NRK Meny
Normal

Sandbech kjørte til han sovnet: – Jeg klarte ikke å stoppe

ASPEN (NRK): Ståle Sandbechs (21) interesse for snowboard var så altoppslukende at han måtte bæres i seng – totalt utslitt – som barn. I dag kan han ta sitt aller første X Games-gull.

Ståle Sandbech

FRA GUTT TIL MANN: Ståle Sandbech har gått fra å være Norges største snowboardtalent til en av verdens beste brettkjørere. Bærumsguttens vilje til å trene har det aldri vært noe i veien med.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg kunne komme hjem fra bakken, sette meg på benken i gangen og bare sovne der – sittende sånn her, sier Ståle og lener hodet tilbake med øynene lukket og munnen på vidt gap.

Sandbech smiler mens han mimrer tilbake til ungdomsårene hjemme i Bærum. Etter flere år med testing av langrenn, skiskyting og fotball falt Ståle pladask da han fikk sitt første snowboard som åtteåring.

Det ble starten på en stadig mer imponerende karriere. En karriere som kan toppes med X Games-gull i slopestyle søndag ettermiddag.

Måtte bæres i seng

– Mamma måtte ta av meg snowboardskoa og bære meg i seng. Og før det kom gjerne pappa og hentet meg i bakken, og da ville jeg ikke dra hjem. Det var bare «en tur til, en tur til» som stod i hodet på meg. Og hvis bakken stengte, begynte vi å gå opp og ned for å kjøre mest mulig. Jeg fikk aldri nok, beskriver Sandbech.

– Det var bare så gøy. Hele tiden. Alt var gøy.

Talentet var det aldri noen tvil om. Allerede som 13-14-åring yppet han seg mot Norgeseliten. 16 år gammel deltok han i Vancouver-OL – som tidenes yngste mannlige norske OL-deltager. Før fylte 18 år hadde han blitt norgesmester flere ganger.

– Jeg drømte hele tiden om å kunne leve av snowboard. Jeg så på proffene og tenkte sånn «tenk å ha flere jakker, da hadde jeg kunnet bytte jakke fra dag til dag, det hadde vært tøft».

Sandbech har rukket å bli 21 år, men tross sin beskjedne alder har kjekkasen fra Rykkinn opplevd mer enn de fleste bare kan drømme om med et snowboard festet til beina.

Nå har han så mange jakker at han vet ikke hvor han skal gjøre av dem.

Gjennombruddsesongen

Ståle Sandbech

Ståle Sandbech stilte med hanekam da han mottok sølvmedaljen i Sotsji-OL i 2014.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Brettfantomet er gjennomsponset, og møter NRK ikledd en diger caps med «Burn»-logo i panna. Det syns at han trives med sin stadig mer glamorøse livsstil. Under X Games bor han på et av Aspens aller mest luksuriøse hoteller.

2014 ble Sandbechs virkelige gjennombruddssesong, med blant annet OL-sølv.

– Fjorårssesongen var helt syk. Jeg gikk fra å være «lille Ståle» til å bli mer mann, på en måte. Både i snowboardverden og sånt rent personlig, sier Ståle Sandbech – som i øyeblikket må regnes som Norges fremste konkurransekjører.

– Høydepunktet var OL, men samtidig var det masse annet gøy. To bronsemedaljer i X Games, sølvmedaljen i Sotsji og sammenlagtsseier i verdenscupen... også fikk jeg meg billappen og egen leilighet. Det var mye som skjedde i 2014, sier Ståle og drar på ordet «myyye».

Artikkelen fortsetter under videoen.

Allerede i 2007, som trettenåring vant han to NM-gull i seniorklassen. 16-årige Sandbech ble i 2010 tidenes yngste norske mannlige OL-deltaker gjennom tidene. Den første OL-medaljen kom først i Sotsji, med hårfint sølv i slopestyle-øvelsen. Forrige lørdag gikk han helt til topps i den prestisjetunge Air and Style- konkurransen i Innsbruck. Ståle Sandbech er en av profilene og favorittene i den sprøe amerikanske skibyen. Reporter: Kristine Norvik Skeide, foto/redigerer: Lars Thomas Nordby

SE SPORTSREVYSAK: Ståle Sandbech er bare 21 år, men har allerede en imponerende CV.

Trives med Bieber-referanse

De sterke resultatene har gjort «lille Ståle» til superstjerne i snowboardmiljøet, og et kjent ansikt også i Norge.

Etter OL i Sotsji, der han ifølge flere snowboard-eksperter ble snytt for gullmedaljen i slopestyle av gjerrige dommere, ble han for alvor kjendis også her på berget.

Under det pågående X Games i Aspen er interessen rundt Sandbech enorm, og bærumsgutten må finne seg i å stille opp for sponsorer og media i flere timer hver dag.

Sandbech tar oppstyret med et smil.

– Selvfølgelig merker jeg det er mer interesse. Jeg gjør jo dette intervjuet, for eksempel. Det er flere folk som legger merke til meg og som vil ha en liten bit av meg. Det er veldig moro, å ha den muligheten. Enn så lenge klarer jeg å kose meg med det. Det stjeler ikke energi, sier 21-åringen fra Rykkinn i Bærum.

– Dagbladet omtalte deg som Norges svar på Justin Bieber... hva synes du om det?

– Hehe, det er bare morsomt det. Det er ikke noe jeg tar negativt, i hvert fall. Jeg er ikke så veldig god til å synge da men...

Vil lengre - vil vinne

Sandbech

Allerede som 13-åring i 2007 gjorde Sandbech seg bemerket. Her da han vant rookie-konkurransen under Arctic Challenge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sandbech har omfavnet kjendis-statusen med begge hender. Og fortsatt knallkjøringen også denne sesongen.

21-åringen pangåpnet det nye året med å vinne Air & Style-konkurransen i Innsbruck i januar, og kvalifiserte seg til dagens slopestylefinale i X Games med nest beste poengsum.

Ståles triksbank blir stadig større, og landingene stadig stødigere. Sandbech er en mester i å lande på beina etter akrobatiske krumspring i lufta. Nordmannen gjør sjelden feil i konkurranse – selv om Big Air-finalen fredag kveld riktignok ble en nedtur. Ståle ble nummer fem.

Han er likevel blant de største favorittene til gullet i dag – et gull han innrømmer at han sikler etter.

– Jeg har tre X Games-medaljer fra før, men ingen gull. Det henger høyt, det er det største du kan vinne. X Games er årets største show. Det hadde betydd mye med en seier her, sier Sandbech.

Selv om Sandbech liker tøys og tull, og elsker å leke og eksperimentere på brettet, har han aldri lagt skjul på sitt enorme konkurranseinstinkt.

– Jeg vil gjøre det enda bedre i fremtiden. Jeg vil vinne flere konkurranser og stå på toppen av seierspallen litt oftere. Det har blitt mange pallplasser, men jeg vil være nummer én, sier han bestemt.

Ikke bare lek

Mye tyder på at han vil lykkes. Få, om noen, trener hardere og mer målrettet enn Sandbech. Selv på Olympiatoppen i Oslo lar man seg forbløffe over antallet treningstimer snowboarderen legger ned hvert år.

Der han allerede har et snowboardtalent, har han også et stort treningstalent.

– Hvem har betydd mest for deg for at du har kommet dit du er i dag?

– Det må være en blanding mellom storebroren min Frode og kompisgjengen fra Kirkerud-bakken i Bærum. Det var storebroren min som ga meg mitt første snowboard, og som hele tiden har fulgt meg opp og støttet meg. Og det var gutta i bakken som ga meg gleden ved å kjøre snowboard og som gjorde det å kjøre snowboard morsomt hver eneste dag.

Sandbech er en av åtte kjørere som har kvalifisert seg til dagens slopestylefinale. Sammen med Torstein Horgmo og Emil André Ulsletten skal han forsvare Norges ære mot et kobbel av amerikanere og canadiere.

Sist en nordmann vant slopestyle-gull i X Games, var ved Andreas Ygre Wiig i 2008. Han og Daniel Franck (vant i 1997) er de to eneste gullvinnerne fra Norge.

Ståle Sandbech kan fort bli den tredje.

Siste nytt

 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Ruud faller på verdensrankingen

  Tennisspiller Casper Ruud går fem plasser ned på den siste ATP-rankingen og er nå på 143. plass. Rafael Nadal beholder posisjonen som verdensener. Nordmannen er for tiden i USA og forbereder seg til kvalifiseringen til US Open.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • Carlsen vant etter maratonparti

  Etter hele seks og en halv time klarte endelig Magnus Carlsen å ta innersvingen på Sergej Karjakin og vinne i Sinquefield Cup i sjakk i USA. – Jeg er veldig glad nå. Jeg gjorde alt, sa Carlsen i intervjuet etterpå ifølge NTB.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd