Hopp til innhold

Forfang endte norsk seierstørke – vant etter utrolig bakkerekord

Johann André Forfang lyste opp en bekmørk og regnfull kveld i Willingen. Tromsøværingen tok Norges første verdenscupseier denne sesongen og klinka til med bakkerekord.

BAKKEREKORD OG SEIER: Johann André Forfang tok bakkerekorden i Willingen da han tok hoppherrenes første verdenscupseier for sesongen.

– Det er en sitring og en eufori, blandet med såre følelser. Det har vært en tung vei hit. Jeg kjenner at tårene trykker på hele tiden.

Det sier Forfang til NRK etter han både tok bakkerekorden i Willingen og den første norske verdenscupseieren på herresiden denne sesongen.

Forfang tangerte den tidligere bakkerekorden da han hoppet 153 meter i fredagens kvalifisering.

Lørdag hoppet han hele 155,5 meter i den andre omgangen og var fullstendig overlegen.

– Det er en eksplosjon av følelser. Det er dette vi jobber mot alle sammen, sier Forfang om sekundene etter rekordhoppet.

GLEDESRUS: Johann Andre Forfang kunne slippe jubelen løs sammen med lagkameratene da seieren var sikret.

GLEDESRUS: Johann André Forfang kunne slippe jubelen løs sammen med lagkameratene da seieren var sikret.

Foto: AP

– Vært så mange tunge stunder

Før lørdagens renn hadde de norske mennene kun hoppet inn én pallplass i verdenscupen. På kvinnesiden har det blitt fem pallplasser individuelt, men ingen seirer.

– Det er det verste jeg har sett, sier Viaplays kommentator Petter Tenstad i det Forfang hopper bakken ned.

Den forrige norske verdenscupseieren kom da Halvor Egner Granerud vant på Lillehammer 14. mars i fjor.

LENGE SIDEN SIST: Dette er fra sist gang Norge tok en seier i verdenscupen i hopp. Da var Halvor Egner Granerud best.

LENGE SIDEN SIST: Dette er fra sist gang Norge tok en seier i verdenscupen i hopp. Da var Halvor Egner Granerud best.

Foto: NTB

For Forfang er det hans fjerde verdenscupseier og hans første siden 1. desember 2018. Han innrømmer at han var ekstremt nervøs før finalehoppet.

– Det er fem år siden sist jeg stod på pallen. Det har vært en berg og dalbane i løpet av de fem årene, der jeg av og til har mistet trua på at jeg vil oppnå et resultat som dette igjen, sier Forfang og fortsetter:

– Det har vært så mange tunge stunder på veien hit. Det gjør det ekstra sterkt for meg, sier Forfang videre.

To norske på pallen

Forfang hoppet nest sist i andre omgang etter han leverte et meget godt hopp i første omgang. Kun finske Anti Aalto fikk flere poeng enn nordmannen.

Finnen på sin side taklet ikke presset og var ikke i nærheten av å leve opp til Forfangs monsterhopp. Nordmannen vant rennet med over 30 poeng ned til japanske Ryoyu Kobayashi på andreplass.

Alt skulle løsne for de norske hopperne denne lørdagen. Bakkerekord, årets første verdenscupseier og to nordmenn på pallen.

For Kristoffer Sundal leverte sin første pallplass i verdenscupen. Sundal var fra seg av glede da han ble intervjuet av Viaplay.

– Tusen takk, det her er helt sykt. Det er ubeskrivelig digg ass, sier han til Viaplay.

Marius Lindvik er den eneste norske herrehopperen med en pallplass denne sesongen med en andreplass fra sveitsiske Engelberg.

QmSbJGF4sjc

TREDJEPLASS: Kristoffer Sundal Eriksen tok sin første pallplass i karrieren.

Foto: AFP

Finsk-norsk duell

Etter første omgang i tyske Willingen var det duket for Finsk-Norge duell mellom Anti Aalto og Johann André Forfang. Ett poeng skilte de to før det hele skulle avgjøres.

Finnene som ikke har vunnet på herresiden i verdenscupen siden Anssi Koivuranta vant i Innsbruck tilbake til 4. januar 2014. 280 renn og 10 år seinere lå Aalto an til å bryte den finske verdenscupforbannelsen.

De andre norske hopperne, Marius Lindvik og Benjamin Østvold endte henholdsvis på 11.- og 13. plass.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal