NRK Meny
Normal

Sier opp i FIFA-jobben i protest

Amerikanske Michael Garcia, som ledet FIFAs etterforskning rundt korrupsjonsanklagene mot Russland og Qatar, har sagt opp.

Michael Garcia

Den amerikanske advokaten Michael Garcia har jobbet i to år med å etterforske det som skjedde under tildelingen av VM i 2018 og 2022.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Garcia slutter fordi han mener rapporten hans, som tar for seg korrupsjonsanklagene mot prosessen som ga Russland VM i 2018 og Qatar VM i 2022, er misrepresentert av FIFA.

I et lengre brev forklarer han onsdag hvorfor han trekker seg fra jobben. Brevet er sitert på Skysports.com.

– Fra jeg begynte i juli 2012 og de neste to årene følte jeg at den etiske komiteen gjorde store fremsteg i arbeidet med etikk i FIFA. De siste månedene har det endret seg, skriver Garcia.

Rapporten Garcia skrev er fortsatt hemmeligholdt, men Joachim Eckert, som er leder for FIFAs etiske komité, ga ut et sammendrag.

– Alvorlige feil

Garcia mener sammendraget er mangelfullt, og anket avgjørelsen om å hemmeligholde den opprinnelige rapporten.

– Jeg påpekte de mest alvorlige feilene i Eckerts rapport til apellkomiteen, og forklarte også hvorfor Eckerts avgjørelser og utelatelser ikke kunne rettferdigjøres.

Apellkomiteen i FIFA avviste Garcias klage, og ba han klage til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport) om han ønsket å ta kampen videre.

Det har Garcia bestemt seg for ikke å gjøre.

– Ingen uavhengig instans, etterforsker eller voldgiftsrett kan forandre kulturen i en organisasjon, skriver han syrlig.

Mangler sterk ledelse

Sepp Blatters eneste konkurrent i kampen om presidentvervet i FIFA, Jerome Champagne er svært skuffet over utviklingen.

– Michael Garcias oppsigelse er et steg tilbake. Når vil alle fakta komme fram, og når kan vi begynne å bygge opp igjen FIFAs renomme, skriver han i en uttalelse sendt til NRK.

Garcia går tøft ut mot ledelsen i FIFA.

– Det er mangelen på en sterk ledelse i FIFA i denne sammenhengen som får meg til å trekke meg fra prosessen, sier han.

Sepp Blatter kom med følgende uttalelse via FIFAs hjemmesider etter å ha fått oppsigelsen.

– Jeg er overrasket over Garcias avgjørelse. Arbeidet til den etiske komiteen vil uansett fortsette, sier sveitseren.

Siste nytt

 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Årets første seier for Kristoff

  Alexander Kristoff tok sin første etappeseier for sesongen da vant spurten på den siste etappen av rittet Tour of Oman for tredje gang på rad søndag.

  Kristoff
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang