NRK Meny
Normal

Slik lurer de hverandre ved å la klokka tikke

SOTSJI (NRK): Når Carlsen eller Anand begynner å tenke lenge, antar man gjerne at de har møtt på et trekk de ikke er forberedt på. Men Carlsens trener forteller at tidsbruken ofte er en ren bløff.

Anand og Carlsen

Viswanathan Anand og Magnus Carlsen har ved flere anledninger tenkt i opp mot en halvtime på ett trekk. Her er de under det syvende partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

«Carlsen bruker tid, og det er nå tydelig at han er ute av forberedelsene sine».

Slike kommentarer har gått igjen under sendingene fra sjakk-VM. Magnus Carlsen og Vishy Anand spiller som regel flere raske trekk i starten fordi begge har pugget hvilke trekk som er optimale i forskjellige åpninger.

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen, en av verdens fremste åpningsteoretikere i sjakk. Bildet er tatt da Nielsen var innom spillelokalet under et av VM-partiene.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Etter en stund begynner en av dem å tenke. Som under tirsdagens parti, da Anand tenkte i over ti minutter i det tiende trekket. Årsaken var trolig at Carlsen hadde spilt et såpass overraskende trekk at inderen ble tatt litt på senga.

Når klokka tikker på den måten, avslører det mye om hvor godt forberedt motstanderen er. Så mye at spillerne er villige til å bløffe med tiden, forteller Magnus Carlsens trener Peter Heine Nielsen.

– Det er et psykologisk spill. Det er viktig å gi motstanderen en fornemmelse av usikkerhet, sier Nielsen til NRK.

– Man gjør også det motsatte

Som en av verdens ledende åpningseksperter, og tidligere trener for Anand, vet dansken mer enn de fleste om hvilke trekk Carlsen og Anand har klare på forhånd.

41-åringen er overbevist om at spillerne noen ganger later som de trenger betenkningstid - selv om de har studert stillingen på forhånd og vet nøyaktig hva som er det beste trekket.

– Noen ganger gjør man til og med det motsatte, at man trekker med én gang for å gi motstanderen inntrykk av at man er forberedt, sier dansken.

En måte å lure noen i en felle

NRK-kommentator Torstein Bae er kjent med fenomenet, og utelukker ikke at det kan ha skjedd i VM. Bløffer kan være spesielt effektive for å lokke noen inn i en felle, sier han.

Torstein Bae

NRK-kommentator Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Dette skjer særlig i åpningene, sier Bae.

– Hvis du gjør et tilsynelatende rart trekk uten å tenke først, kan motstanderen lukte lunta. Hvis man tenker lenge først, kan motstanderen «gå på finta», sier Bae.

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall forklarer:

– Ved å gjøre dette får man motstanderen til å tro at man kanskje ikke er helt forberedt - når man i realiteten er «hyperforberedt» og har noe stort på lur, sier Tisdall.

Risikabelt lureri

Han er usikker på om slike taktikker har vært brukt i årets VM.

– Klokken er et så viktig våpen at det kan være risikabelt å ofre tid for å lure noen, sier Tisdall

– Det er risikabelt, for man får aldri de minuttene tilbake igjen, istemmer Torstein Bae.

Stillingen i VM-kampen er 4,5-3,5 til Carlsen. Fire partier gjenstår. Følg torsdagens parti her!

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal