Hopp til innhold

Så dårlig i monsterbakken at det er en gåte

VAL MÜSTAIR (NRK): Lett i kroppen, stor fysisk kapasitet og normalt knallsterk i motbakker. Men opp slalåmbakken i Val di Fiemme sliter Didrik Tønseth med å slå jentene.

Didrik Tønseth

STARTET MED UHELL:Her er Didrik Tønseth frustrert etter å ha brukket staven i lørdagens sprint, men etter søndagens tredjeplass er han med i sammenlagtkampen i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tønseth er en pallkandidat i Tour de Ski. Det viste han med tredjeplassen på søndagens klassiske fellesstart i Val Müstair. Han er nummer ti i sammendraget, 1.22 bak ledende Sergej Ustjugov.

Han har også gjort unna det man skulle tro var hans svakeste etappe, nemlig sprinten. Men ser man på historien, er det den avsluttende klatreetappen i Val di Fiemme som er hans store problem.

– Jeg er kjent for å være elendig i slalåmbakken, sier Tønseth til NRK.

Hetland

LANDSLAGSTRENER: Tor Arne Hetland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Akkurat det er en aldri så liten gåte, for Tønseth er tilsynelatende skapt for å gå motbakker – og normalt blant verdens beste i tøft terreng.

Slått av Johaug

I fjor hadde han bare 40. beste tid på avslutningsetappen – over tre minutter bak etappevinner Martin Johnsrud Sundby. Året før hadde Tønseth 22. beste tid.

– Hvorfor har du gått elendig der?

– Det har jeg ikke helt svaret på. Jeg har satt ned noen punkter som kan være grunnen, men jeg har ikke helt dratt noen konklusjon, sier Tønseth.

– Han har jo til og med blitt slått av jenter der, påpeker landslagstrener Tor Arne Hetland.

I fjor gikk Therese Johaug selve bakken på 18.46,6. Tønseth gikk på 18.57,9.

Må gå unormalt

Tønseth røper overfor NRK at han gjennomførte en treningsøkt i slalåmbakken i Livigno rett før Tour de Ski, for øvrig hans første og eneste treningsøkt i en slalåmbakke. Målet er å finne en mer effektiv teknikk.

– Jeg er dårlig i padling, det er min svakeste teknikk, men jeg har kapasiteten som skal tale til min fordel opp der, sier han.

Og utdyper:

– Det er så bratt i enkelte partier i bakken at du må gå litt annerledes enn vi er vant til, tror jeg. Jeg har forhørt meg med folk som sier at de gjør som normalt, men for min del må jeg gjøre noe unormalt, erkjenner han.

– Hvorfor trener dere ikke mer spesifikt på bakken?

– Godt spørsmål. Det er skippertak, jeg burde ha startet i fjor vinter hvis jeg skulle blitt rå på det der.

– Har et kompleks

Hetland bekrefter de tekniske utfordringene, men tror det handler vel så mye om det mentale.

– Han må ha trua på at han kan løse det. Han har et kompleks mot padling. Da får han heller velge en annen stilart, sier Hetland.

– Jeg har ikke klart å knekke det. Jeg har prøvd to ganger og ikke klart det, så får vi se om det blir på det tredje forsøket, sier Didrik Tønseth.

Siste nytt

  • Dyche ble månedens manager i Premier League

    Sean Dyche (52) er for andre gang i karrieren utpekt som månedens manager i Premier League. I april ledet han Everton til 13 av 18 mulige poeng.

    De gode resultatene sikret Merseyside-klubben nok en sesong på øverste nivå. Plassen ble reddet flere runder før sesongslutt selv om Everton er trukket åtte poeng denne sesongen for brudd på økonomiske regler.

    jI9WhALATac
    Foto: AP
  • Skadeplaget tennisstjerne legger opp etter sesongen

    Den østerrikske tennisstjernen Dominic Thiem (30) offentliggjorde fredag at han legger racketen på hylla etter en langvarig håndleddsskade.

    Det opplyser han i en video publisert i sosiale medier.

    Thiem siden han vant US Open-finalen i 2020. På toppen av karrieren var han rangert som nummer tre i verden, men i juni 2022 hadde han falt helt ned til 352.-plass. Årsaken var en håndleddsskade som plasserte ham på sidelinjen i ni måneder.

    Thiem begrunnet avgjørelsen om å legge opp med håndleddsskaden og at hans «indre følelse» har fått han til å reflektere over opp- og nedturer.

    (NTB)

    yBvXvVB4BhM
    Foto: NTB
  • Elisabeth Terland kan bli sesongens spiller i England

    Elisabeth Terland har levert en strålende sesong for Brighton i engelsk fotball og kjemper nå om å bli sesongens spiller i superligaen.

    De åtte nominerte til den gjeve prisen ble offentliggjort fredag. Terland er i svært celebert selskap.

    Den norske 22-åringen har notert seg for 13 mål og én målgivende for klubblaget denne sesongen. Det plasserer henne på annenplass på toppscorerlisten i ligaen. Kun Manchester Citys Khadija Shaw (21 mål) har scoret flere.

    Terland har med 13 scoringer scoret imponerende 50 prosent av Brightons 26 mål. Klubben ligger på en niendeplass av tolv i serien før siste serierunde.

    Totalt står hun med totalt 23 mål i alle konkurranser for Brighton, hvilket er klubbrekord. Aileen Whelan hadde den tidligere bestenoteringen på 19 mål.

    Tidligere denne uken ble hun kåret til sesongens beste spiller i Brighton.

    I kampen om sesongens spiller-prisen er Terland nominert sammen med Chelsea-duoen Niamh Charles og Lauren James, samt Manchester Citys Shaw og Khiara Keating, Tottenham-spiller Grace Clinton, Arsenal-spiller Lotte Wubben-Moy og Leicesters Jutta Rantala. (NTB/NRK)

    Terland
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal