NRK Meny
Normal

Han er mannen alle ønsker å slå

ASPEN/OSLO (NRK.no) Når Torstein Horgmo (25) i kveld kaster seg ut i slopestyleløypa i X-Games, handler det i hovedsak om én ting - å slå Shaun White (26).

Shaun White

Mangemillionær, ikon, vidunderbarn. Beskrivelsene er mange når Shaun White blir tema. Amerikaneren har skumle planer foran kveldens første X Games-konkurranse.

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

– Jeg kommer hit for å vinne. Det gjør jeg hvert år, sier Torstein Horgmo til NRKs utsendte i bunnen av den fryktinngytende slopestyle-traséen ved Buttermilk-anlegget i Aspen.

Den 16. utgaven av Winter X Games braker løs i kveld, og første øvelse er semifinale i snøbrettkjørernes slopestyle.

 • Følg Winter X Games på nettkanalen NRK Sport 4 fra kl 21.00.
Shaun White i superpipen

Ingen går høyere over pipekanten enn Shaun White. Rødtoppen har vunnet superpipe i X Games fem år på rad.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Nivået er som vanlig skyhøyt, men i år har lista for å vinne om mulig blitt flyttet enda noen hakk høyere.

For i år har også Shaun White, vidunderbarnet som har herjet snøbrettverden i mer enn et tiår og vært nærmest uslåelig i halfpipen, også satset hardt på å nå opp i den krevende slopestyle-øvelsen.

Den hårfagre amerikaneren har alltid hatt sin styrke i det snødekte halvrøret, men foran denne sesongen har mannen som vant sitt første X Games-gull som 16-åring også lagt seg for øye å vinne tilbake tronen i slopestyle.

Dobbel og trippel cork har overtatt

For selv om White har vunnet det som vinnes kan i halfpipe (to OL-gull og sju X Games-gull), har det gått tyngre i slopestyle de siste årene.

27-åringen var lenge ledende også i denne grenen, men siden hans siste slopestyle-gull i X Games 2009, har konkurrentene innhentet forspranget - og passert snøbrettkongen.

Før dominerte White med sin feilfrie og teknisk briljante kjøring, men de siste årene har flere unge amerikanere, canadiere og nordmenn tøyd strikken for hva som er mulig å gjøre med et snøbrett festet til beina.

Det startet med såkalte dobbel corks - altså to saltoer med skru - før OL i Vancouver i 2010, og har senere blitt økt til trippel cork, altså tre saltoer med skru.

Vår egen Torstein Horgmo var den første til å gjøre dette trikset under X Games i 2011, da han tok gull foran Sebastien Toutant fra Canada.

VIDEO: Torstein Horgmo tok trippel cork under X Games 2012

(artikkelen fortsetter under videoen)

Torstein Horgmo kom på andre plass under Big Air konkurransen med fantastiske 50 poeng av 50 mulig.

VIDEO: Torstein Horgmo landet trippel cork i X Games 2012.

Shaun White, som tidligere besatt det største repertoaret av triks, var ikke lenger best. Amerikaneren greide ikke en gang å kvalifisere seg til finalen i slopestyle under X Games i 2011.

– Jeg visste at jeg ikke hadde en sjanse. Den konkurransen viste meg hvor jeg må være og hva jeg er nødt til å lære meg i fremtiden, sa White den gangen, som likte dårlig å bli kastet av snøbretttronen.

– Jeg ble forbanna. Etter det fortsatte jeg å lære meg nye triks i «kill bill»-modus, sa White.

Vil bryte trippel cork-barriere

Og den 27 år gamle snøbrettkjøreren har virkelig lagt seg i hardtrening foran årets arrangement. Ifølge rapporter fra USA har Shaun White lært seg trippel cork på rekordtid, og planlegger å prøve trikset i slopestylekonkurransen.

Det har aldri blitt gjort før.

Shaun White

Shaun White er snøbrettsportens desidert største stjerne. 26-åringen har sin egen kleskolleksjon, har et TV-spill oppkalt etter seg, og er ofte å se på røde løpere rundt om i Hollywood.

Foto: Evan Agostini / Ap

Trikset er nemlig så vanskelig at brettkjørerne vil slite med å få tid nok og høyde nok til å rotere de tre kålbøttene som kreves i den korte og krevende slopestyle-traséen.

Se videosnutt av Shaun Whites første trippel cork!

Mark McMorris (19), fjorårsvinneren i slopestyle, tror uansett trikset må gjøres om man skal ha mulighet til å vinne i år.

– Det blir definitivt noen som gjør trippel cork i slopestyle, forsikrer McMorris.

Han er en av totalt fem-seks snøbrettkjørere som er i stand til å gjøre det halsbrekkende trikset i slopestyle-grenen.

Mange kjemper om gullet

I fjor vant McMorris både slopestyle og Big Air-konkurransen i X Games, etter å ha landet en 1440 trippel cork i Big Air-konkurransen som den første noensinne.

I år er McMorris nok en gang favoritt, men det er nok av konkurrenter som ønsker å ha en finger med i spillet.

Shaun White er nevnt, det samme er Torstein Horgmo. Trønderen har hatt en bortimot optimal oppladning til X Games, og hevder å være i storform.

– Det har nesten gått litt for bra. Jeg har ikke tryna en eneste gang. Nå må jeg bare roe meg ned, forklarer Horgmo til NRK.

I tillegg kan trioen Sebastien Toutant fra Canada, amerikanske Eric Willett og belgiske Seppe Smits blande seg inn i kampen om seieren.

Også unge Ståle Sandbech fra Rykkinn kan være kapabel til å hevde seg.

– Jeg vet jeg er god nok til å vinne, sier Sandbech selvsikkert. Også han kan skilte med en trippel cork i repertoaret sitt.

Se video fra da Ståle Sandbech lærte seg trippel cork

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal