Hopp til innhold

Sjakkpresidenten trekker seg etter NRKs jukseavsløring

Etter massivt press har sjakkpresident Joachim Birger Nilsen valgt å trekke seg. Det skjer bare ett døgn etter NRKs avsløring om at sjakkpresidenten erkjente juks.

pgeUNWRkqDs

INNRØMMET JUKS: Joachim B. Nilsen går av som sjakkpresident etter å ha innrømmet juks i en nett-turnering.

Foto: Thomas Andreassen / VG

Jukseinnrømmelsen til sjakkpresident Joachim Birger Nilsen slo ned som en bombe i sjakkmiljøet torsdag ettermiddag.

29-åringen erkjenner at han spilte én kamp på fire partier i netturneringen Pro Chess League i 2016/2017-sesongen med en annen person i rommet, som var skjult for motstanderne.

Nå er det klart at sjakkpresidenten gir seg.

Sjakkmester mot 82 skoleelever

TREKKER SEG: Joachim B. Nilsen.

Foto: Torstein Sørheim Bjørkås / NRK

Det har vært en stor ære å bidra som styreleder i både Norges- og Ungdommens Sjakkforbund de siste to årene. Gleden over å kunne arbeide sammen med så mange flinke mennesker til det beste for norsk sjakk har vært stor, og er en erfaring jeg ikke kommer til å glemme, sier han og legger til:

Samtidig er det eneste riktige at jeg går av som styreleder nå, både overfor sjakkforbundene og miljøet som helhet, sier Nilsen i en uttalelse fredag.

Etter nyheten sprakk, kom det en rekke reaksjoner. Enkelte mente at han burde trekke seg som president, mens andre hadde fortsatt tillit til Nilsen.

Bae: – Umulig å fortsette

NRKs sjakkekspert Torstein Bae påpeker at presidenten var satt under et stort press, og at det til slutt var uunngåelig.

TOrstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Jeg tror som det utviklet seg så ble det umulig å fortsette i sjakkforbundet. Nå er det juks det handler om i sjakkens verden. Da er det vanskelig å ha en leder som selv er involvert i juksing, sier Bae til NRK.

Nilsen tok over som sjakkpresident i juli, og fikk altså kun snaue fire måneder i vervet. Han tok over etter Simen Agdestein.

Sjakkekspert Tarjei Svensen støtter kollega Bae. Han mener det ville vært veldig vanskelig å ha en president som har jukset i sjakk.

– Jeg synes det er synd, men han har håndtert dette veldig bra ved å legge seg paddeflat og tatt en klok avgjørelse ved å gå av, sier Svensen, som jobber som journalist i Chess24.

FILE PHOTO: Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen

TIDLIGERE LAGKOMPIS: Verdensener Magnus Carlsen spilte på lag med Nilsen i «Norway Gnomes».

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Slik svarer Carlsen

Nilsen spilte på det profiltunge «Norway Gnomes»-laget da han jukset. Verdensener Magnus Carlsen var blant lagkompisene.

De to har også samarbeidet da Nilsen var styremedlem i Carlsens klubb Offerspill.

På spørsmål fra VG om hva Carlsen tenker om det som har skjedd med den norske presidenten, svarer han:

– Det får Johannes (L. Kvisla, turneringsleder i sjakk-klubben Offerspill Chess Club) svare på.

Ifølge VG forlot Carlsen intervjuet etter spørsmålet.

– Jeg forstår at han har tatt det valget om å gå av, men jeg synes det er trist for norsk sjakk fordi han har gjort en god jobb som president, sier Kvisla på vegne av Offerspill til avisen.

Les også Selvkritisk Hammer angrer – fikk juksevarsel om sjakkpresidenten

Jon Ludvig Hammer og Joachim Nilsen

Generalsekretær: – Veldig leit

Kristine Marie Ganz, generalsekretær i Norges Sjakkforbund, sier følgende om at presidenten har valgt å tre til side:

Det er veldig leit, men det er prinsipielt korrekt.

Hun forteller at sjakkforbundet har satt i gang systemer for å motarbeide juks og at det derfor er vanskelig å ha en president som har erkjent juks.

Han er en dyktig fyr, vi har satt stor pris på ham. Han har vært en nøkkelperson for å få satt i gang dette. Det er fryktelig leit, men jeg setter pris på åpenheten hans, sier Ganz.

Ifølge generalsekretæren har ikke styret tatt stilling til om Nilsen må gå eller ikke. Hun forteller at det er kun kongressen og medlemmer som har mulighet til det.

– Hvordan har det siste døgnet vært?

Det siste døgnet har vært hektisk. Det har vært veldig ryddig prosess. Informasjonen har kommet til styret og vi har behandlet det. Det har vært greit å forholde seg til, svarer hun.

Vestby blir midlertidig president

Styret i Norges Sjakkforbund bekrefter at de har mottatt meldingen fra Nilsen om at han trekker seg.

Det har vi stor forståelse for og setter pris på han tar ansvar for egne handlinger og velger å sette sjakkfamiliens beste foran seg selv, står det i uttalelsen.

I sin tid som tillitsvalgt, både som leder av Ungdommens Sjakkforbund og president i Norges Sjakkforbund, har han vært hardtarbeidende og bidratt til å sette i gang flere utviklende prosesser sjakken vil ha glede av i årene fremover. Styret takker ham for sin innsats og ønsker ham lykke til videre.

Styret skriver at visepresident Anniken Vestby vil tre inn i Nilsens sted.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal