Hopp til innhold

Sheriff Tiraspol sjokkerer i mesterligaen – slo Real Madrid

Lille Sheriff Tiraspol kommer fra en stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Tirsdag slo de sensasjonelt Real Madrid i mesterligaen og leder nå den tøffe gruppe D.

SJOKKLEDELSE: Jasurbek Yakhshiboev scoret for Sheriff Tiraspol i første omgang mot Real Madrid.

Det så ikke ut som de trodde det faktisk hadde skjedd. 25 minutter var spilt på Santiago Bernabéu da Jasurbek Yakhshiboev sendte gjestene i ledelsen.

En angrepsspiller som, ifølge Transfermarkt, er verdt 5 millioner kroner – omtrent like mye som Real-stjernen Eden Hazard tjener i uka.

Euforien hos spilleren fra Usbekistan var synlig.

– Mildt sagt sjokkerende. De er ranket rett over Molde, så er det jo som om et norsk lag skulle ledet der, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

Ikke anerkjent som stat

Sheriff Tiraspol er en klubb som tilhører den moldovske regionen Transnistria, men som opererer som en selvstendig stat selv om den ikke er internasjonalt anerkjent. Regionen består av en lang og smal landstripe på østsiden av elva Dnestr mot Ukraina.

Jasurbek Yakhshiboev

GLEDE: Jasurbek Yakhshiboev feirer som seg hør og bør mesterligascoringen etter 25 minutter.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Laget markerte seg allerede i første runde av mesterligaen, da de slo Sjakhtar Donetsk 2–0.

Likevel var det nok ikke så mange som trodde ledelsen skulle holde mot Real Madrid – som har vunnet mesterligaen hele 13 ganger. Men det var spilt hele 65 minutter før hjemmelaget utlignet, da Karim Benzema scoret fra straffemerket.

Åtte minutter senere satte Sheriff Tiraspol ballen i nettet igjen, men etter en VAR-sjekk, ble det avblåst for offside. Men det var ikke over.

Spesiell historie

Ifølge New York Times ble klubben startet på 90-tallet, etter løsrivelsen fra Sovjetunionen, av to tidligere KBK-agenter. De har hele 19 seriemesterskap på CV-en, og mens motstanderne i Moldova spiller på småbaner, har de en storstadion i millionklassen. Storavisen skriver at Sheriff er synlig i hele området, på alt fra matbutikker til TV-stasjoner.

Moldova er et av Europas fattigste land, men Sheriff har penger og råd til å lønne utenlandske fotballspillere. Laget hadde ingen spillere fra Moldova i startoppstillingen tirsdag, men fra land som Brasil, Hellas og Ghana.

– I Tiraspol er alt kontrollert av dette selskapet. Det er Sheriff-butikker og bensinstasjoner. Fotballklubben er som et barn matet av hele separatist-området, sier den moldovske journalisten Ion Alba til New York Times.

Laster Twitter-innhold

Sensasjonen i det 90. minutt

Men laget har aldri tidligere spilt i mesterligaen. De tok seg videre etter at de overraskende slo ut blant annet Dinamo Zagreb i kvalifiseringen.

Sheriff Tiraspol

SENSASJON: Sheriffs spillere har mye å juble for så langt i mesterligaen.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Og i kampens siste ordinære minutt avgjorde en spiller fra Luxemburg. Sebastien Thills perlescoring sendte gjestene tilbake i ledelsen, og sensasjonen var et faktum.

– Dette er en av de villeste prestasjonene var en underdog i mesterligaen noen gang, sa Viasats kommentator Robin Grov.

Sheriff leder sensasjonelt gruppe D med seks poeng, foran Real Madrid, Inter og Shakthar. De to sistnevnte spilte 0-0 tirsdag.

HELT: Sebastien Thills ble den store helten med denne scoringen like før slutt.

Siste nytt

 • Sterling tilbake for England - returnerer til Qatar

  Det engelske fotballforbundet (FA) bekrefter i en pressemelding at Raheem Sterling returnerer til Qatar og slutter seg Englands VM-tropp igjen.

  Chelsea-vingen sto over åttedelsfinalen mot Senegal etter et væpnet innbrudd i hjemmet hans i London. Sterlings familie skal ha vært hjemme da innbruddet skjedde. 28-åringen har en samboer og tre barn.

  Sterling ventes å være tilbake med den engelske landslagstroppen i løpet av fredag 9. desember. Han er dermed aktuell til Gareth Southgates kamptropp til lørdagens kvartfinale mot Frankrike.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - England v Iran
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Fardal Opseth forlenger med Sarpsborg 08

  Angrepsspilleren Kristian Fardal Opseth er klar for en ny sesong i eliteserieklubben Sarpsborg 08. 31-åringen har skrevet under på en ettårskontrakt.

  Opseth har scoret 19 mål på 35 kamper for østfoldingene etter at han kom fra indiske Bengaluru i mars 2021.

  – Jeg liker meg i Sarpsborg 08. Jeg liker trenerne, jeg liker det fysiske apparatet, spillerne og resten av folkene i klubben. I tillegg har trenerne en filosofi jeg mener passer meg ekstremt godt, sier Fardal Opseth til klubbens nettsider.

  Sarpsborg endte på 8.-plass i årets eliteseriesesong. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Nossum har fått influensa - må stå over Beitostølen-helgen

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har fått influensa og må holde seg borte fra kommende helgs verdenscuprenn i langrenn på Beitostølen.

  Nossum bekrefter overfor Dagbladet at han er rammet av sykdom.

  – Jeg har influensa, men har ikke testet positivt på covid. Samtidig er det viktig å unngå risikoen for å smitte utøvere, sier han til avisen.

  Tidligere denne uken ble det kjent at skiforbundets langrennssjef Espen Bjervig er smittet med korona. I kjølvannet av det ble smittevernregimet rundt løperne trappet kraftig opp.

  Flere landslagsløpere har vært koronasmittet i sesonginnledningen. Ragnhild Haga og Sindre Bjørnestad Skar er blant disse. Det har også vært forkjølelses- og influensasykdom blant enkelte.

  Johannes Høsflot Klæbo kommer ikke til start på Beitostølen som følge av en forkjølelse. (NTB)

  Landslagstrener for distanselaget Eirik Myhr Nossum.
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste