Konspirasjonsteorien som kan felle Carlsen: – Ikke utenkelig

I 1962 ble Bobby Fischer utspilt av det han mente var samarbeidende russere. Over 50 år senere fryktes det at det samme kan skje Magnus Carlsen.

Carlsen_Fischer

Magnus Carlsens (t.v.) utgangspunkt før kandidatturneringen likner på Bobby Fischers utgangspunkt i 1962: Begge kniver om seieren som enslig vestlig mot russere.

Foto: Alvaro Barrientos / John Lent / AP

– Jeg synes det er litt morsomt med parallellen til 1962. Nå gjentar historien seg med den vestlige spilleren mot den østeuropeiske stormakten. Jeg tror ikke russerne vil jukse med vilje, men de kan ubevisst spille dårligere parti mot en landsmann. Jeg synes ikke det er et utenkelig scenario, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Amerikaneren Robert James «Bobby» Fischer regnes som én av sjakkhistoriens aller største spillere.

I 1962, ti år før han ble verdensmester, deltok 19 år gamle Fischer i kandidatturneringen i Curaçao i Venezuela.

Vladimir Kramnik

Russeren Vladimir Kramnik blir av mange regnet som Magnus Carlsens største utfordrer.

Foto: HENNING KAISER / AFP

På dette tidspunktet var ikke Fischer favoritt, men etter å ha endt som nummer 4 av 8, gikk han til knallhardt angrep på de fem sovjetiske deltakerne.

Anklaget russerne for juks

I artikkelen «The Russians have fixed world chess» (Russerne har fikset sjakken i verden) anklaget Fischer russerne for å spille korte «remis» (uavgjort på sjakkspråket journ.anm.) mot hverandre for å spare krefter, for å tape med vilje og for å samarbeide mellom partiene.

Anklagene om bevisst tap er aldri bevist, men det russiske samarbeidet har senere blitt bekreftet av blant andre den sovjetiske stormesteren Nikolai Krogius, skriver The Guardian.

Nå, 51 år senere, står norske Magnus Carlsen overfor en kandidatturnering med tre russere og fire fra tidligere sovjetstater (se faktaboks).

Carlsen selv tror imidlertid ikke noe på teorien om at russerne vil rotte seg sammen for å slå ham ut av kandidatturneringen.

– Jeg tror ikke noe på det. Jeg er også usikker på hvor mye de kunne ha påvirket om de gjorde det, sier Carlsen til NRK.no.

– Snakker deltagerne mye sammen i løpet av en turnering?

– Det er klart at russerne snakker sammen, det vil jeg tro. Men selv kommuniserer jeg kun med konkurrentene mine på et proft, kollegialt nivå.

Carlsens manager, Espen Agdestein, er heller ikke urolig før VM starter.

– Det er jo veldig spesielt at Magnus er den eneste vestlige i turneringen, men vi frykter ikke et Fischer-scenario i London. Fischer var jo kjent for å være paranoid også, og Magnus har den tankegangen at hvis han spiller på sitt beste, kan de bare samarbeide så mye de vil. Det er ikke så mye å hente for russerne ved å spille remis og spare krefter, sier Agdestein til NRK.no.

– Tror du russerne har nasjonaliteten i bakhodet hvis én av dem ligger bedre an utover i turneringen?

– Det er fullt mulig. Det kan være at de tenker «du kan få denne siden du ligger bedre an, så får jeg igjen en gang senere». Det er ikke utenkelig. Samtidig kjenner vi de tre russerne som ordentlige personer, så vi har litt vondt for å tro at de vil holde på slik, sier Agdestein.

Han påpeker at turneringen er trukket slik at russerne møter hverandre i de første rundene, og i runde 8, 9 og 10 slik at de ikke møtes i de siste, avgjørende rundene.

– Dermed slipper vi at det er to russere som avgjør turneringen i siste runde ved å legge seg. Det hadde vært ubehagelig, sier Agdestein.

