NRK Meny
Normal

Sjakkekspert: – Ikke et kunstnerisk mesterskap

SOTSJI /OSLO(NRK.no): Sjakkekspert mener Carlsens seier over Anand ikke går inn i historien som et vakkert og kunstnerisk mesterskap. – Han fikk jobben gjort, sier sjakkekspert Mike Klein.

carlsen

Magnus Carlsen slo Anand og forsvarte tittelen. Det skjedde ikke på et kunstnerisk vis, ifølge sjakkekspertene. Foto: NTB Scanpix

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Noen sier sjakk er kunst. Hvis vi ser på hvordan han vant partiene kan vi ikke si at det var veldig pent, men Magnus er en idrettsmann og ville få jobben gjort, sier sjakkekspert hos Chess.com, Mike Klein, til NRK.

Søndag forsvarte Carlsen verdensmestertittelen mot Vishy Anand i mesterskapets 11. parti.

– Hvordan tror du mesterskapet blir husket i ettertid?

Leontxo Garcia

Garcia mener Carlsen var under et sterkt psykisk press.

Foto: Mads Støstad / NRK

– Det var mye mindre rent og kunstnerisk enn det forrige. Han ble nødt til å være mer en idrettsutøver enn en kunstner. Men han så lettet ut, tenk deg en fotballkamp som varer i tre uker uten pause, sier Klein.

Nordmannen vant til slutt med to poeng i VM-sammendraget – ett parti før slutt.

– Det var Anand som tapte

Også sjakkekspert Leontxo Garcia mener at måten Carlsen vant på ikke var spesielt imponerende, men nødvendig.

– Han har vært småsyk. Fra et psykologisk ståsted ville et tap i dag være forferdelig for han. Historien til dette mesterskapet ville forandret seg drastisk dersom han tapte, sier Garcia.

Han mener at det var det psykologiske spillet rundt mesterskapet som var den mest avgjørende faktoren.

– Magnus klarte ikke å gi 100 prosent av seg selv. Nervene spilte en stor rolle, og forpliktelsen han hadde til å slå Anand var et stort press.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Magnus Carlsen vant det ellevte partiet og vant derfor sjakk-VM.

SE VIDEO: Her kan du se Torstein Baes analyse av VMs siste parti.

NRKs ekspert: – Sterkt levert

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener den største forskjellen mellom årets VM og mesterskapet i Chennai er Anands prestasjoner.

– Magnus kom under et stort press, men han så sterkere ut i spurten selv om han var litt syk. Det var en imponerende avslutning, sier Bae.

– Er du imponert over det du har sett av Carlsen i VM?

– Jeg synes han har levert på det nivået vi er vant til å se han på. Han har vært sterk, men samtidig fått en skikkelig stor utfordring. Anand har brukt flere måneder på å forberede åpninger, og væpnet seg til tennene med våpen, sier Bae.

Han forteller at han lagt ifra følte seg trygg under søndagens parti.

– Jeg følte meg ikke trygg i det hele tatt. Vishy hadde en god stilling underveis der, så jeg følte meg høyst usikker der, avslutter Bae.

Magnus Carlsen ble intervjuet på direkten i søndagsrevyen. Reporter: Ole Rolfsrud.

SE VIDEO: Her blir Magnus Carlsen intervjuet direkte på Dagsrevyen-

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal