Sagosen om kampbelastningen: – Den er for stor

Sander Sagosen, som nylig ble kåret til verdens beste håndballspiller, mener kampbelastningen på både herre- og damesiden i håndballen er for stor.

Sander Sagosen

VERDENS BESTE: Sander Sagosen mottok nyheten om at han var blitt kåret til verdens beste håndballspiller mens han fikk opplæring i hjerte- og lungeredning.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

– På de beste spillerne i verden på herre- og damesiden er belastningen for stor. Men det er de beste spillerne som gir best produkt, sier Sagosen til NRK.

Håndballgutta forbereder seg i skrivende stund til håndball-VM, som arrangeres i Tyskland og Danmark, og starter 10. januar.

I oppkjøringsturneringen før håndball-EM for kvinner i desember, røk Norges Amanda Kurtovic korsbåndet. Romanias stjerne, Cristina Neagu, skadet seg underveis i mesterskapet etter å ha tråkket feil. Neagu hadde spilt mest av alle spillerne i mesterskapet da hun ble skadet.

Har sagt ifra

Sagosen, som til daglig spiller for den franske storklubben PSG, er tydelig på at det er Det internasjonale håndballforbundet som bestemmer antall kamper i de forskjellige turneringene.

– Vi har spillerforeninger hvor vi kan komme med våre meninger og hva vi synes bør gjøres noe med. Det har vi også gjort, så får vi se om det skjer noen endringer. Akkurat sånn som det er nå, er det litt for mye de beste, sier han.

Paris Saint-Germain Handball-Nantes i Paris

I AKSJON: Sagosen har spilt for PSG siden sommeren 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

23-åringen mener det at det enkleste hadde vært å kutte ned på antall kamper i Champions League, men trønderen legger ikke skjul på at han mener kampprogrammet i VM kunne vært snillere.

– I VM burde man hatt en hviledag mellom hver kamp. Vi skal spille de første fem kampene på syv dager. Det blir tøft, og det er ikke noe vi får gjort noe med nå, sier han.

– Du har spilt vanvittig mange kamper siden sommeren, rundt 50 kamper. Hvordan blir kroppen din av det?

– Den er sliten nå, det var deilig med juleferie. Det har vært ekstremt mye. Av de kampene, har jeg spilt nesten alt.

– Jeg skjønte ikke hva som skjedde

Lagkamerat Espen Lie Hansen deler Sagosens syn om kampprogrammet.

EM Håndball herrer 2018.

ENIG: Espen Lie Hansen er enig i at kampbelastningen i håndballen er for stor

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Når du spiller Champions League og liga ... Det er kanskje litt mye. Noe bør man kanskje endre på. Eller så kommer ikke Sander til å spille i så mange år til hvis han fortsetter det kjøret der. Det går hardt ut over kroppen, sier han til NRK.

Sander Sagosen ble like før jul kåret til verdens beste håndballspiller av nettstedet Handballplanet, og var langt fra den første som mottok nyheten.

– Det er en litt morsom historie. Jeg satt med hjerte- og lungeredning med laget i Paris. Plutselig duret mobilen i hytt og gevær. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde. Jeg kunne ikke ta opp telefonen heller, for vi fikk en leksjon i hjerte- og lungeredning, forteller han.

Siste nytt

 • Uavgjort mellom Sverige og Spania

  Sverige hadde lenge seieren i sin hule hånd etter at veteranen Marcus Berg satte inn 1-0 for svenskene i starten av andreomgang. Robin Olsen hadde en strålende kamp i Sveriges mål, men på overtid utlignet Rodrigo til 1-1 for Spania

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Sweden v Spain
  Foto: Tt News Agency / Reuters
 • Beklager tekniske problemer

  Vi har litt tekniske utfordringer. Her kan du følge kampen mellom Sverige og Spania.

  Det står 0-0 til pause. Norge er avhengige av at ikke Sverige vinner kampen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal