Silje Opseth feilaktig kåret til vinner i Raw Air etter gedigen regnefeil

Silje Opseth jublet over sin første verdenscupseier i Raw Air. Men det viste seg at det hele var en regnefeil av FIS. Det var egentlig Maren Lundby som hadde vunnet.

Her får Silje Opseth vite at hun ikke vant likevel (Foto: Roy Pettersen)

– Det gikk fra å være de beste minuttene i mitt liv til å bli de verste, sier Opseth til NRK.

Det viste seg nemlig at Maren Lundby nemlig ikke hadde fått de kompensasjonspoengene hun hadde krav på for lavere avsats. I en pressemelding fra FIS legges feilen på det de kaller en «data error».

Opseth ble først utropt til vinner, 5,2 poeng foran Lundby etter et hopp på 134 meter i finaleomgangen. Senere kom en ny utgave av resultatet. Etter nye utregninger viste resultatlisten nå sju tideler i favør av Lundby.

– Det er litt kjipt akkurat nå, sa en gråtende Silje Opseth, som bare kort tid tidligere hadde jublet over sin aller første verdenscupseier.

– Jeg unner Maren seieren, for all del. Det hadde vært mye bedre om jeg hadde fått vite det med en gang. Da hadde jeg gledet meg over karrierebeste.

– Men jeg er veldig glad det er Maren og ikke noen andre, legger hun til.

Johan Remen Evensen er nrks ekspertkommentator i hopp og er tilstede under hele hoppuka.

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Tidenes blemmer

Det var hektisk møtevirksomhet etter hopprennet i Lillehammer. Etter hvert ble det klart at Silje Opseth ikke var den riktige vinneren, som alle trodde, men at det var Maren Lundby som egentlig vant konkurransen.

Etter en times ventetid kunne mediesjef Horst Nilgen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) bekrefte at resultatlisten var blitt endret.

– Det er det verste jeg har vært med på i mitt liv, sier Opseth om det å vente på avgjørelsen.

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen er rasende over det som har skjedd.

– Det er en av tidenes blemmer i hopphistorien, om ikke den aller største. Jeg har aldri hørt om at det har blitt regnet feil på denne måten og at det har fått slike utslag. Det er krise for Silje og Maren, og det er krise for FIS og hele produktet, sier han.

– Tror det er en spøk

Maren Lundby forteller at mistanken om at det var en feil dukket opp en stund etter rennet.

– Du tror det er en spøk. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få trøstet Silje nok. Det er vanskelig å glede seg over en seier når det blir på denne måten, sier hun.

Silje Opseth jublet tidligere på dagen over at hun og Maren Lundby hadde sikret dobbelt norsk i hoppbakken.

– Jeg har det veldig, veldig bra. Jeg var ganske sikker på at Maren skulle ta seieren og trodde jeg skulle bli nummer to, sa hun da.

Opseth dro til med hele 138,5 meter i førsteomgangen.

For jentene gjenstår bare rennet i Granåsen i Raw Air. Gutta skal også hoppe i Vikersund. Både i Granåsen og Vikersund skal det hoppes for tomme tribuner.

Siste nytt

 • Kona fikk fotballspiller sparket

  Den amerikanske fotballklubben L.A. Galaxy har gitt sin serbiske spiller Aleksandar Katai sparken fordi kona hans spredte rasisme i sosiale medier. Tea Katai skrev blant annet at demonstranter mot rasisme var «avskyelig kveg», melder The Independent.

 • Serie A tillater fem bytter

  Når Serie A starter opp igjen 20. juni, vil alle lag ha muligheten til å bytte fem ganger, bekrefter Det italienske fotballforbundet. Premier League vedtok den samme bytteregelen torsdag. De fem innbyttene kan bare skje maks tre ganger for hvert lag.

  Ronaldo
  Foto: MARCO BERTORELLO
 • Jordan donerer 100 millioner dollar

  Basketball-legenden Michael Jordan og Nike-eide Jordan Brand vil over ti år donere 100 millioner dollar til organisasjoner som jobber mot rasisme og for mer sosial rettferdighet. Donasjonen kommer etter oppmerksomheten rundt George Floyds død.

  Jordan
  Foto: FRANCK FIFE

Sendeplan

Kl. Program Kanal