NRK Meny
Normal

Sjekk Amalie Iuels beintøffe vei til VM: – Det er smått umenneskelig

Sesongstart i januar og friidrettsstevne hver helg. Veien til VM har vært lang for Amalie Iuel.

Amalie Iuel

IMPONERTE: Amalie Iuel imponerte under Boysen Memorial på Bislett torsdag. Hun løp sin nest beste 400 meter noensinne. Og det i en treningsperiode.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er vel fire eller fem helger siden januar jeg ikke har konkurrert tror jeg, sier Amalie Iuel.

Amalie Iuel har hatt en beintøff vei mot London-VM som starter i august. Hennes argeste konkurrenter har knapt løpt et stevne i år, men som universitetsstudent i USA har Iuel vært i aksjon nesten hver helg siden januar. Det har ført til en rekke slitasjeskader som kan gjøre veien til VM enda tøffere.

Når NRK spør henne om hvor mange skader hun egentlig har hatt, må hun tenke seg om før hun kan svare.

– Oi, det har vært mye greier! Jeg har hatt skader i ryggen, i leggene og i føttene. Og litt i armene, faktisk. Men jeg har klart å konkurrere med det. Det har aldri skjedd at jeg ikke har deltatt, svarer Iuel.

Amalie Iuel på campus USC

HJEMME FRA USA: Amalie Iuel kom tilbake til Norge i juni.

Foto: Lars Os

Men til tross det tøffe programmet imponerte 23-åringen igjen torsdag kveld. Under Boysen Memorial på Bislett løp hun både 400-meter flatt og hekk. Det endte med hennes nest beste 400 meter noensinne – og den nest beste i Norge noensinne. Dette midt i en treningsperiode, hvor hun ikke skal være i nærheten av toppform.

– Det er smått umenneskelig. Rett og slett imponerende, sier trener Leif Olav Alnes.

Ny treningshverdag

Iuel har imponert det siste året, og har satt norsk rekord på både 400 meter flatt og hekk. I juni kom hun hjem til Norge etter fire år på University of Southern California (USC). Det betyr en helt ny treningshverdag.

Nå tar hun og treningsteamet mer hensyn til skader. Hun skal heller ikke konkurrere før verdensmesterskapet.

–Jeg får ordentlig grunntrening, og blir gjennomtrent her. Vi trener mer på mykt underlag. Det er viktig at det ikke blir bane, piggsko og hardt underlag, sier Iuel.

Iuel håper det skreddersydde opplegget hun ikke fikk i USA hjelper henne til å nå målene sine når VM starter i august.

– Målet er å nå en ny formtopp. Drømmen er å perse, og kanskje sette norsk rekord, sier hun.

Trener med Karsten Warholm

Iuel hadde et godt treningsmiljø i USA, men det er ikke hvem som helst hun får som treningspartner hjemme i Norge heller. 23-åringen deler trener med Karsten Warholm, som har levert superløp etter superløp denne sesongen.

– Det er veldig gøy. Jeg gleder meg til å trene hver dag, og når jeg ser at Karsten setter ny norsk rekord nesten i hvert eneste løp han løper er det jo ekstra motiverende, sier Iuel om treningspartneren.

Trener Leif Olav Alnes er også full av lovord om det nye samarbeidet.

– Det er helt fantastisk, og jeg føler meg privilegert, sier han.

Amalie Iuel Venice Beach

VIL PERSE I VM: Iuel drømmer om personlig – og norsk rekord i VM.

Foto: Lars Os

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal