NRK Meny
Normal

Sjakk-VM i gang

Sjakk VM er åpnet og i morgen spilles første parti i matchen mellom inderen Viswanathan Anand og russeren Vladimir Kramnik. Anand er regjerende mester, Kramnik har hatt tittelen tidligere.

Kramnik-Anand VM 2008
Foto: INA FASSBENDER / REUTERS

The Art and Exhibition Hall of the Fereral Republic of Germany i Bonn er stedet verdens sjakkøyne følger de nærmeste ukene. Matchen går fra 14.oktober til 2.november over 12 partier og det spilles om en premiepott på småpene 1,5 millioner euro.

De to duellantene har unngått kontakt den siste tiden, her skal alt av forberedelser holdes hemmelig. Ikke minst har det vært knyttet stor spenning til hvem de to har fått med seg i sine respektive team. Kramnik har med Peter Leko, Sergey Rublevskyi and Laurent Fressinet.

Kramnik-Anand VM 2008

Kramnik og Anand smiler for pressen før matchen

Foto: HENNING KAISER / AFP

Anands team består av Peter Heine Nielsen, Rustam Kasimdzhanov, Radoslav Wojtaszek and Surya Shekhar Ganguly.

Ellers har det i lengre tid gått rykter om at Anand også hadde hyrt inn Magnus Carlsen. Begge har fått spørsmålet gjentatte ganger og ingen av dem har svart annet enn ”ingen kommentar” på spørsmål om ryktene stemmer. –om det er sant kan heller Kramnik ligge våken om natten å tenke på, utalte Anand i et intervju.

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen skal hjelpe Anand til topps

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Men om han ikke fikk med Carlsen, så har han i alle fall fått med seg det nest beste Norden har å tilby, nemlig Peter Heine Nielsen, Danmarks storspiller og Carlsens tidligere trener. Han er kjent for sitt skarpe spill, og vil nok være til god hjelp for inderen. Kramnik har fått med Peter Leko på laget. Leko er rangert som nummer 9 i verden og kjent som en av de vanskeligste spillerne å slå. Han har også, i motsetning til Nielsen, ord på seg for å spille dørgende kjedelig sjakk.

Det blir derfor interessant å se om utvalget av sekundanter har noe å si for spillet i matchen.

Kramnik og Anand ga kanskje et hint da de i helgen spilte noen trekk for pressekorpset under åpningen av arrangemnetet. Kramnik åpnet med 1.g4 og Anad svarte rask 1.-b5!

Enkelte av oss ble nok gledelig overrasket over dette, men trolig vil vi få se mer seriøst spill når første parti tar til i morgen.

Hva mener du om VM-matchen? Legg inn dine kommentarer i sjakkforumet!

VM er en stor begivenhet og det er solgt 5 000 billetter til arrangementet.

Som i et hvilket som helst VM kan man også få med seg et lass med suvenirer, i VM-shopen finner du t-skjorter, signerte plakater, man har selvsagt en egen VM-vin og et eget mynt-sett. Her skulle fansen finne sitt!

Første parti går altså i morgen, med start klokken 15.00.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich