Hopp til innhold

Vålerenga-profil legger opp etter skademareritt

Sigrid Heien Hansen (25) må gi seg som fotballspiller etter å ha fått påvist en muskelsykdom. Da hun ga beskjed til Vålerenga, fikk hun en rørende respons.

Sigrid Heien Hansen

LEGGER OPP: Sigrid Heien Hansen tvinges til å legge opp på grunn av en genetisk muskelsykdom.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Det var veldig tungt. Jeg tror aldri man blir forberedt på det. Det er min drøm, og jeg har spilt fotball så lenge jeg kan huske. Jeg skal være ærlig og si at det knuste meg, sier en tydelig preget Sigrid Heien Hansen til NRK.

Hun forteller at hun nå setter punktum for sin fotballkarriere.

Marerittet startet tilbake i 2017 da hun spilte for Kolbotn. Da var hun ute i to sesonger etter flere tilfeller av rabdomyolyse og muskelsmerter.

Levde i håpet

Hansen kom seg tilbake på fotballbanen og leverte varene i 2019 for Kolbotn og signerte for Vålerenga før 2020-sesongen.

I fjor var Hansen sentral da Vålerenga tok «The Double», blant annet med god kamp i cupfinalen mot LSK Kvinner. Likevel skulle smertene i leggen eskalere noe voldsomt i januar 2021.

Heien Hansen måtte på sykehuset for å gjennomføre tester, nærmere bestemt blodprøver.

Svaret fra legene fortalte henne at hun hadde rabdomyolyse, men Hansen forteller at hun hadde ikke hatt noen belastning som skulle tilsi at hun skulle få denne akutte tilstanden.

Football, Toppserien, Vålerenga - Arna-Bjørnar

PROFIL: Det ble 18 kamper og fire mål for Vålerenga.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det endte så med en lang utredning på Rikshospitalet fra april til juni, og legene fortalte henne at hun måtte forberede seg på mulig karriereslutt.

Vålerenga-profilen levde likevel i håpet om at hun skulle spille igjen, men i juni kom den tunge beskjeden fra spesialistene på Rikshospitalet. Hun måtte legge opp. Det viser seg at Hansen er født med en genetisk muskelsykdom som spesialistene sier ikke er forenlig med å drive toppidrett.

Brøt sammen foran laget

Hun ga ganske raskt beskjed om karriereslutt til Vålerenga, men ikke til sine lagvenninner.

– Det tok lang tid før jeg klarte å si det til dem. Jeg sa det ikke til noen. Jeg sa det til klubben, men jeg ba dem om å ikke si det til jentene, for jeg ville at det skulle komme fra meg, forteller Vålerenga-profilen.

Sigrid Heien Hansen

SKADEMARERITT: Hansen har slitt med skade i leggen siden cupfinalen i 2019.

Foto: NRK

5. august sa hun det til lagvenninnene i Vålerenga. Det ble tårevått.

– Jeg samlet dem i en ring, slik som før kamp. Da knakk jeg fullstendig sammen. Jeg hadde pugget på ting jeg skulle si. Jeg måtte snakke på engelsk, og jeg måtte øve. Men idet jeg så på dem så rant tårene, forteller Hansen.

Det tok med andre ord flere uker før hun ville si noe. Og det tok enda flere uker før hun ville komme ut med det offentlig.

– De siste ukene har vært tunge. Sist gang var de også tunge. Jeg hadde et håp, og jeg trodde at det kom til å gå. Jeg trodde jeg skulle spille igjen og at cupfinalen ikke var siste kamp.

– Men etter at jeg fikk beskjed fra spesialistene om at jeg ikke kunne spille igjen, så har det vært en slags sorg. Jeg lever litt med en sorg, forteller hun.

Får jobb i Vålerenga

Men livet i fotballen er ikke over for 25-åringen. Samtidig som hun ga Vålerenga den tunge beskjeden om at hun legger opp, så ga klubben beskjed om at de ønsket å beholde henne.

– Vålerenga har vært helt fantastiske. Da jeg ringte og fortalte at jeg måtte slutte, så ble jeg ekstremt rørt av responsen. De sa at uansett hva, så vil de beholde meg i klubben. Det er veldig fint at de vil ha meg i en annen rolle, sier hun.

2. playoff-runde, UEFA Womens Champions League: VIF - Häcken

PÅ SIDELINJEN: Sigrid Heien Hansen skal få en trenerrolle i Vålerenga.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hun skal på papiret være assistenttrener, men hovedoppgaven blir å følge spillere individuelt. Selv om den nye hverdagen er helt fersk, så har hun et mål for trenerkarrieren.

– Å trene et Toppserielag hadde vært kult. Men vi får se. Jeg vet ikke om jeg tenker klart, for jeg er fortsatt i sorg, påpeker hun.

Men selv om hun fortsatt står i en tung periode, så prøver hun å tenke positivt også.

– Pappa er flink til å si til meg: «Tenk hvor heldig du har vært». For herregud, så heldig jeg har vært. Spesielt i fjor, at jeg skulle avslutte med to gull og avslutte med assist i cupfinalen. Jeg kunne ikke drømt om et bedre farvel, sier Hansen.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal