Hopp til innhold

Sagan kastet ut av Tour de France: – Det er historisk

VITTEL/OSLO (NRK): Regjerende verdensmester Peter Sagan er kastet ut av Tour de France etter at han presset Mark Cavendish inn i gjerdet i spurten på den 4. etappen.

Peter Sagan er disket fra Tour de France

HØYDRAMATISK: Mark Cavendish smalt i bakken under spurten på den 4. etappen.

– Vi har besluttet å diske Peter Sagan fra Tour de France etter at han satte noen av sine kollegaer i alvorlig fare på de siste meterne av spurten i Vittel, sier juryleder Philippe Marien til en samlet presse i den franske byen.

Sagan er disket etter den høydramatiske spurten på den 4. etappen da briten Mark Cavendish smalt stygt i bakken.

Mark Cavendish ble sjokkert etter at han fikk vite fra media at Peter Sagan er disket fra årets Tour de France. Sagan ble disket etter spurten på den 4. etappen, der briten Mark Cavendish smalt stygt i bakken. Han ble truffet av Sagans albue.

SJEKK REAKSJONEN: Mark Cavendish må tenke seg om før han kommenterer Sagan-utkastelsen.

– Albuen overrasket meg

Mark Cavendish fikk vite om den sjokkerende nyheten fra en samlet presse utenfor lagbussen til Team Dimension Data i Vittel.

– Det er første gang jeg hører om det nå. Jeg er takknemlig for at han kom for å snakke med meg rett etter målgang. Vi har et godt forhold. Jeg var ikke fornøyd med den bevegelsen han gjorde mot høyre, men sånn er det i dette gamet. Albuen overrasket meg litt, og det er det jeg vil snakke med ham om, men når det gjelder disken er det juryens avgjørelse, sier Cavendish.

– Ble du mer eller mindre sint etter å ha sett situasjonen på ny?

– Jeg er litt overrasket. Jeg har et godt forhold til ham, men jeg er litt overrasket over albuen, sier Cavendish, som hadde fått undersøkt skaden i lagbussen.

France Cycling Tour de France

UTE: Peter Sagan jublet etter seieren på mandagens 3. etappe. Nå er han kastet ut av Tour de France.

Foto: Christophe Ena / AP

Positive tester

Cavendish skadet hånda og skulderen i velten.

– Vi har gode nyheter foreløpig. Røntgen viser ingen brudd, men vi må ta flere undersøkelser. Vi må sjekke videre for å se om han kan fortsette, men vi sier fra så fort vi har vært på sykehuset, sier Adrian Rotunno, lege for Team Dimension Data

– Jeg er ok. Jeg har litt vondt, men vi skal ta noen flere tester nå. Vi får se hva som skjer, sier Cavendish.

Tror du at du kan starte i morgen?

CYCLING-FRA-TDF2017-FALLS

STYGG SMELL: Mark Cavendish falt stygt i spurten og skadet skulderen og armen.

Foto: STEPHANE MANTEY / AFP

– Om ikke testene viser noe mer tror jeg det, men når det gjelder smerte… Jeg har ødelagt skulderen min to ganger tidligere, men det er mer smerter nå. Det gjør meg ikke optimistisk, men jeg er ingen doktor. Hvis jeg ikke kan gjøre det verre får jeg se, men det er ganske vondt nå. Jeg kan ikke bevege skulderen for mye, og vil heller ikke være en risiko for de andre rytterne, sier briten.

Rystet

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen er rystet over nyheten om at Sagan er kastet ut av Tour de France.

– En mann i VM-trøya som er kastet ut av Tour de France... Det er jo historisk, og det har jo aldri skjedd før, sier Pedersen om at den regjerende verdensmesteren og sykkelsportens største stjerne er ute av verdens største sykkelritt.

– Den aller største nedturen får jo Peter Sagan selv. Han er regjerende verdensmester og kjemper om den grønne poengtrøya. Dette svir noe ordentlig, og for laget hans er jo dette en katastrofe, sier Pedersen, som mener krasjen før mål var noe av det styggeste han har sett.

Dag Erik Pedersen

NRK-EKSPERT: Dag Erik Pedersen.

Foto: NRK

– Jeg har aldri sett makan til takling. Det var uventet at en så fin rytter, en som aldri har vært involvert i den type hendelser eller taklinger, gjorde dette. Cavendish har jo sort belte i det selv, egentlig. Men dette var forferdelig, fordi det kunne gått så mye verre. Det kunne gått liv tapt, sier Pedersen.

TV-bildene viser at Sagan trolig dyttet Cavendish inn i gjerdet og at han brukte albuen mot Cavendish. Det er derfor arrangøren går til det dramatiske skrittet å diske Sagan.

Kristoff nummer to

Sagan spurtet inn til en andreplass, men ble deplassert og endte sist på resultatlisten etter løpet.

Franskmannen Arnaud Demare vant sin første etappeseier i Tour de France, men det kom helt i skyggen av Cavendish som smalt i bakken.

– Det så ikke ut som 3-sekundersregelen gjaldt i dag, så det ble trangt. Jeg så ikke selve krasjen, men jeg hørte den, så det kan ikke ha vært så langt unna, sier Alexander Kristoff til NRK, som spurtet inn til en gledelig tredjeplass, som til slutt ble en andreplass på den 4. etappen.

Siste nytt

  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP
  • Advokat bistår Skiforbundet i varslet Stöckl-søksmål

    Landslagstrener Alexander Stöckl skal ha varslet et søksmål mot sin arbeidsgiver Norges Skiforbund. Sistnevnte får bistand i saken fra Elden Advokatfirma.

    VG skrev tidligere mandag at Stöckl i et brev varsler søksmål mot Skiforbundet etter hoppbråket mellom de mannlige landslagshopperne og deres trener.

    Stöckl er uønsket som landslagstrener av hopperne, og VG skriver at østerrikeren i praksis oppfatter seg som oppsagt av Skiforbundet – selv om han fremdeles mottar lønn.

    NRK har vært i kontakt med både Stöckl og hans advokat, men ingen av de ønsker å kommentere saken.

    Advokat Per Ragnar Bronken i Elden Advokatfirmaet bekrefter imidlertid at han bistår Norges Skiforbund med det varslede søksmålet fra Stöckl.

    – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Norges Skiforbund, men utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Bronken til NRK.

    Alexander Stöckl
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Nytt blodig fall for Karlsson

    Den svenske langrennsstjernen har gjort det igjen. Akkurat som i fjor har hun gått på trynet med et blodig fall som resultat.

    I fjor på denne tiden la hun ut et bilde fra et fall i Östersund. Denne gangen er Bruksvallarna åstedet, skriver Aftonbladet.

    – Det begynner å bli en tradisjon, skriver hun selv på Instagram.

    «Rivstartar det nye treningsåret», har hun meldt på sin egen historie med et blodig bilde, men med et blidt fjes.

    Karlsson er for tiden på plass på det kjente svenske skistedet Bruksvallarna i forbindelse at årets treningssesong er i gang igjen. Karlsson er på det svenske landslaget i langrenn også denne sesongen. (NTB)

    Verdenscup i langrenn sprint
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal