Hopp til innhold

Saltvik Pedersen tok overlegent gull: – Vi har vært vitne til noe stort

Jesper Saltvik Pedersen taklet presset i andreomgang og tok et overlegent gull i storslalåm i Paralympics. Det var alpinistens tredje gull i lekene.

Beijing Paralympics Alpine Skiing

JUBLET: Jesper Saltvik Pedersen kunne løfte armene i været for sitt tredje gull i årets Paralympics.

– Det var akkurat som planlagt, smiler Saltvik Pedersen bredt når han kommer til NRK.

For det kunne nesten ikke gjøres bedre da Karmøybuen kjørte inn til sitt tredje gull i Paralympics. Saltvik Pedersen økte fra start og som regjerende mester i disiplinen viste han klasse da han reddet seg inn i et par svinger.

Og i mål var han helt overlegen, hele 3.3 sekunder foran italienske Rene de Silvestro som tok sølvet.

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Alpine Skiing

FAVORITT: Jesper Saltvik Pedersen var blant favorittene før torsdagens storslalåm.

Foto: ALY SONG / Reuters

– Det er det jeg kanskje håpet på etter at det gikk så bra i VM, men samtidig var VM over all forventning. Å klare å gjøre det samme her er ganske kult. Jeg kan leve lenge på dette, sier Saltvik Pedersen fornøyd.

Med gull i super-G, superkombinasjonen og storslalåm, samt sølv i utfor er den norske 22-åringen utvilsomt kongen av Paralympics.

– Vi har vært vitne til noe stort. Han har orka ganger fire mentalt og fysisk og viser at han er best i disse lekene av han og konkurrentene, kommenterte Ole Kristian Stoltenberg til bildene av Saltvik Pedersen som jublet for gullet.

Les også Skarstein langer ut mot Skiforbundets høydeplan: – Det er tullball

2022 Winter Paralympics, day 5, Cross-Country Skiing, Sprint

– Vi har nesten gjort alt rett

Det mener hovedpersonen skyldes forberedelser der det norske laget har gjort det meste rett.

– Det er mye trening som ligger bak. Vi har nok mest dager på ski av alle landslagene. Vi trener utrolig mye på de rette tingene og vi la en veldig god plan inn mot VM og Paralympics. Vi har nesten gjort alt rett, forklarer han suksessen.

Nederlandske Jeroen Kampschreur var nærmest Saltvik Pedersen før andre omgang og satset alt og kjørte fine buer på toppen av løypa. Men i midtpartiet hektet nederlenderen og kjørte ut. Dermed lå alt til rette for gull til Karmøy.

– Han hadde ett sekund å ta igjen så han måtte gutse. Det er sånt som skjer i denne sporten her. Det er synd han ikke kommer til mål, men sånn er det, kommenterer Saltvik Pedersen konkurrentens fall og forklarer sin egen seiersoppskrift i dag:

– Jeg visste det var litt humpete forhold og en del som kjørte ut. Jeg var klar over de kritiske punktene og så klarte jeg å få mye fart ut på flatene. Jeg traff bra på planene.

– Rennet jeg er mest fornøyd med

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Alpine Skiing

FORNØYD: Marcus Nilsson Grasto leverte en god andreomgang.

Foto: ALY SONG / Reuters

Marcus Nilsson Grasto, som konkurrerer i stående klasse, lå på en 25.-plass etter første omgang.

I andreomgang kjørte han godt og tok ledelsen i mål, men det holdt ikke helt til den store klatringen på resultatlisten og Grasto endte som nummer 24 i klassen finske Santeri Kiiveri vant.

– Dette er det rennet jeg er mest fornøyd med så langt i Paralympics. Jeg er ikke helt fornøyd, det kan man aldri være, men det var en helt ok prestasjon ut fra hva jeg har gjort tidligere i år, sier Grasto til NRK etter målgang.

Siste nytt

 • Celtics til NBA-finalen med fire strake seirer

  Boston Celtics er klare for finalen i NBA-sluttspillet etter å ha danket ut Indiana Pacers med 4-0 sammenlagt.

  I finalen ventes enten Dallas Mavericks eller Minnesota Timberwolves. Mavericks leder 3-0 sammenlagt og kan ta en finaleplass allerede tirsdag kveld lokal tid.

  Boston Celtics var suverene i grunnspillet og slo Cleveland Cavaliers
  i kvartfinalen 4-1. De jakter sin 18. NBA-tittel.

  Boston Celtics
  Foto: AFP
 • Den regjerende OL-mesteren ikke med til Paris

  For fire år siden tok Richard Carapaz fra Ecuador OL-gull i landeveissykling. I år er han ikke med i landets tropp til lekene i Paris.

  Ifølge en melding fra Ecuadors sykkelforbund mandag er Jhonatan Narváez landets deltaker i landeveisrittet og temporittet.

  Carapaz skriver i sosiale medier at han ønsker Narváez lykke til. De to har kjempet en hard kamp om Ecuadors ene plass i Paris-lekene.

  I flere intervjuer har den regjerende olympiske mesteren hevdet at utvelgelsesprosessen til landets eneste OL-plass i sykling har favorisert Narváez, noe sykkelforbundet har avvist.

  Carapaz har til og med oppfordret idrettsdepartementet i landet til å gripe inn, men så langt har ikke det skjedd.

  Carapaz ble med seier i Giro d'Italia i 2019 den første fra Ecuador til å vinne ett av de tre store, europeiske etapperittene – kjent som grand tour. Han har også pallplasser fra Tour de France og Vuelta a España. I år kan han vise til en etappeseier og en sjuendeplass sammenlagt i Tour de Romandie i Sveits.

  Narváez har på sin side seier i landeveisrittet i de panamerikanske lekene i fjor. Han har så langt ikke kommentert avgjørelsen.

  Richard Carapaz
  Foto: AFP
 • Ronaldo satte scoringsrekord i Saudi-Arabia – slo tidligere Aalesund-helt

  Cristiano Ronaldo satte mandag rekord i antall scoringer i én og samme ligasesong i saudiarabisk fotball. Den gamle bestenoteringen tilhørte en Norge-kjenning.

  Ronaldos to scoringer i Al-Nassrs 4-2-seier hjemme mot Al-Ittihad gjør at portugiseren endte på 35 fulltreffere i den saudiarabiske ligaen denne sesongen.

  Ingen har scoret flere mål i ligaens historie. Den gamle sesongrekorden tilhørte tidligere Aalesund-spiller Abderrazak Hamdallah og stammet fra 2018/19-sesongen.

  Ronaldo ble toppscorer med god margin. Tidligere Fulham-spiller Aleksandar Mitrovic fulgte til slutt nærmest med 27 scoringer. Nevnte Hamdallah endte som nummer tre med 19.

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal