Normal

Vil verne om talentene - sjakken blir ikke en del av idretten

OSLO (NRK.no): Massiv motstand mot spesielt barneidrettsbestemmelsene gjør at Norges Sjakkforbund nå dropper planene om å bli en del av idrettsforbundet.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er blitt en populær mann de siste årene. Her signerer han autografer til barn på Bekkestua.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Jøran Aulin-Jansson

Sjakkpresident Jøran Aulin Jansson fotografert ved en annen anledning

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
En ung Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ble stormester allerede som 13-åring.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Det er barneidrettsbestemmelsene som har veid tyngst for motstanderne, sier sjakkpresident Jøran Aulin Jansson.

I dag vedtok styret i Norges Sjakkforbund å skrinlegge planene om å søke seg inn i Norges Idrettsforbund. Syv stemte i mot, mens en stemte for å bli en del av idretten.

Vil ikke være et hinder for barna

Mye har skjedd med tilveksten til norsk sjakk etter suksessen til Magnus Carlsen. Og det er nettopp disse talentene styremedlemmene i Norges Sjakkforbund vil verne om.

– Mange syns det vil være for hemmende for talentene vi har og de som kommer fremover. Sånn sett mener mange at et medlemskap ville blitt en for stor forandring, forteller sjakkpresidenten.

Han forteller om en økende interesse og vekst blant de unge.

– Det er mange lovende sjakkspillere som har kommet i kjølvannet av Magnus Carlsen og den økende sjakkinteressen. Alt i alt er det nå en 20-30 lovende spillere i alderen ti år og oppover.

Går glipp av ekstra midler

Sjakkforbundet har jobbet med saken siden desember i fjor. De har arrangert møter i 8 forskjellige norske byer for å lodde stemningen. Det er hovedsakelig motstanden de har møtt som gjør at planene nå droppes.

– Hva går sjakkforbundet glipp av nå?

– Først og fremst går vi glipp av en styrket økonomi. Idrettens organer har andre ressurser og det kunne nok sjakken ha tjent mye på. Vi hadde rett og slett dratt nytte av å komme inn i en stor familie med de fordeler det innebærer også lokalt med tanke på rekruttering, sier Jansson.

Motstand fra Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har flere ganger fått spørsmål om hva han tenker om et NIF-medlemskap for sjakken. I et intervju med VG svarte Magnus Carlsen at han aldri hadde blitt stormester som 13.åring hadde han måttet forholde seg til barneidrettsbestemmelsene.

Siste nytt

 • Mjøndalen vant toppkampen

  Tony Brochmann og Quint Jansen scoret da Mjøndalen slo Aalesund 2-0 i toppkampen i 1. divisjon. Aalesund, Mjøndalen og Viking står dermed alle med 49 poeng i opprykkskampen. To lag rykker rett opp i eliteserien.

  Mjøndalen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jarstein skadet, Hertha tapte

  Hertha Berlin måtte tåle sitt første serietap for sesongen da Werder Bremen vant 3-1 i tirsdagens toppkamp i Bundesliga. Hertha-keeper Rune Almenning Jarstein måtte byttes ut i pausen etter at han fikk en støtskade i låret, melder NTB.

  A-landslag fotball menn 2018 Nations Leauge Bulgaria-Norge
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • RBK-stevning sendt til retten

  Rosenborg Ballklub skal nå offisielt være stevnet for retten, ifølge advokaten til Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun: – Begge stevningene er nå sendt til retten, bekrefter Andreas Messelt Ekker overfor NRK. Organisasjonssjef i RBK, Trond Alstad, sier de ikke har mottatt stevningen. Utover det vil verken han eller styreleder Ivar Koteng kommentere saken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt