Hopp til innhold

Sjokkert etter NRKs kartlegging – hele landslaget tjener en tiendedel av Klæbo

Det norske skøytelandslaget har som helhet tjent inn rundt 200.000 kroner i premiepenger denne sesongen. Det står i sterk kontrast til andre vinteridretter.

Ragne Wiklund og Johannes Høsflot Klæbo

STORE FORSKJELLER: Ragne Wiklund og det norske skøytelandslaget har tjent inn rundt 10 prosent av summen til Johannes Høsflot Klæbo i premiepenger.

Foto: Maxim Thore / Bildebyrån / Terje Pedersen / NTB

– Det er jo litt stusslige premiepenger. Absolutt, sier Ragne Wiklund.

Den norske skøytestjernen er inne i sin hittil beste sesong i karrieren. 22-åringen har vunnet to verdenscupløp, vært på pallen i ytterligere tre løp og tok i forrige uke sølv i allround-EM som første norske kvinne.

Resultatet av det: 10.800 amerikanske dollar, tilsvarende 107.784 norske kroner.

– Det er for så vidt godt at jeg studerer ved siden av. Hovedgrunnen til at jeg går på skøyter er jo ikke for premiepengene, men det er veldig kjipt at det er slik, sier hun til NRK i forbindelse med en isøkt på Frogner stadion.

BsLbsW-esCg

SKØYTESTJERNE: Ragne Wiklund.

Foto: Geir Olsen / NTB

Wiklund er den eneste norske kvinnen som har gått inn premiepenger i verdenscupen og EM til nå denne sesongen. På herresiden har flere markert seg, men det totale beløpet er rett i overkant av 90.000 kroner.

Totalt har de norske skøyteløperne dermed sikret seg premiepenger til en verdi av 20.000 amerikanske dollar – 199.600 norske kroner med dagens kurs.

Det er til sammenligning for eksempel bare en tiendedel av premiepengene til Johannes Høsflot Klæbo denne sesongen. Langrennsstjernen har innkassert 1.985.000 kroner etter en strålende start på sesongen.

– Det er i hvert fall trist. Det føles veldig urettferdig, for resultatene vi har prestert i år har vært helt vanvittige. Vi er et veldig sterkt lag som har prestert jevnt over veldig, veldig bra. Da er det ekstra kjipt at vi er i den posisjonen vi er i, sier Wiklund om sammenligningen med skistjernen.

– Jeg visste ikke at det var så store forskjeller. Jeg synes det er litt sjokkerende egentlig. Det var større forskjell enn jeg hadde trodd, sier skøytelandslagets utøverrepresentant, Henrik Fagerli Rukke.

Henrik Fagerli Rukke

OVERRASKET: Henrik Fagerli Rukke ble overrasket da han fikk se hvor stor forskjell det er mellom idrettene.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

– Under fattigdomsgrensen

Tour de Ski-vinner Klæbo er på ingen måte unik. Totalt tolv norske langrennsløpere har hver for seg gått inn over 200.000 kroner og samlet har norske langrennsløperne tjent 9,4 millioner i premiepenger i verdenscupen denne sesongen.

NRK har gått gjennom pengepremiene i langrenn, skiskyting, alpint, kombinert, skøyter og hopp så langt denne sesongen. Ni norske utøvere har allerede tjent inn mer enn én millioner norske kroner.

Se oversikt i faktaboksen under:

Ved siden av skøytekarrieren studerer Wiklund ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Jeg må jo bo hjemme hos mor og far da. Nå studerer jeg ikke fulltid, så jeg har heller ikke fullt studielån. Det er jo det jeg måtte ha levd på. Jeg får det til å gå rundt, så det er for så vidt greit. Men jeg tror ikke det er like gøy om fem år. Nå er jeg student og kan føle meg som en vanlig fattig student, sier hun.

På spørsmål om hva Wiklund og miljøet må gjøre for å få mer penger til skøytesporten, svarer hun:

– Vi må fortsette å levere gode resultater, stille opp og være mer synlige. Prøve å vise hvor fin idrett vi har.

Generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Håkon Dahl, vedgår at situasjonen ikke er enkel.

– Det er lite premiepenger å få i de internasjonale konkurransene og vi har ikke enormt med penger i forbundet for å kompensere for det heller. Å være skøyteløper er ikke noe lukrativt økonomisk, sier han.

– Hun har hatt pallplasseringer i alle verdenscuphelgene og tok nå sist et EM-sølv. Likevel er det drøyt 100.000 kroner i premiepenger, og så får hun 120.000 fra Olympiatoppen i stipend. Da er hun fortsatt under fattigdomsgrensen i Norge. Det er jo ganske brutalt, sier Dahl.

Ragne Wiklund

VERDENSTOPPEN: Ragne Wiklund har etablert seg blant verdens beste skøyteløpere de siste årene.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

Wiklund er én av flere norske skøyteløpere som får A-stipend fra Olympiatoppen på 120.000 kroner. Det betales ut i sin helhet til de som tjener under 500.000 kroner i året.

Selv om Wiklund har vært i verdenstoppen de siste tre sesongene og er regjerende verdensmester på 1500 meter, har hun ikke blitt rik på skøytesporten.

NRKs gjennomgang av de siste tre sesongene viser at hun har gått inn rett i underkant av en halv million i premiepenger totalt fra verdenscup og internasjonale mesterskap.

30. plass i Kitzbühel gir mer enn skøyteseier

For skøyteløperne er det 15.000 norske kroner for hver verdenscupseier.

I tillegg er det kun pengepremier til de tre første i hver verdenscupkonkurranse, noe som også er utslagsgivende for at majoriteten av de norske skøyteløperne står med null i premiepenger så langt denne sesongen.

Først i allround-VM/sprint-VM og i verdenscupen sammenlagt er det premiepenger også for de som ender utenfor topp tre.

Til sammenligning gir en ordinær verdenscupseier i skiskyting 162 000 kroner, mens det er 161.000 kroner til vinneren i langrenn. Da er det premiepenger til henholdsvis de 30 beste og de 20 beste i hvert renn.

I alpint er det minimum 538.000 norske kroner til vinneren. I de tre rennene i Kitzbühel er det hele 1.075.000 norske kroner til vinneren i hvert av rennene og en 30. plass der gir 16.125 kroner – altså mer enn en verdenscupseier for skøyteløperne.

Kilde Kitzbühel

VERDIFULLT: Aleksander Aamodt Kilde vant utfor i Kitzbühel i fjor.

Foto: JOHANN GRODER / AFP

Med både VM og et par verdenscuphelger igjen, kan de norske skøyteløperne tjene mer før sesongslutt. Wiklund leder for tiden langdistansecupen og kan potensielt vinne 160.000 norske kroner om hun holder ledelsen hele veien inn.

– De på aller høyeste nivå får det til å gå rundt ganske greit, men det er ingen millionlønninger på noen av dem i det hele tatt. Så sitter vi fleste og får det så vidt til å gå rundt hvert år. Mange av oss bor hjemme og mange av oss sliter med å få kjøpt leiligheter, få flyttet ut og generelt startet litt på livet. Man får ikke spart noe pensjon og det er mange av oss som sliter, sier utøverrepresentant Rukke.

Les også Graham Hansen om EM-forskjellene: – Det er en ond sirkel

Giorgio Chiellini og Caroline Graham Hansen

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal