Hopp til innhold

Kopierte legende i tung sykdomsperiode - slo til med sensasjonsseier

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): For to år siden var Sturla Holm Lægreid (23) ute med kyssesyken i hele åtte måneder. Tiden brukte han på å studere skiskyttervideoer, og i bare sitt femte verdenscuprenn fikk han full uttelling.

Sturla Holm Lægreid

RÅTT LØP: Sturla Holm Lægreid kunne knapt tro det da han fikk høre at han lå an til å vinne. I mål kunne han slippe jubelen løs for seier i bare sitt femte verdenscuprenn.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det har ikke gått opp for meg hva som skjer nå. Jeg svever fortsatt høyt der oppe, forteller Sturla Holm Lægreid til NRK rett etter å ha «knust» Johannes Thingnes Bø med nesten 20 sekunder på normaldistansen i verdenscupåpningen i Finland.

Med startnummer 37 tok den relativt ukjente nordmannen, og landslagets nykommer, kommandoen fra start. Fire fulle hus gjør at Lægreid faktisk bare har bommet én gang på sine 80 skudd på de fem verdenscuprennene han nå har gått.

– For et gjennombrudd. Denne dagen er uvirkelig, ropte NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Sturla Holm Lægreid

SJOKKSEIER: Sturla Holm Lægreid traff på 20 av 20 og gikk raskt i sporet da han vant normaldistansen i Kontiolahti.

Foto: Manzoni/IBU / Manzoni/IBU

– Plasseringen hadde jeg ikke sett for meg i det hele tatt. Det var sjukt å høre i løypa at jeg lå jevnt med Tarjei og Johannes. Så ledet jeg. Det var vanvittig å få de tilbakemeldingene, sier Lægreid.

Syk i åtte måneder

Lægreid har derimot flere forklaringer på hvordan han klarte å holde hodet så kaldt i 20 kilometer. I 2018 fikk utøveren fra Bærum nemlig kyssesyken. Som en lovende løper på 21 år fikk han treningsnekt i hele åtte måneder.

– Det var noen mørke perioder selvfølgelig, når man ventet på klarsignal og det tok noen uker til. Man blir liksom aldri klar til å trene, og da begynner man å lure på om lagkameratene jeg hadde trent med, hvor langt foran de er, og om det i det hele tatt er mulig å ta dem igjen, sier Lægreid.

Men han ga aldri opp, og all skytetreningen han faktisk fikk gjort, ser man et tydelig resultat av nå.

– Da jeg var ute brukte jeg en del tid på å studere Martin Fourcade og stillingen hans på skyting. Jeg prøver å kopiere de beste, og så en del tidligere løp av Fourcade, på hvordan han endret stillingen sin, og jeg fant noen godbiter føler jeg, som jeg bruker som triks i min egen skyting. Små detaljer, forteller 23-åringen.

Laster Twitter-innhold

– Fourcade har vært selve stabiliteten, og taklet ulike forhold. Når han kommer inn hadde han alltid en ny plan etter hvordan han lå an. Han er veldig flink til å tilpasse seg, legger han til.

Og på vei inn til siste skyting klarte han å legge alle tanker til side og fokusere på pusten fremfor alt som stod på spill. Det ble fem rett ned, 20 totalt.

– Det handler om å klare og nullstille hodet, og ha fokus på sine oppgaver, slår unggutten fast.

UTROLIG PÅ STANDPLASS: Sturla Holm Lægreid viste utrolig styrke på normaldistansen.

Lægreid imponerte også da han fikk sjansen på tampen av forrige sesong. Han gikk på rekruttlaget, og gikk Norgescup for bare 10 måneder siden. Det ga ham en plass i IBU-cupen, som igjen ledet til et EM-sølv, og debut i verdenscupen.

På sine fire løp fikk han en 13., 15., 10. og 11.-plass – og altså bare én bom. Det ble belønnet med en landslagsplass denne sesongen.

– Rart å bli slått

Allerede i første renn kom seieren.

– Jeg er skikkelig imponert over Sturla. Han er vel aldri den som er best når det drar seg til. Men han kom inn i verdenscupen i fjor og skjøt fullt hus på fullt hus. Vi lo godt da vi kom hit, jeg sa «du Sturla, der er strafferunden. Jeg vet ikke om du vet hvor den er, men den ligger der». Vi lo godt. Og så skjøt han 20 treff i dag, sier Thingnes Bø, som ble nummer to.

– Det er rart å bli slått av en som er yngre enn meg, men jeg er 27 nå og det måtte komme. Han vinner på en solid måte, han har vært helt rå i dag. For en måte å vinne sitt første renn på. Det er utklassing.

0RIpOGCgm88

PÅ TOPPEN: Sturla Holm Lægreid på pallen, sammen med Johannes Thingnes Bø (t.v.) og tyske Erik Lesser.

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

På spørsmål om Thingnes Bø må forvente å bli slått flere ganger denne sesongen, svarer Lægreid følgende:

– Jeg håper det. Jeg har lyst til å gjøre det bra, jeg også. Men han har vært kongen sammen med Fourcade i alle år. Klarer jeg å matche ham, blir jeg meget fornøyd.

Tarjei Bø ble nummer 12, Erlend Bjøntegaard ble nummer 13 og Johannes Dale fikk en 23.-plass. Vetle Sjåstad Christiansen skuffet med en 38.-plass. Søndag står sprint på programmet i Finland.

– Unggutten går i gul trøye nå, og det er en stor dag for laget, og for ham. Det er helt vanvittig, roser Tarjei Bø.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Reistads scoringsshow hjalp Esbjerg til sluttspillgull

  Henny Reistad var skarpest foran mål da Esbjerg banket tittelforsvarer Odense 34-21 og vant det danske sluttspillet i håndball.

  Uavgjort ville vært nok for Esbjerg etter en knepen borteseier i første finalekamp, men i egen hall ville laget ha en skikkelig fest. Det gikk hardt ut over Odense.

  Reistad hamret inn åtte av vertenes mål, og det var doblet så mange som neste spiller på toppscorerlista. Esbjerg gikk til pause med 18-12-ledelse.

  Som vanlig var det Esbjergs norske kontingent som markerte seg offensivt. I tillegg til Reistad scoret også Nora Mørk (4), Vilde Ingstad (4), Kristine Breistøl (3), Marit Røsberg Jacobsen (3) og Sanna Solberg-Isaksen (1).

  Odense hadde også norske bidrag med tre mål fra både Maren Aardahl og Tonje Løseth. (NTB)

  EHF FINAL4 2023 Kvinner: FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tsjekkisk sensasjon til finale i Roland-Garros – full kollaps for verdenstoeren

  Karolina Muchova slo til med et dramatisk comeback og booket finaleplass i Roland-Garros. Hun avverget en matchball i møtet med Aryna Sabalenka.

  Alt lå til rette for Sabalenka i tredje sett. Belaruseren ledet 5-2 og var ett poeng unna finalen i Paris, men lot sjansen glippe. Det skulle koste verdenstoeren dyrt.

  Muchova kom mesterlig tilbake og dunket inn to vellykkede bruddballer. Tsjekkeren servet så nådeløst hjem seieren i en kamp som endte 7-6 (7-5), 6-7 (5-7), 7-5.

  For første gang er hun finaleklar i en Grand Slam-turnering. (NTB)

  APTOPIX France Tennis French Open
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste