultater, stille opp og være mer synlige. Prøve å vise hvor fin idrett vi har.

Generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Håkon Dahl, vedgår at situasjonen ikke er enkel.

– Det er lite premiepenger å få i de internasjonale konkurransene og vi har ikke enormt med penger i forbundet for å kompensere for det heller. Å være skøyteløper er ikke noe lukrativt økonomisk, sier han.

– Hun har hatt pallplasseringer i alle verdenscuphelgene og tok nå sist et EM-sølv. Likevel er det drøyt 100.000 kroner i premiepenger, og så får hun 120.000 fra Olympiatoppen i stipend. Da er hun fortsatt under fattigdomsgrensen i Norge. Det er jo ganske brutalt, sier Dahl.

Ragne Wiklund

VERDENSTOPPEN: Ragne Wiklund har etablert seg blant verdens beste skøyteløpere de siste årene.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

Wiklund er én av flere norske skøyteløpere som får A-stipend fra Olympiatoppen på 120.000 kroner. Det betales ut i sin helhet til de som tjener under 500.000 kroner i året.

Selv om Wiklund har vært i verdenstoppen de siste tre sesongene og er regjerende verdensmester på 1500 meter, har hun ikke blitt rik på skøytesporten.

NRKs gjennomgang av de siste tre sesongene viser at hun har gått inn rett i underkant av en halv million i premiepenger totalt fra verdenscup og internasjonale mesterskap.

30. plass i Kitzbühel gir mer enn skøyteseier

For skøyteløperne er det 15.000 norske kroner for hver verdenscupseier.

I tillegg er det kun pengepremier til de tre første i hver verdenscupkonkurranse, noe som også er utslagsgivende for at majoriteten av de norske skøyteløperne står med null i premiepenger så langt denne sesongen.

Først i allround-VM/sprint-VM og i verdenscupen sammenlagt er det premiepenger også for de som ender utenfor topp tre.

Til sammenligning gir en ordinær verdenscupseier i skiskyting 162 000 kroner, mens det er 161.000 kroner til vinneren i langrenn. Da er det premiepenger til henholdsvis de 30 beste og de 20 beste i hvert renn.

I alpint er det minimum 538.000 norske kroner til vinneren. I de tre rennene i Kitzbühel er det hele 1.075.000 norske kroner til vinneren i hvert av rennene og en 30. plass der gir 16.125 kroner – altså mer enn en verdenscupseier for skøyteløperne.

Kilde Kitzbühel

VERDIFULLT: Aleksander Aamodt Kilde vant utfor i Kitzbühel i fjor.

Foto: JOHANN GRODER / AFP

Med både VM og et par verdenscuphelger igjen, kan de norske skøyteløperne tjene mer før sesongslutt. Wiklund leder for tiden langdistansecupen og kan potensielt vinne 160.000 norske kroner om hun holder ledelsen hele veien inn.

– De på aller høyeste nivå får det til å gå rundt ganske greit, men det er ingen millionlønninger på noen av dem i det hele tatt. Så sitter vi fleste og får det så vidt til å gå rundt hvert år. Mange av oss bor hjemme og mange av oss sliter med å få kjøpt leiligheter, få flyttet ut og generelt startet litt på livet. Man får ikke spart noe pensjon og det er mange av oss som sliter, sier utøverrepresentant Rukke.

Les også Graham Hansen om EM-forskjellene: – Det er en ond sirkel

Giorgio Chiellini og Caroline Graham Hansen

Sportsnyheter

d

Svensk profil opprørt etter «Janteloppet»: – Nesten et mordforsøk

Max Novak tok en sterk tredjeplass i lørdagens Ski Classic-renn. Men svensken var irritert på det som skjedde på den andre runden – som han tror kan ha kostet ham seieren.

Siste nytt

 • Ajer må stå over Brentford-kamp

  Kristoffer Ajer har spilt seg til fast plass i Brentford-forsvaret den siste tiden, hvor han har spilt hvert minutt i alle de ni siste seriekampene.

  Til lørdagens hjemmekamp mot Sheffield United er han imidlertid ikke med i troppen.

  Brentford-manager Thomas Frank forteller at Ajer sliter med en liten leggskade.

  – Forhåpentligvis må han bare stå over denne kampen. Det er en for stor risiko å spille med ham (lørdag), og ikke verdt det på det nåværende tidspunktet i sesongen, sier Frank i en oppdatering på X.

  Premier League - Brentford v Wolverhampton Wanderers
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Nadal planlegger comeback i Barcelona

  Den spanske tennislegenden Rafael Nadal skal etter planen endelig tilbake på tennisbanen igjen under ATP500-turneringen i Barcelona til uken.

  Det ble bekreftet under lørdagens trekning, hvor 37-åringen var til stede.

  I første kamp i Barcelona skal spanjolen møte italienske Flavio Cobolli. Vinner han det oppgjøret, venter Alex de Minaur i neste kamp.

  Det blir Nadals første kamper på grus siden Roland Garros-finalen mot Casper Ruud i mai 2022.

  Nadal skulle etter planen gjort comeback under Monte-Carlo Masters denne helgen, men måtte kaste inn håndkleet grunnet en hanglete kropp.

  – Dessverre må jeg fortelle dere at jeg ikke spiller i Monte Carlo. Kroppen min tillater det ikke, skrev Nadal.

  Før det igjen var planen et comeback på ATP-touren i Indian Wells-turneringen i USA forrige måned, men også da trakk han seg uten å ha spilt om ett eneste poeng.

  Veteranen står med 22 Grand Slam-titler, men skader har sendt ham ned på 646.-plass på ATP-rankingen.

  ATP-turneringen i Barcelona spilles mellom 15. og 21. april.

  (©NTB)

  APTOPIX Australia Brisbane Tennis
  Foto: Tertius Pickard / AP
 • Lund med sterk 2.-plass i verdenscupen

  Maia Emilie Lund tok 2.-plassen i A-finalen i sterkt selskap da roerne innledet verdenscupsesongen i italienske Varese.

  Lund ror singlesculler og hadde kvalifisert seg direkte for A-finalen med 2.-plass i innledende heat. I finalen var hun drøye tre sekunder bak Olivia Bates, men innsatsen holdt i massevis til 2.-plass.

  Nederlandske Tosca Kettler ble nummer tre, og hun ble slått med over fire sekunder av Lund.

  Tidligere lørdag kvalifiserte ytterligere tre norske båter seg for A-finaler. Det ble dramatikk i en ren norsk duell i herrenes oppsamlingsheat i dobbeltsculler.

  Jonas Juel og Erik Solbakken var sterkest av de to norske parene og tok seg til A-finale i heatet som ble vunnet av Tysklands Jonas Gelsen/Marc Weber.

  Oscar Helvig og Kristoffer Brun måtte gi tapt til sine norske konkurrenter med sju tidels sekund. 3.-plassen gjør at de skal ro B-finale.

  A-finale blir det derimot på Inger Seim Kavlie, som imponerte med seier i semifinalen i singlesculler på tiden 7.34,01. Hun var over to sekunder raskere enn nærmeste konkurrent.

  Lars Benske og Ask Tjøm skal dessuten ro A-finale i lettvekt dobbeltsculler. De tok seg videre fra oppsamlingsheat med 2.-plass bak en italiensk båt.

  Kjetil Borch vant D-finalen i singlesculler etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen fredag.

  Den norske dobbeltfireren med Mathias Foyner Wie, Erling Øyasæter, Ole Amund Storlien og Martin Helseth endte sist i sitt oppsamlingsheat og havner i B-finale.

  (©NTB)

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal