NRK Meny
Normal

På pallen i 23 av 23 renn - sjekk Bjørgens fantastiske statistikk

FALUN (NRK.no): Marit Bjørgen har ikke havnet utenfor pallen på over ett år, og har den suverent beste statistikken av alle langrennsløpere.

Marit Bjørgen

Slik har nordmenn blitt vant til å se Marit Bjørgen. Denne sesongen har hun presterte jevnere enn noen gang og vært på pallen i samtlige renn hun har stilt opp i.

Foto: NTB Scanpix

– Det er rått det hun gjør, og det viser at hun er verdens beste skiløper. Jeg er fryktelig stolt av henne, sier Therese Johaug.

Lørdag var hun igjen på pallen - helt øverst til og med - etter 10-kilometeren i Falun.

Man må helt tilbake til 18. mars i fjor for å finne forrige gang Marit Bjørgen havnet utenfor pallen i et skirenn.

Les: Bjørgen fester grepet om minitouren

23 pallplasseringer på rad

Da ble hun nummer fem i det aller siste verdenscuprennet for sesongen - uten at det hindret henne i å vinne verdenscupen sammenlagt til slutt.

Etter det har hun nå gått 23 renn uten å havne utenfor pallen. Den dårligste plasseringen er én enslig tredjeplass på NM-sprinten tidligere i vinter, ellers er det bare blitt første- og annenplasser.

– Det er veldig sterkt. Hun har gått ganske få skirenn, men de hun har gått har vært veldig gode, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Mer ujevnt for Kowalczyk og Johaug

Dette er en statistikk konkurrentene kan se langt etter.

Selv om det kanskje virker som om topp tre «alltid» består av Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug i varierende rekkefølge, så stemmer ikke det.

Kowalczyk har riktignok gått flere renn enn Bjørgen, men varierer mye mer i plasseringer. Hennes dårligste resultat denne sesongen er en 47. plass. For Johaug er bunnplasseringen 49. plass.

Heller ikke på herresiden er det noen løpere som har prestert så jevnt i toppen.

– Viste under VM at hun er best

Denne sesongen har allerede Kowalczyk et så stort forsprang at verdenscupen er avgjort, selv om det fortsatt gjenstår ett renn - søndagens 10 kilometer jaktstart.

Likevel er ikke landslagstrener Egil Kristiansen i tvil om hvem som er verdens beste kvinnelige langrennsløper.

– Jeg tror nok Marit viste ganske greit hvem som er det under VM. Det hun gjorde der talte for seg selv, sier han, og viser til Bjørgens fire gull og ene sølvmedalje i mesterskapet.

Tror sykdomspauser sikret statistikken

Kowalczyk ville nok fått større motstand i verdenscupen dersom Bjørgen ikke hadde fått store deler av sesongen spolert på grunn av sykdom.

Spesielt fikk den polske løperen opparbeide seg et solid forsprang da Bjørgen måtte stå over Tour de Ski på grunn av hjerteflimmer. Løpene i touren teller også i verdenscupen.

Kristiansen tror grunnen til Bjørgens sterke statistikk kan ha sammenheng nettopp med de uvante «hvilepausene».

I de foregående sesongene har Bjørgen nemlig også havnet på pallen i de fleste løpene, men likevel hatt en god del flere løp der hun har havnet lenger nede på resultatlisten. Da har hun gått betydelig flere konkurranser enn i denne sesongen.

– Sykdomspausene i år kom ufrivillig, men generelt har det vist seg før at Marit har hatt godt av litt pause mellom skirenn for å hvile og trene litt. Vi har skjønt at det er en god suksessoppskrift for henne, sier han.

Siste nytt

 • Uavgjort for United

  Manchester United spela 1-1 mot meksikanske Club America i Arizona i natt. Det var Uniteds første oppkøyringskamp før sesongstart om tre veker.

  Juan Mata scora Uniteds utlikningsmål 12 minutt før slutt, etter at Club America hadde teke leiinga.

  Juan Mata
  Foto: Christian Petersen / AFP
 • Neymar: – Jeg blir i Paris

  Brasils superstjerne Neymar avviser spekulasjoner rundt framtiden, og sier han forblir hos franske Paris Saint-Germain.

  Han har den siste tiden blitt nevnt i samme åndedrag som Real Madrid, men avviste i går alle rykter.

  – Jeg blir i Paris, jeg har en kontrakt, sa Neymar.

  Neymar jr.
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street