Hopp til innhold

Konspirasjonsteorien som kan felle Carlsen: – Ikke utenkelig

I 1962 ble Bobby Fischer utspilt av det han mente var samarbeidende russere. Over 50 år senere fryktes det at det samme kan skje Magnus Carlsen.

Carlsen_Fischer

Magnus Carlsens (t.v.) utgangspunkt før kandidatturneringen likner på Bobby Fischers utgangspunkt i 1962: Begge kniver om seieren som enslig vestlig mot russere.

Foto: Alvaro Barrientos / John Lent / AP

– Jeg synes det er litt morsomt med parallellen til 1962. Nå gjentar historien seg med den vestlige spilleren mot den østeuropeiske stormakten. Jeg tror ikke russerne vil jukse med vilje, men de kan ubevisst spille dårligere parti mot en landsmann. Jeg synes ikke det er et utenkelig scenario, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Amerikaneren Robert James «Bobby» Fischer regnes som én av sjakkhistoriens aller største spillere.

I 1962, ti år før han ble verdensmester, deltok 19 år gamle Fischer i kandidatturneringen i Curaçao i Venezuela.

Vladimir Kramnik

Russeren Vladimir Kramnik blir av mange regnet som Magnus Carlsens største utfordrer.

Foto: HENNING KAISER / AFP

På dette tidspunktet var ikke Fischer favoritt, men etter å ha endt som nummer 4 av 8, gikk han til knallhardt angrep på de fem sovjetiske deltakerne.

Anklaget russerne for juks

I artikkelen «The Russians have fixed world chess» (Russerne har fikset sjakken i verden) anklaget Fischer russerne for å spille korte «remis» (uavgjort på sjakkspråket journ.anm.) mot hverandre for å spare krefter, for å tape med vilje og for å samarbeide mellom partiene.

Anklagene om bevisst tap er aldri bevist, men det russiske samarbeidet har senere blitt bekreftet av blant andre den sovjetiske stormesteren Nikolai Krogius, skriver The Guardian.

Nå, 51 år senere, står norske Magnus Carlsen overfor en kandidatturnering med tre russere og fire fra tidligere sovjetstater (se faktaboks).

Carlsen selv tror imidlertid ikke noe på teorien om at russerne vil rotte seg sammen for å slå ham ut av kandidatturneringen.

– Jeg tror ikke noe på det. Jeg er også usikker på hvor mye de kunne ha påvirket om de gjorde det, sier Carlsen til NRK.no.

– Snakker deltagerne mye sammen i løpet av en turnering?

– Det er klart at russerne snakker sammen, det vil jeg tro. Men selv kommuniserer jeg kun med konkurrentene mine på et proft, kollegialt nivå.

Carlsens manager, Espen Agdestein, er heller ikke urolig før VM starter.

– Det er jo veldig spesielt at Magnus er den eneste vestlige i turneringen, men vi frykter ikke et Fischer-scenario i London. Fischer var jo kjent for å være paranoid også, og Magnus har den tankegangen at hvis han spiller på sitt beste, kan de bare samarbeide så mye de vil. Det er ikke så mye å hente for russerne ved å spille remis og spare krefter, sier Agdestein til NRK.no.

– Tror du russerne har nasjonaliteten i bakhodet hvis én av dem ligger bedre an utover i turneringen?

– Det er fullt mulig. Det kan være at de tenker «du kan få denne siden du ligger bedre an, så får jeg igjen en gang senere». Det er ikke utenkelig. Samtidig kjenner vi de tre russerne som ordentlige personer, så vi har litt vondt for å tro at de vil holde på slik, sier Agdestein.

Han påpeker at turneringen er trukket slik at russerne møter hverandre i de første rundene, og i runde 8, 9 og 10 slik at de ikke møtes i de siste, avgjørende rundene.

– Dermed slipper vi at det er to russere som avgjør turneringen i siste runde ved å legge seg. Det hadde vært ubehagelig, sier Agdestein.

– Tragedie med norsk verdensmester

Sjakken har de siste hundre årene vært dominert av verdensmestere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen.

Skandalen i 1962 skjedde på en helt annen tid med den kalde krigen som bakteppe, men Russlands posisjon i sjakkverdenen har ikke forandret seg så mye over 50 år, ifølge Leif Erlend Johannessen.

– Garry Kasparov nevnte jo nylig at det ville vært en tragedie om det gjeveste trofeet gikk fra India til Norge uten å være innom sjakkens fødeland. Det var nok med en spøkefull tone, men russerne har fortsatt et veldig bevisst forhold til sjakk. Det er nasjonalsporten, og de vil være best, sier Johannessen.

– Er det utopi å tenke at russerne vil hjelpe hverandre hvis de får muligheten?

– Jeg tror ikke det er utopi. De vil nok ikke bevisst jukse, men hvis for eksempel Svidler spiller mot bestevennen Kramnik mot slutten, og Kramnik trenger en seier for å vinne turneringen, vil det være ganske mye press på Svidler for at han skal hjelpe. Han vil ikke tape med vilje, men han vil kanskje ubevisst spille et dårligere parti. Jeg tror ikke det er et utenkelig scenario, sier Johannessen.

– Hvis russerne ser at det er én av dem som stikker ifra, vil de kanskje føle et visst press for å hjelpe ham, legger han til.

– Ikke bare russiske venner

Selv om alle deltakerne bortsett fra Magnus Carlsen kommer fra gamle Sovjetunionen, er det lite sannsynlig at de andre deltakerne ønsker å samarbeide for å tukte den norske favoritten, tror Agdestein.

Han påpeker at to av deltakerne, armenske Levon Aronjan og aserbajdsjanske Tejmour Radjabov, kommer fra land som har et svært anstrengt forhold til hverandre.

– Selv om alle er født i gamle Sovjetunionen, er jo for eksempel Armenia og Aserbadsjan nesten i krig. Vi forventer ikke at det er noe samarbeid mellom russerne og de andre nasjonene, sier manageren.

Han får støtte av Leif Erlend Johannessen.

– Gelfand er også regnet som russer av mange, men han har heller ikke et nært forhold til de tre russerne. Men akkurat de tre russerne, som har spilt lagkamper sammen og vunnet OL sammen, der ser jeg at det kan bli et problem.

Magnus Carlsen åpnet turneringen med remis mot Levon Aronjan fredag, og lørdag skal nordmannen opp mot den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik.

Dermed starter nordmannen kandidatturneringen med partier mot to av sine aller største konkurrenter.

PS! Også fredagens tre andre partier endte med remis. Alle de åtte deltakerne står derfor med et halvt poeng etter åpningsdagen. Du kan se hvordan partiene utviklet seg her (ekstern lenke).

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal