Hopp til innhold

Han er mannen alle ønsker å slå

ASPEN/OSLO (NRK.no) Når Torstein Horgmo (25) i kveld kaster seg ut i slopestyleløypa i X-Games, handler det i hovedsak om én ting - å slå Shaun White (26).

Shaun White

Mangemillionær, ikon, vidunderbarn. Beskrivelsene er mange når Shaun White blir tema. Amerikaneren har skumle planer foran kveldens første X Games-konkurranse.

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

– Jeg kommer hit for å vinne. Det gjør jeg hvert år, sier Torstein Horgmo til NRKs utsendte i bunnen av den fryktinngytende slopestyle-traséen ved Buttermilk-anlegget i Aspen.

Den 16. utgaven av Winter X Games braker løs i kveld, og første øvelse er semifinale i snøbrettkjørernes slopestyle.

  • Følg Winter X Games på nettkanalen NRK Sport 4 fra kl 21.00.
Shaun White i superpipen

Ingen går høyere over pipekanten enn Shaun White. Rødtoppen har vunnet superpipe i X Games fem år på rad.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Nivået er som vanlig skyhøyt, men i år har lista for å vinne om mulig blitt flyttet enda noen hakk høyere.

For i år har også Shaun White, vidunderbarnet som har herjet snøbrettverden i mer enn et tiår og vært nærmest uslåelig i halfpipen, også satset hardt på å nå opp i den krevende slopestyle-øvelsen.

Den hårfagre amerikaneren har alltid hatt sin styrke i det snødekte halvrøret, men foran denne sesongen har mannen som vant sitt første X Games-gull som 16-åring også lagt seg for øye å vinne tilbake tronen i slopestyle.

Dobbel og trippel cork har overtatt

For selv om White har vunnet det som vinnes kan i halfpipe (to OL-gull og sju X Games-gull), har det gått tyngre i slopestyle de siste årene.

27-åringen var lenge ledende også i denne grenen, men siden hans siste slopestyle-gull i X Games 2009, har konkurrentene innhentet forspranget - og passert snøbrettkongen.

Før dominerte White med sin feilfrie og teknisk briljante kjøring, men de siste årene har flere unge amerikanere, canadiere og nordmenn tøyd strikken for hva som er mulig å gjøre med et snøbrett festet til beina.

Det startet med såkalte dobbel corks - altså to saltoer med skru - før OL i Vancouver i 2010, og har senere blitt økt til trippel cork, altså tre saltoer med skru.

Vår egen Torstein Horgmo var den første til å gjøre dette trikset under X Games i 2011, da han tok gull foran Sebastien Toutant fra Canada.

VIDEO: Torstein Horgmo tok trippel cork under X Games 2012

(artikkelen fortsetter under videoen)

Torstein Horgmo kom på andre plass under Big Air konkurransen med fantastiske 50 poeng av 50 mulig.

VIDEO: Torstein Horgmo landet trippel cork i X Games 2012.

Shaun White, som tidligere besatt det største repertoaret av triks, var ikke lenger best. Amerikaneren greide ikke en gang å kvalifisere seg til finalen i slopestyle under X Games i 2011.

– Jeg visste at jeg ikke hadde en sjanse. Den konkurransen viste meg hvor jeg må være og hva jeg er nødt til å lære meg i fremtiden, sa White den gangen, som likte dårlig å bli kastet av snøbretttronen.

– Jeg ble forbanna. Etter det fortsatte jeg å lære meg nye triks i «kill bill»-modus, sa White.

Vil bryte trippel cork-barriere

Og den 27 år gamle snøbrettkjøreren har virkelig lagt seg i hardtrening foran årets arrangement. Ifølge rapporter fra USA har Shaun White lært seg trippel cork på rekordtid, og planlegger å prøve trikset i slopestylekonkurransen.

Det har aldri blitt gjort før.

Shaun White

Shaun White er snøbrettsportens desidert største stjerne. 26-åringen har sin egen kleskolleksjon, har et TV-spill oppkalt etter seg, og er ofte å se på røde løpere rundt om i Hollywood.

Foto: Evan Agostini / Ap

Trikset er nemlig så vanskelig at brettkjørerne vil slite med å få tid nok og høyde nok til å rotere de tre kålbøttene som kreves i den korte og krevende slopestyle-traséen.

Se videosnutt av Shaun Whites første trippel cork!

Mark McMorris (19), fjorårsvinneren i slopestyle, tror uansett trikset må gjøres om man skal ha mulighet til å vinne i år.

– Det blir definitivt noen som gjør trippel cork i slopestyle, forsikrer McMorris.

Han er en av totalt fem-seks snøbrettkjørere som er i stand til å gjøre det halsbrekkende trikset i slopestyle-grenen.

Mange kjemper om gullet

I fjor vant McMorris både slopestyle og Big Air-konkurransen i X Games, etter å ha landet en 1440 trippel cork i Big Air-konkurransen som den første noensinne.

I år er McMorris nok en gang favoritt, men det er nok av konkurrenter som ønsker å ha en finger med i spillet.

Shaun White er nevnt, det samme er Torstein Horgmo. Trønderen har hatt en bortimot optimal oppladning til X Games, og hevder å være i storform.

– Det har nesten gått litt for bra. Jeg har ikke tryna en eneste gang. Nå må jeg bare roe meg ned, forklarer Horgmo til NRK.

I tillegg kan trioen Sebastien Toutant fra Canada, amerikanske Eric Willett og belgiske Seppe Smits blande seg inn i kampen om seieren.

Også unge Ståle Sandbech fra Rykkinn kan være kapabel til å hevde seg.

– Jeg vet jeg er god nok til å vinne, sier Sandbech selvsikkert. Også han kan skilte med en trippel cork i repertoaret sitt.

Se video fra da Ståle Sandbech lærte seg trippel cork

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal