NRK Meny
Normal

Sagen om kostholdsproblemene: - Jeg må støtt og stadig ta sprøyter

Da Anette Sagen flyttet hjemmefra som 16-åring, fikk hun så dårlige kostholdsvaner at hun fortsatt sliter med ettervirkningene.

Video Sagen sliten med ernæringen

- Jeg var vel ikke tidenes husmor, så lage middag var kjedelig. Det ble vel kokt hurtigris med grillkrydder hver dag i et par måneder, og da fikk jeg feilernæring og begynte å ta B12-sprøyter, sier Anette Sagen til NRK.

26-åringen fra Mosjøen har vært Norges mest profilerte kvinnehopper i en årrekke.

Når hun setter utfor Midtstubakken i VM-rennet fredag, er det for å forsvare bronsemedaljen fra Liberec-VM for to år siden.

Se kvinnenes VM-renn kl. 15 fredag

- Sliter fortsatt

Men medaljen har også hatt en bakside.

- Jeg sliter fortsatt med den B12-saken, så det er støtt og stadig at jeg må ta noen sprøyter. Når det er på sitt verste, så hender det jeg blir fryktelig for sliten og trøtt, sier Sagen.

B12 er et molekyl som det finnes mye av i melk- og kjøttprodukter, og som er viktig for produksjonen av røde blodceller (se faktaboks).

Sagen forteller at hun ikke er særlig glad i å spise kjøtt, og dermed har problemene fra tenårene ikke helt sluppet taket enda.

- Les en kokebok

- Jeg tror det er ganske bra nå, og jeg har i alle fall jobbet med dette. Jeg har vært en del på Olympiatoppen og snakket med kostholdsekspertene der, så har jeg lært veldig mye, sier Sagen.

Og hopperen har følgende råd til tenåringer som flytter hjemmefra.

- Les en kokebok og lær litt om hvorfor man må spise riktig. Jeg hadde ikke helt bakgrunnsoffet der. For meg var bare mat noe jeg måtte ha for å overleve. Mat er mat, tenkte jeg. Men det er vel tydeligvis ikke helt sånn, sier Sagen.

Anette Sagen

Anette Sagen var strålende fornøyd med bronsemedaljen hun fikk i Liberec-VM i 2009.

Foto: Jens Meyer / AP

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Terreng
EM feltritt: Terreng
Terreng
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
Eliteserien: Lillestrøm - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Lillestrøm - Vålerenga
Toppidrettsveka