Hopp til innhold

På pallen i 23 av 23 renn - sjekk Bjørgens fantastiske statistikk

FALUN (NRK.no): Marit Bjørgen har ikke havnet utenfor pallen på over ett år, og har den suverent beste statistikken av alle langrennsløpere.

Marit Bjørgen

Slik har nordmenn blitt vant til å se Marit Bjørgen. Denne sesongen har hun presterte jevnere enn noen gang og vært på pallen i samtlige renn hun har stilt opp i.

Foto: NTB Scanpix

– Det er rått det hun gjør, og det viser at hun er verdens beste skiløper. Jeg er fryktelig stolt av henne, sier Therese Johaug.

Lørdag var hun igjen på pallen - helt øverst til og med - etter 10-kilometeren i Falun.

Man må helt tilbake til 18. mars i fjor for å finne forrige gang Marit Bjørgen havnet utenfor pallen i et skirenn.

Les: Bjørgen fester grepet om minitouren

23 pallplasseringer på rad

Da ble hun nummer fem i det aller siste verdenscuprennet for sesongen - uten at det hindret henne i å vinne verdenscupen sammenlagt til slutt.

Etter det har hun nå gått 23 renn uten å havne utenfor pallen. Den dårligste plasseringen er én enslig tredjeplass på NM-sprinten tidligere i vinter, ellers er det bare blitt første- og annenplasser.

– Det er veldig sterkt. Hun har gått ganske få skirenn, men de hun har gått har vært veldig gode, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Mer ujevnt for Kowalczyk og Johaug

Dette er en statistikk konkurrentene kan se langt etter.

Selv om det kanskje virker som om topp tre «alltid» består av Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug i varierende rekkefølge, så stemmer ikke det.

Kowalczyk har riktignok gått flere renn enn Bjørgen, men varierer mye mer i plasseringer. Hennes dårligste resultat denne sesongen er en 47. plass. For Johaug er bunnplasseringen 49. plass.

Heller ikke på herresiden er det noen løpere som har prestert så jevnt i toppen.

– Viste under VM at hun er best

Denne sesongen har allerede Kowalczyk et så stort forsprang at verdenscupen er avgjort, selv om det fortsatt gjenstår ett renn - søndagens 10 kilometer jaktstart.

Likevel er ikke landslagstrener Egil Kristiansen i tvil om hvem som er verdens beste kvinnelige langrennsløper.

– Jeg tror nok Marit viste ganske greit hvem som er det under VM. Det hun gjorde der talte for seg selv, sier han, og viser til Bjørgens fire gull og ene sølvmedalje i mesterskapet.

Tror sykdomspauser sikret statistikken

Kowalczyk ville nok fått større motstand i verdenscupen dersom Bjørgen ikke hadde fått store deler av sesongen spolert på grunn av sykdom.

Spesielt fikk den polske løperen opparbeide seg et solid forsprang da Bjørgen måtte stå over Tour de Ski på grunn av hjerteflimmer. Løpene i touren teller også i verdenscupen.

Kristiansen tror grunnen til Bjørgens sterke statistikk kan ha sammenheng nettopp med de uvante «hvilepausene».

I de foregående sesongene har Bjørgen nemlig også havnet på pallen i de fleste løpene, men likevel hatt en god del flere løp der hun har havnet lenger nede på resultatlisten. Da har hun gått betydelig flere konkurranser enn i denne sesongen.

– Sykdomspausene i år kom ufrivillig, men generelt har det vist seg før at Marit har hatt godt av litt pause mellom skirenn for å hvile og trene litt. Vi har skjønt at det er en god suksessoppskrift for henne, sier han.

Siste nytt

  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    På direkte spørsmål om Ingebrigtsen har vurdert å trekke seg som trener, svarer advokaten:

    – Ikke med mindre utgangpunktetene jeg har vært inne på endrer seg.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Verstappen vant sprintkvalifiseringen i Miami: – Det føltes forferdelig

    Verdensmester Max Verstappen fortsetter å dominere Formel 1-sesongen. Fredag vant han sprintkvalifiseringen i Miami.

    Den nederlandske Red Bull-føreren noterte 1.27,641 i siste kvalifiseringsomgang og henviste Ferrari-fører Charles Leclerc til 2.-plass med 0,108 sekunds margin. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez var 0,235 sekund bak ham.

    – For å være ærlig føltes det ganske forferdelig, men på en eller annen måte endte jeg øverst likevel. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre, sa Verstappen etterpå.

    Lørdag gjennomføres sesongens annet sprintløp. Verstappen vant det første i Shanghai for to uker siden.

    Han har også vunnet fire av de fem Grand Prix-løpene som er avviklet så langt og leder klart i sammendraget i jakten på sin fjerde VM-tittel på rad.

    Daniel Ricciardo i RB ble nummer fire i sprintkvalifiseringen, foran Carlos Sainz i Ferrari og Oscar Piastri i McLaren. Begge Mercedes-bilene ble utslått før siste kvalifiseringsomgang, og George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer 11 og 12 i sprintløpet. (NTB)

    Max Verstappen
    Foto: AP
  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal