Hopp til innhold

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Tyskland fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

gLcod8jQhBs

Det endte til slutt 1–1 i storoppgjøret mellom Tyskland og Spania søndag kveld. Spania ledet frem til det var igjen syv minutter, da utlignet Niclas Füllkrug og sørget for et viktig poeng for det tyske VM-håpet.

En som trolig har hatt mye å tenke på denne søndagen, er den spanske treneren Luis Enrique.

Hilste sin avdøde datter

Før kampen la han ut en video som har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier.

I klippet, som er spilt inn mens Spania-treneren er på en sykkeltur før kamp, sier han:

– I dag er det en veldig spesiell dag, ikke bare fordi vi skal spille mot Tyskland, men fordi Xana ville ha fylt 13 år. Min kjære, der du er: Mange kyss, ha en kjempefin dag, vi er glade i deg!

Det var i august 2019 at Luis Enrique delte den hjerteskjærende nyheten om at hans datter Xana hadde tapt kampen mot kreften.

Spania-treneren har fått mye ros for styrken han har vist siden den tragiske hendelsen.

Enrique til NRK: – Det ble spesielt

NRK fikk ordet på pressekonferansen etter kampen. Der spurte vi Enrique på engelsk hvordan dagen hadde vært for ham personlig, med tanke på hvilken dato det er.

– Siden det er personlig sak, velger jeg å svare på spansk. Det ble en spesiell dag, ingen tvil om det. Det skjedde for en stund siden, og vi har prøvd å leve normalt. Hun er ikke blant oss lenger, men det føles som om hun lever med oss hver dag. Vi ler om ting og vi tenker på hvordan hun ville reagert på forskjellige ting med oss. Livet har ikke bare fine øyeblikk, og vi prøver å se på det positive. Vi må bare stå i denne utfordringen også, sier han til NRK.

4PNwI3JXlDE

Luis Enrique med datteren Xana i 2015 før hun på hjerteskjærende vis døde fire år senere.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Markering på tribunen

Da Tyskland møtte Japan i deres åpningskamp, fikk de mye oppmerksomhet for markeringen de gjorde før kampstart. Der valgte spillerne å holde for munnen da de poserte for lagbilde, noe som var en protest mot at Neuer ikke fikk bruke kapteinsbind med regnbuefarger.

På tribunen kunne vi se tilskuere gjøre den samme gesten med hånd foran munnen, men mens de holdt oppe bilder og tegninger av tidligere Tyskland-helt Mesut Özil.

Hva supporterne siktet til er ukjent, men den tidligere midtbaneeleganten har fått pepper i Tyskland etter å ha møtt den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Noen måneder senere trakk han seg fra landslaget.

WCup Spain Germany Soccer

Disse Özil-plakatene dukket opp flere steder på tribunen.

Foto: Matthias Schrader / AP

Uavgjortresultatet gjør at Spania fortsatt topper gruppa med fire poeng etter to kamper.

Tyskland står på sin side med ett fattig poeng før Costa Rica venter i siste gruppespillskamp 1. desember.

Om Tyskland skal unngå en tidlig exit fra VM den kampen vinnes, samtidig som Spania tar poeng fra Japan.

Hvis Japan tar ett poeng fra Spania, må Tyskland slå Costa Rica med to mål eller mer.

Avskriver Tyskland

Spania var det beste laget søndag, og etter kampen velger både den tyske fotballegenden Jurgen Klinsmann og tidligere England-stopper Rio Ferdinand å avskrive Tyskland som mulig VM-vinner.

– Jeg klarer ikke se for meg at Tyskland skal være en utfordrer til trofeet, sier Ferdinand på BBC.

– Det ville vært stort om de kom seg til en semifinale, men jeg tror det er forbeholdt andre lag å virkelig utfordre om VM-tittelen, mener Klinsmann.

ytBI3BKzG0g

Tyskland kunne juble for Niclas Füllkrugs sene utligningsmål.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Selve kampen åpnet med massivt spansk overtak og ballinnehav. Dani Olmo holdt på å gi rødtrøyene en drømmeåpning da han fyrte løs etter drøye fem minutter, men en feberredning fra Manuel Neuer gjorde at ballen gikk i tverrligger og over.

Etter en drøy halvtime burde Spania tatt ledelsen. Dani Olmo fikk ballen ute til venstre og la et fint innlegg langs bakken til Ferrán Torres umarkert på fem meter.

Svigersønnen bommet

Men dessverre for Spania skjøt Luis Enriques svigersønn over fra glimrende hold. Torres er som kjent sammen med Spania-trenerens datter Sira Martinez. For Torres’ sin del var det nok helt greit at Olmo sto i offside og målet hadde uansett blitt annullert.

Tyskland trodde de gikk opp i føringen ti minutter før pause da Antonio Rüdiger headet ballen i mål etter en dødball, men en rekordrask VAR-sjekk annullerte målet på grunn av offside før tyskerne rakk å feire ferdig.

Det straffet seg, for minuttet senere fant Jordi Alba innbytter Álvaro Morata i boksen med en fin pasning, og spissen sendte på klinisk vis spanjolene opp i ledelsen.

yTHxWu-KWGk

Her sender Álvaro Morata Spania i føringen.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Morata hadde bare vært på banen i 8 minutter da målet kom, og byttet fra Enrique får ros av BBC-ekspert og tidligere storspiller Alan Shearer.

– Det er dette som skjer når du har en midtspiss i boksen. For to minutter siden så vi ingen angripe et innlegg for Tyskland, sa Shearer etter scoringen.

Morata selv er klar på oppgavene han får som innbytter.

– Når man er på benken er man viktig for å forandre kampen. Det var et tøft oppgjør, og Tyskland er et fantastisk lag. Dette er to lag som kan nå semifinalen eller finalen i VM, sier Morata ifølge Sky Sports etter kampen.

Åtte minutter før slutt utlignet Tyskland. Supertalentet Jamal Musiala fikk ballen og ga den videre til Niclas Füllkrug, som hamret inn utligningen.

Dermed sto det 1-1, og det ble også sluttresultatet, selv om innbytter Leroy Sane hadde en stor mulighet til å avgjøre helt på tampen av tilleggstiden.

Spania avslutter gruppespillet med kamp mot Japan 1. desember. Tyskland spiller mot Costa Rica. Begge kampene har avspark 20.00

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal