NRK Meny
Normal

Eks-ordfører: Tragisk om Oslos egen befolkning hindrer et OL

Tidligere ordførere og byrådsledere går sammen for å få folk til å stemme ja til OL i 2022.

Går sammen for OL

NETT-TV: De har vært uenig om mye opp gjennom, men nå går de sammen for å få folk til å stemme ja til OL. De tidligere topplederne i Oslo-politikken husker selv godt sist byen arrangerte vinter OL i 1952.

De har kranglet om mye opp gjennom årene, men kommer nå med et felles utspill for å overbevise Oslos befolkning.

De tidligere toppene i Oslo-politikken møter NRK i Holmenkollen, der OL-ringene henger fra 1952.

– Jeg håper inderlig ikke at den eldre generasjonen stopper ungdommen fra å oppleve de gledene vi hadde. Det ville være tragisk om Oslos befolkning skulle stoppe et nasjonalt løft som det OL er. sier Per Ditlev-Simonsen.

Med seg har den tidligere Oslo-ordføreren en anbefaling han har skrevet sammen med tidligere politiske motstandere.

Oppropet er undertegnet av:

 • Per Ditlev-Simonsen (H), ordfører i Oslo 1995–2007.
 • Erling Lae (H), byrådsleder 2000–2009.
 • Svenn Kristiansen (Frp), varaordfører i Oslo 1995–2007 og ordfører i 2007.
 • Rune Gerhardsen (Ap), byrådsleder i Oslo 1991–1997.

Svenn Kristiansen bryter dermed helt med eget parti, både lokalt og nasjonalt.

– Jeg har vokst fra det å bry meg så mye om hva andre mener. Jeg var for OL forrige gang vi søkte, og er for nå, sier Kristiansen.

Må snu nei-vind i Oslo

I Oslo får folk si sin mening om OL-søknaden ved valget. Ut fra meningsmålingene kan det virke som om flertallet har snudd fra ja til nei i løpet av sommeren.

– Nå som Oslos skoleungdom har stemt ja med overveldende majoritet, så tenker jeg at det må være en oppgave for hele byen å gi ungdommen en mulighet til å få oppleve olympiske leker, sier Rune Gerhardsen.

Et vinter-OL i Oslo i 2022 er anslått å koste det offentlige rundt 25 milliarder kroner.

– Dette skal være nøkternt. Man skal bruke eksisterende anlegg, og det nye som blir bygget vil være til nytte for Oslos befolkning, sier Gerhardsen.

Om Oslos befolkning sier ja, er det uansett regjeringen og Stortinget som til slutt skal bestemme det blir noen OL-søknaden.

«Vi gambler ikke med byen»

«Vi har alle fire vært i posisjoner der vi har hatt avgjørende ansvar for byen økonomi, utvikling og velferd. Ingen av oss ville drømme om å anbefale et OL i Oslo hvis det ville bety en risiko for byen o menneskene som bor der,» skriver de.

– Hvis ikke Norge med ujevne mellomrom skulle arrangere vinter-OL. så vet jeg ikke hvem som skulle kunne det. I tillegg har det varige verdier. De som opplevde Oslo i 1952, vet hvor mye byen og landet fikk ut av det arrangementet, sier Ditlev-Simonsen til NRK.

– Vi er opptatt av at byen skal vokse og at byen skal utvikle seg, sier Gerhardsen.

– Groruddalen fortjener det, Oslo fortjener det og Norge fortjener et OL i 2022, sier Kristiansen.

Nei-marsj onsdag

Onsdag ettermiddag ble det arrangert nei-marsj med LO i Oslo som en av arrangørene.

– Alle er sikkert for en fest, men noen ganger er regninga i overkant. Og det er det i dette tilfellet. For å kunne finansiere deler av OL-arrangementet, som Oslo kommune vil måtte gjøre, så må det gå på bekostning av andre ting. Så enkelt er det, sier Roy Pedersen, leder for LO i Oslo.

Siste nytt

 • Dansk seier i Tour de France

  Magnus Cort Nielsen syklet inn til seier på den 15. etappen i Tour de France. Astana-syklisten angrep ved 200-metersmerket og spurtet inn til seier på lekkert vis. Hans første seier i Tour de France og danskenes første seieren siden 2009.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street