Hopp til innhold

Eks-ordfører: Tragisk om Oslos egen befolkning hindrer et OL

Tidligere ordførere og byrådsledere går sammen for å få folk til å stemme ja til OL i 2022.

Går sammen for OL

NETT-TV: De har vært uenig om mye opp gjennom, men nå går de sammen for å få folk til å stemme ja til OL. De tidligere topplederne i Oslo-politikken husker selv godt sist byen arrangerte vinter OL i 1952.

De har kranglet om mye opp gjennom årene, men kommer nå med et felles utspill for å overbevise Oslos befolkning.

De tidligere toppene i Oslo-politikken møter NRK i Holmenkollen, der OL-ringene henger fra 1952.

– Jeg håper inderlig ikke at den eldre generasjonen stopper ungdommen fra å oppleve de gledene vi hadde. Det ville være tragisk om Oslos befolkning skulle stoppe et nasjonalt løft som det OL er. sier Per Ditlev-Simonsen.

Med seg har den tidligere Oslo-ordføreren en anbefaling han har skrevet sammen med tidligere politiske motstandere.

Oppropet er undertegnet av:

  • Per Ditlev-Simonsen (H), ordfører i Oslo 1995–2007.
  • Erling Lae (H), byrådsleder 2000–2009.
  • Svenn Kristiansen (Frp), varaordfører i Oslo 1995–2007 og ordfører i 2007.
  • Rune Gerhardsen (Ap), byrådsleder i Oslo 1991–1997.

Svenn Kristiansen bryter dermed helt med eget parti, både lokalt og nasjonalt.

– Jeg har vokst fra det å bry meg så mye om hva andre mener. Jeg var for OL forrige gang vi søkte, og er for nå, sier Kristiansen.

Må snu nei-vind i Oslo

I Oslo får folk si sin mening om OL-søknaden ved valget. Ut fra meningsmålingene kan det virke som om flertallet har snudd fra ja til nei i løpet av sommeren.

– Nå som Oslos skoleungdom har stemt ja med overveldende majoritet, så tenker jeg at det må være en oppgave for hele byen å gi ungdommen en mulighet til å få oppleve olympiske leker, sier Rune Gerhardsen.

Et vinter-OL i Oslo i 2022 er anslått å koste det offentlige rundt 25 milliarder kroner.

– Dette skal være nøkternt. Man skal bruke eksisterende anlegg, og det nye som blir bygget vil være til nytte for Oslos befolkning, sier Gerhardsen.

Om Oslos befolkning sier ja, er det uansett regjeringen og Stortinget som til slutt skal bestemme det blir noen OL-søknaden.

«Vi gambler ikke med byen»

«Vi har alle fire vært i posisjoner der vi har hatt avgjørende ansvar for byen økonomi, utvikling og velferd. Ingen av oss ville drømme om å anbefale et OL i Oslo hvis det ville bety en risiko for byen o menneskene som bor der,» skriver de.

– Hvis ikke Norge med ujevne mellomrom skulle arrangere vinter-OL. så vet jeg ikke hvem som skulle kunne det. I tillegg har det varige verdier. De som opplevde Oslo i 1952, vet hvor mye byen og landet fikk ut av det arrangementet, sier Ditlev-Simonsen til NRK.

– Vi er opptatt av at byen skal vokse og at byen skal utvikle seg, sier Gerhardsen.

– Groruddalen fortjener det, Oslo fortjener det og Norge fortjener et OL i 2022, sier Kristiansen.

Nei-marsj onsdag

Onsdag ettermiddag ble det arrangert nei-marsj med LO i Oslo som en av arrangørene.

– Alle er sikkert for en fest, men noen ganger er regninga i overkant. Og det er det i dette tilfellet. For å kunne finansiere deler av OL-arrangementet, som Oslo kommune vil måtte gjøre, så må det gå på bekostning av andre ting. Så enkelt er det, sier Roy Pedersen, leder for LO i Oslo.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal