Hopp til innhold

Sjakkpresidenten trekker seg etter NRKs jukseavsløring

Etter massivt press har sjakkpresident Joachim Birger Nilsen valgt å trekke seg. Det skjer bare ett døgn etter NRKs avsløring om at sjakkpresidenten erkjente juks.

pgeUNWRkqDs

INNRØMMET JUKS: Joachim B. Nilsen går av som sjakkpresident etter å ha innrømmet juks i en nett-turnering.

Foto: Thomas Andreassen / VG

Jukseinnrømmelsen til sjakkpresident Joachim Birger Nilsen slo ned som en bombe i sjakkmiljøet torsdag ettermiddag.

29-åringen erkjenner at han spilte én kamp på fire partier i netturneringen Pro Chess League i 2016/2017-sesongen med en annen person i rommet, som var skjult for motstanderne.

Nå er det klart at sjakkpresidenten gir seg.

Sjakkmester mot 82 skoleelever

TREKKER SEG: Joachim B. Nilsen.

Foto: Torstein Sørheim Bjørkås / NRK

Det har vært en stor ære å bidra som styreleder i både Norges- og Ungdommens Sjakkforbund de siste to årene. Gleden over å kunne arbeide sammen med så mange flinke mennesker til det beste for norsk sjakk har vært stor, og er en erfaring jeg ikke kommer til å glemme, sier han og legger til:

Samtidig er det eneste riktige at jeg går av som styreleder nå, både overfor sjakkforbundene og miljøet som helhet, sier Nilsen i en uttalelse fredag.

Etter nyheten sprakk, kom det en rekke reaksjoner. Enkelte mente at han burde trekke seg som president, mens andre hadde fortsatt tillit til Nilsen.

Bae: – Umulig å fortsette

NRKs sjakkekspert Torstein Bae påpeker at presidenten var satt under et stort press, og at det til slutt var uunngåelig.

TOrstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Jeg tror som det utviklet seg så ble det umulig å fortsette i sjakkforbundet. Nå er det juks det handler om i sjakkens verden. Da er det vanskelig å ha en leder som selv er involvert i juksing, sier Bae til NRK.

Nilsen tok over som sjakkpresident i juli, og fikk altså kun snaue fire måneder i vervet. Han tok over etter Simen Agdestein.

Sjakkekspert Tarjei Svensen støtter kollega Bae. Han mener det ville vært veldig vanskelig å ha en president som har jukset i sjakk.

– Jeg synes det er synd, men han har håndtert dette veldig bra ved å legge seg paddeflat og tatt en klok avgjørelse ved å gå av, sier Svensen, som jobber som journalist i Chess24.

FILE PHOTO: Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen

TIDLIGERE LAGKOMPIS: Verdensener Magnus Carlsen spilte på lag med Nilsen i «Norway Gnomes».

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Slik svarer Carlsen

Nilsen spilte på det profiltunge «Norway Gnomes»-laget da han jukset. Verdensener Magnus Carlsen var blant lagkompisene.

De to har også samarbeidet da Nilsen var styremedlem i Carlsens klubb Offerspill.

På spørsmål fra VG om hva Carlsen tenker om det som har skjedd med den norske presidenten, svarer han:

– Det får Johannes (L. Kvisla, turneringsleder i sjakk-klubben Offerspill Chess Club) svare på.

Ifølge VG forlot Carlsen intervjuet etter spørsmålet.

– Jeg forstår at han har tatt det valget om å gå av, men jeg synes det er trist for norsk sjakk fordi han har gjort en god jobb som president, sier Kvisla på vegne av Offerspill til avisen.

Les også: Selvkritisk Hammer angrer – fikk juksevarsel om sjakkpresidenten

Jon Ludvig Hammer og Joachim Nilsen
Jon Ludvig Hammer og Joachim Nilsen

Generalsekretær: – Veldig leit

Kristine Marie Ganz, generalsekretær i Norges Sjakkforbund, sier følgende om at presidenten har valgt å tre til side:

Det er veldig leit, men det er prinsipielt korrekt.

Hun forteller at sjakkforbundet har satt i gang systemer for å motarbeide juks og at det derfor er vanskelig å ha en president som har erkjent juks.

Han er en dyktig fyr, vi har satt stor pris på ham. Han har vært en nøkkelperson for å få satt i gang dette. Det er fryktelig leit, men jeg setter pris på åpenheten hans, sier Ganz.

Ifølge generalsekretæren har ikke styret tatt stilling til om Nilsen må gå eller ikke. Hun forteller at det er kun kongressen og medlemmer som har mulighet til det.

– Hvordan har det siste døgnet vært?

Det siste døgnet har vært hektisk. Det har vært veldig ryddig prosess. Informasjonen har kommet til styret og vi har behandlet det. Det har vært greit å forholde seg til, svarer hun.

Vestby blir midlertidig president

Styret i Norges Sjakkforbund bekrefter at de har mottatt meldingen fra Nilsen om at han trekker seg.

Det har vi stor forståelse for og setter pris på han tar ansvar for egne handlinger og velger å sette sjakkfamiliens beste foran seg selv, står det i uttalelsen.

I sin tid som tillitsvalgt, både som leder av Ungdommens Sjakkforbund og president i Norges Sjakkforbund, har han vært hardtarbeidende og bidratt til å sette i gang flere utviklende prosesser sjakken vil ha glede av i årene fremover. Styret takker ham for sin innsats og ønsker ham lykke til videre.

Styret skriver at visepresident Anniken Vestby vil tre inn i Nilsens sted.

Sportsnyheter

Infantino møtt med massiv pipekonsert: – Klar beskjed

Fifa-president Gianni Infantino ble møtt med høylytt buing under VM-kampen mellom England og Wales.

Siste nytt

 • Kofstad ferdigspilt for i år

  Golfspilleren Espen Kofstad må ta en pause etter å ha pådratt seg koronavirus og spiller ikke flere turneringer i 2022, skriver Eurosport.

  35-åringen mistet forrige ukes turnering i Johannesburg og går også glipp av kommende helgs turnering i den sørafrikanske byen.

  – Det stemmer. Jeg er bedre nå, men denne covidtåka har gjort at jeg ikke har fått trent noe særlig den siste tiden. Jeg har bestemt meg for å ta det rolig og ikke pushe noen grenser. Jeg vil ikke dra dette ut i flere uker, sier Kofstad til Eurosport.

  Hans neste turnering på europatouren blir trolig i Abu Dhabi i midten av januar. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Svenske avgjorde målfest for Seattle Kraken

  Det var nær umulig å skille NHL-lagene Los Angeles Kings og Seattle Kraken i tirsdagens kamp. Kraken vant til slutt 9-8 i forlengning.

  Med det er Seattle Kraken, som ble startet i 2021, oppe i seks strake seirer for første gang i klubbens historie. Svenske André Burakovsky fikk æren av å sette inn det avgjørende målet i overtall to minutter og åtte sekunder inn i overtiden.

  9-8-kampen er NHLs mest målrike denne sesongen, men kamper med så mange mål er ikke så uvanlig i verdens beste ishockeyliga som man kanskje skulle tro. Sist det ble scoret 17 mål i en kamp, var i Toronto Maple Leafs' 10-7-seier over Detroit Red Wings i februar. (NTB)

  Kraken Kings Hockey
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Berntsen og Mol tapte i Australia

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte i strake sett for hjemmeduoen Mark Nicoladis og Izac Carracher i den første kampen av verdensserieturneringen i Australia.

  Det norske paret måtte tåle 19-21-tap i begge sett onsdag morgen norsk tid. Dermed har de fått en skjev start på puljespillet før de møter franske Arnaud Gauthier-Rat og Youssef Krou og den engelske tvillingduoen Joaquin og Javier Bello i annen og tredje kamp torsdag.

  De to beste lagene går videre til cupspillet. Dermed er det norske paret trolig avhengig av å vinne sine to neste kamper.

  Norges toppduo Anders Mol og Christian Sørum er ikke med i Australia. (NTB)

  2022 European Championships - Beach Volleyball
  Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste