Schleck sendt hjem fra Tour de France etter positiv dopingprøve

Nok en dopingskandale ryster sykkelsporten. Toppsyklisten Fränk Schleck (32) har avlagt positiv dopingprøve med spor etter et vanndrivende stoff.

CYCLING-FRA-TDF2012-PROLOGUE-SCHLECK

Frank Schleck er broren til tidligere Tour de France-vinner Andy Schleck.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Luxembourgeren avla den positive dopingprøven under det pågående Tour de France 14. juli, ifølge Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Fränk Schleck er en av de mest dominerende syklistene i verden. Om han blir dømt for doping er det en ny, stor nedtur for sporten, sier NRKS sykkelkommentator Jann Post.

Maskeringsstoff

Nyheten kommer bare en uke etter at franske Remy Di Gregorio ble arrestert for doping midt under touren.

Stoffet som er funnet i urinprøven til Schleck er oppgitt å være Xipamide. Prøven er analysert ved det WADA-akkrediterte laboratoriet i Châtenay-Malabry.

Stoffet er et såkalt maskeringsstoff, som kan brukes til å dekke over andre stoffer. Det kan også brukes til å gå ned i vekt, som kan bidra til at syklister presterer bedre særlig på fjelletapper.

Syklisten har rett til å overvære analyse av B-prøven innen fire dager.

– Det har vist seg mange ganger at B-prøver slår negativt ut. Derfor mener jeg man bare må avvente nå, sier Steffen Kjærgaard, sportssjef i Norges Cykleforbund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CYCLING-TOUR/ BMC Racing Team's Cadel Evans celebrates on podium with the leader's yellow jersey after winning the 98th Tour de France cycling race ahead Leopard riders Andy and Frank Schleck

Her er Fränk Schleck (t.h) avbildet i en av karriérens store dager. Han ble nummer tre sammenlagt i fjorårets Tour de France, mens broren Andy Schleck ble nummer to. Vinneren Cadel Evans i midten.

Foto: POOL / Reuters

Blir sendt hjem

Vanndrivende stoffer er ulovlige, men ikke prestasjonsfremmende i seg selv. Funnet kvalifiserer dermed ikke til suspensasjon, men UCI uttalte i en pressemelding at de forventet at klubben kom til å «ta de nødvendige grep».

Sent tirsdag kveld bekreftet også en talsmann i Radioshack-laget til Schleck at rytteren ikke kommer til å sykle videre i Tour de France.

32-åringen har for øvrig skuffet og ligger på 12.-plass sammenlagt i touren. I fjor ble han nummer tre sammenlagt.

Kjærgaard tror ikke de øvrige rytterne i touren vil la seg affisere av skandalen.

– Det har vel knapt vært gjennomført Tour de France de siste ti-femten årene uten at en slik bombe har slått ned. Det er nesten noe som hører med, sier han.

– Vil kjempe med nebb og klør

Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad syklet i sin tid ritt sammen med Schleck.

– Det er viktig å huske på at Schleck ikke er funnet skyldig i noe ennå. Han kommer nok til å kjempe med nebb og klør for å bli frifunnet, og med en rytter av hans kaliber kan dette bli en veldig lang prosess, sier Kaggestad.

Han spår at laget vil stille seg bak syklisten frem til en eventuell dom.

– Laget kommer til å si at de støtter ham frem til han eventuelt blir funnet skyldig. Om han blir det, vil han bli sparket og tvunget til å betale tilbake lønn, spår Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CYCLING-FRA-TDF2011-PARADE-SCHLECK 117614663

Andy Schleck (t.v) og Fränk Schlek under fjorårets Tour de France.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

– Sverter Schleck-navnet

Fränk Schleck er storebroren til Andy Schleck. Sistnevnte vant Tour de France i 2010, etter at den opprinnelige vinneren Alberto Contador ble dømt for doping.

Brødrene har et nært forhold og sykler for samme lag.

– Denne episoden kan sverte Schleck-navnet for alltid. Brødrene er så sammensveiset at man alltid setter dem i sammenheng. Men igjen vil jeg minne på at ingen er skyldig før de er dømt i slike saker, sier Kaggestad.

Også i 2006 var Schleck under lupen til dopingjegerne. Den gang ble det funnet bankoverføringer til den kjente dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Schleck hevdet han bare ville ha treningstips, og ble trodd.

Siste nytt

 • Walker må regne med straff

  Kyle Walker må regne med å straffes av Manchester City etter at det kom fram at han brøt virusreglene ved å hyre prostituerte til en sexfest.

  Den 29-årige engelske landslagsbacken har beklaget sin oppførsel og gjentatt oppfordringen om å «bli hjemme og vær trygg».

  Hans arbeidsgiver sier i en uttalelse at Walker med sin oppførsel har begått et klart brudd på sitt ansvar som rollemodell, og Manchester City gjør det klart at det vil bli innledet disiplinærsak mot ham.

  – Fotballspillere er globale rollemodeller, og våre spillere og ansatte har støttet den utrolige innsatsen til helsevesenet (NHS) og andre i kampen mot covid-19-sykdommen. Kyles atferd i denne saken er direkte i strid med dette forsettet, heter det i en uttalelse. (NTB)

  Kyle Walker
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Avviser frist for mesterliga

  Uefa-president Aleksander Ceferin avviser at han har satt en frist tidlig i august for ferdigspilling av mesterligaen og europaligaen.

  Flere medier, deriblant NTB, meldte søndag at Ceferin i et intervju med tyske ZDF sa at de to europacupene må være ferdigspilt innen 3. august for ikke å bli avlyst. Det medførte ikke riktighet.

  I intervjuet sa Ceferin at han ser for seg at de to turneringene kan avvikles i juli og august, men at det vil være for sent om man må spille i september.

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes

Sendeplan

Kl. Program Kanal