– Tragedie med norsk verdensmester

Sjakken har de siste hundre årene vært dominert av verdensmestere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen.

Skandalen i 1962 skjedde på en helt annen tid med den kalde krigen som bakteppe, men Russlands posisjon i sjakkverdenen har ikke forandret seg så mye over 50 år, ifølge Leif Erlend Johannessen.

– Garry Kasparov nevnte jo nylig at det ville vært en tragedie om det gjeveste trofeet gikk fra India til Norge uten å være innom sjakkens fødeland. Det var nok med en spøkefull tone, men russerne har fortsatt et veldig bevisst forhold til sjakk. Det er nasjonalsporten, og de vil være best, sier Johannessen.

– Er det utopi å tenke at russerne vil hjelpe hverandre hvis de får muligheten?

– Jeg tror ikke det er utopi. De vil nok ikke bevisst jukse, men hvis for eksempel Svidler spiller mot bestevennen Kramnik mot slutten, og Kramnik trenger en seier for å vinne turneringen, vil det være ganske mye press på Svidler for at han skal hjelpe. Han vil ikke tape med vilje, men han vil kanskje ubevisst spille et dårligere parti. Jeg tror ikke det er et utenkelig scenario, sier Johannessen.

– Hvis russerne ser at det er én av dem som stikker ifra, vil de kanskje føle et visst press for å hjelpe ham, legger han til.

– Ikke bare russiske venner

Selv om alle deltakerne bortsett fra Magnus Carlsen kommer fra gamle Sovjetunionen, er det lite sannsynlig at de andre deltakerne ønsker å samarbeide for å tukte den norske favoritten, tror Agdestein.

Han påpeker at to av deltakerne, armenske Levon Aronjan og aserbajdsjanske Tejmour Radjabov, kommer fra land som har et svært anstrengt forhold til hverandre.

– Selv om alle er født i gamle Sovjetunionen, er jo for eksempel Armenia og Aserbadsjan nesten i krig. Vi forventer ikke at det er noe samarbeid mellom russerne og de andre nasjonene, sier manageren.

Han får støtte av Leif Erlend Johannessen.

– Gelfand er også regnet som russer av mange, men han har heller ikke et nært forhold til de tre russerne. Men akkurat de tre russerne, som har spilt lagkamper sammen og vunnet OL sammen, der ser jeg at det kan bli et problem.

Magnus Carlsen åpnet turneringen med remis mot Levon Aronjan fredag, og lørdag skal nordmannen opp mot den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik.

Dermed starter nordmannen kandidatturneringen med partier mot to av sine aller største konkurrenter.

PS! Også fredagens tre andre partier endte med remis. Alle de åtte deltakerne står derfor med et halvt poeng etter åpningsdagen. Du kan se hvordan partiene utviklet seg her (ekstern lenke).

Siste nytt

 • De Ligt klar for Juventus

  Det nederlandske supertalentet Matthijs de Ligt er bekreftet klar for Juventus. Den 19 år gamle midtstopperen kommer fra Ajax, og har skrevet under på en femårskontrakt. Ingen av klubbene oppgir noen sum for De Ligt.

  de Ligt
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Rekker trolig ikke VM

  Det ser ikke bra ut for Kari Aalvik Grimsbø og Amanda Kurtovic med tanke på håndball-VM i Japan. Kneskader stopper trolig begge, skriver NTB. – Sannsynligheten er liten, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson. Mesterskapet starter 30. november.

  Håndball EM Kvalifisering: Norge - Kroatia (33-27)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • «Tutta» gjorde comeback

  Suzann «Tutta» Pettersen (38) er tilbake i LPGA-turneringen for første gang siden november 2017. 38-åringen gjorde sitt comeback i lagturneringen Dow Great Lakes Bay Invitational i Michigan i USA. «Tutta» spiller sammen med Catriona Matthew. Dermed endte runden tre slag over par – på en delt 50. plass.

  Tutta
  Foto: Katy Kildee / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal