Hopp til innhold

Saltvik Pedersen tok overlegent gull: – Vi har vært vitne til noe stort

Jesper Saltvik Pedersen taklet presset i andreomgang og tok et overlegent gull i storslalåm i Paralympics. Det var alpinistens tredje gull i lekene.

Beijing Paralympics Alpine Skiing

JUBLET: Jesper Saltvik Pedersen kunne løfte armene i været for sitt tredje gull i årets Paralympics.

– Det var akkurat som planlagt, smiler Saltvik Pedersen bredt når han kommer til NRK.

For det kunne nesten ikke gjøres bedre da Karmøybuen kjørte inn til sitt tredje gull i Paralympics. Saltvik Pedersen økte fra start og som regjerende mester i disiplinen viste han klasse da han reddet seg inn i et par svinger.

Og i mål var han helt overlegen, hele 3.3 sekunder foran italienske Rene de Silvestro som tok sølvet.

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Alpine Skiing

FAVORITT: Jesper Saltvik Pedersen var blant favorittene før torsdagens storslalåm.

Foto: ALY SONG / Reuters

– Det er det jeg kanskje håpet på etter at det gikk så bra i VM, men samtidig var VM over all forventning. Å klare å gjøre det samme her er ganske kult. Jeg kan leve lenge på dette, sier Saltvik Pedersen fornøyd.

Med gull i super-G, superkombinasjonen og storslalåm, samt sølv i utfor er den norske 22-åringen utvilsomt kongen av Paralympics.

– Vi har vært vitne til noe stort. Han har orka ganger fire mentalt og fysisk og viser at han er best i disse lekene av han og konkurrentene, kommenterte Ole Kristian Stoltenberg til bildene av Saltvik Pedersen som jublet for gullet.

Les også: Skarstein langer ut mot Skiforbundets høydeplan: – Det er tullball

2022 Winter Paralympics, day 5, Cross-Country Skiing, Sprint
2022 Winter Paralympics, day 5, Cross-Country Skiing, Sprint

– Vi har nesten gjort alt rett

Det mener hovedpersonen skyldes forberedelser der det norske laget har gjort det meste rett.

– Det er mye trening som ligger bak. Vi har nok mest dager på ski av alle landslagene. Vi trener utrolig mye på de rette tingene og vi la en veldig god plan inn mot VM og Paralympics. Vi har nesten gjort alt rett, forklarer han suksessen.

Nederlandske Jeroen Kampschreur var nærmest Saltvik Pedersen før andre omgang og satset alt og kjørte fine buer på toppen av løypa. Men i midtpartiet hektet nederlenderen og kjørte ut. Dermed lå alt til rette for gull til Karmøy.

– Han hadde ett sekund å ta igjen så han måtte gutse. Det er sånt som skjer i denne sporten her. Det er synd han ikke kommer til mål, men sånn er det, kommenterer Saltvik Pedersen konkurrentens fall og forklarer sin egen seiersoppskrift i dag:

– Jeg visste det var litt humpete forhold og en del som kjørte ut. Jeg var klar over de kritiske punktene og så klarte jeg å få mye fart ut på flatene. Jeg traff bra på planene.

– Rennet jeg er mest fornøyd med

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Alpine Skiing

FORNØYD: Marcus Nilsson Grasto leverte en god andreomgang.

Foto: ALY SONG / Reuters

Marcus Nilsson Grasto, som konkurrerer i stående klasse, lå på en 25.-plass etter første omgang.

I andreomgang kjørte han godt og tok ledelsen i mål, men det holdt ikke helt til den store klatringen på resultatlisten og Grasto endte som nummer 24 i klassen finske Santeri Kiiveri vant.

– Dette er det rennet jeg er mest fornøyd med så langt i Paralympics. Jeg er ikke helt fornøyd, det kan man aldri være, men det var en helt ok prestasjon ut fra hva jeg har gjort tidligere i år, sier Grasto til NRK etter målgang.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Svak norsk dag i Lahti – Kobayashi vant etter avlyst finaleomgang

  Halvor Egner Granerud mislyktes totalt da han landet på 95 meter i verdenscuprennet i Lahti søndag. Ryoyu Kobayashi vant da finaleomgangen ble avlyst.

  Japaneren vant etter et hopp på 136,5 meter. Stefan Kraft tok andreplassen foran Karl Geiger på tredjeplassen.

  Granerud endte helt nede på en 46.-plass i konkurransen. Utfordrende forhold førte til at andreomgangen ble avlyst.

  26-åringen mente forholdene hadde skylden for det svake resultatet.

  – Jeg føler meg ganske sjanseløs i dag. Det er veldig surt, sa Granerud til Viaplay etter rennet.

  Johann André Forfang leverte imidlertid et greit hopp på 119 meter og tok niendeplassen i konkurransen. Kristoffer Eriksen Sundal strakte seg ned til 122 meter og endte på plassen bak.

  Robert Johansson ble nummer 21 og Daniel-André Tande nummer 24.

  Holmenkollen skifestival og Raw Air 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Norge presset storfavoritten – tok første VM-sølv på 19 år

  De norske curlingkvinnene ga Sveits en tøff kamp i VM-finalen, men måtte til slutt se seg slått 3-6 av de regjerende verdensmesterne.

  - Når motstanderne klarer alle steinene er det vanskelig, men vi er fornøyde med hva vi leverer, sier skipper Marianne Rørvik til arrangøren etter finalen.

  Det norske laget bestående av nevnte Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye var det første norske kvinnelaget i en curling-VM-finale på nitten år. Etter det ble klart at det ble sølv, var Rørvik stolt over deres egen prestasjon.

  - Det har vært en uke som har vært over all forventing. Alle håper å komme til finalen og vinne, men vi hadde sluttspill som mål og å spille en finale var veldig morsomt, forteller Rørvik

  Som regjerende verdensmestere var Sveits storfavoritter før turneringen i svenske Sandviken. I VM har sveitserne gått ubeseiret frem til finalen, og styrket sitt favorittstempel.

  I finalen fulgte landene hverandre tett, og i den åttende omgangen utlignet Norge sveitsernes ledelse til 3–3 etter en strålende sistestein av Skaslien.

  Norge hadde en fordel med sistestein i siste omgang, og presset var dermed på Sveits før den niende og nest siste omgangen.

  De norske kvinnene gjorde jobben vanskelig for sveitserne, men med den siste steinen curlet sveitserne inn et viktig poeng og ledet 4–3 før den siste og avgjørende omgangen.

  Før Norges nest siste stein var kampen helt åpen, og det norske laget diskuterte mye hva de skulle gjøre, men prøvde seg på en dobbel uten å lykkes.

  Sveits svarte med å slå ut Norges stein og Norge kunne dermed best sikre seg ekstraomganger. Men Skasliens siste stein var altfor kort og dermed sikret Sveits sitt fjerde strake VM-gull.

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Medier: Foden har operert blindtarmen – mister landskamp

  Manchester City-stjernen Phil Foden må stå over Englands kamp mot Ukraina i EM-kvalifiseringen søndag etter at han måtte operere blindtarmen.

  Det melder flere engelske medier søndag.

  Daily Mail skriver at Foden skal ha følt seg uvel på trening lørdag og deretter fått påvist blindtarmbetennelse. Det gjør at han mister kampen mot Ukraina på Wembley søndag kveld.

  Det er også usikkert om han blir klar til Citys storkamp mot Liverpool i ligaen like etter landslagspausen.

  (©NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste