Normal

Så dårlig i monsterbakken at det er en gåte

VAL MÜSTAIR (NRK): Lett i kroppen, stor fysisk kapasitet og normalt knallsterk i motbakker. Men opp slalåmbakken i Val di Fiemme sliter Didrik Tønseth med å slå jentene.

Didrik Tønseth

STARTET MED UHELL:Her er Didrik Tønseth frustrert etter å ha brukket staven i lørdagens sprint, men etter søndagens tredjeplass er han med i sammenlagtkampen i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tønseth er en pallkandidat i Tour de Ski. Det viste han med tredjeplassen på søndagens klassiske fellesstart i Val Müstair. Han er nummer ti i sammendraget, 1.22 bak ledende Sergej Ustjugov.

Han har også gjort unna det man skulle tro var hans svakeste etappe, nemlig sprinten. Men ser man på historien, er det den avsluttende klatreetappen i Val di Fiemme som er hans store problem.

– Jeg er kjent for å være elendig i slalåmbakken, sier Tønseth til NRK.

Hetland

LANDSLAGSTRENER: Tor Arne Hetland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Akkurat det er en aldri så liten gåte, for Tønseth er tilsynelatende skapt for å gå motbakker – og normalt blant verdens beste i tøft terreng.

Slått av Johaug

I fjor hadde han bare 40. beste tid på avslutningsetappen – over tre minutter bak etappevinner Martin Johnsrud Sundby. Året før hadde Tønseth 22. beste tid.

– Hvorfor har du gått elendig der?

– Det har jeg ikke helt svaret på. Jeg har satt ned noen punkter som kan være grunnen, men jeg har ikke helt dratt noen konklusjon, sier Tønseth.

– Han har jo til og med blitt slått av jenter der, påpeker landslagstrener Tor Arne Hetland.

I fjor gikk Therese Johaug selve bakken på 18.46,6. Tønseth gikk på 18.57,9.

Må gå unormalt

Tønseth røper overfor NRK at han gjennomførte en treningsøkt i slalåmbakken i Livigno rett før Tour de Ski, for øvrig hans første og eneste treningsøkt i en slalåmbakke. Målet er å finne en mer effektiv teknikk.

– Jeg er dårlig i padling, det er min svakeste teknikk, men jeg har kapasiteten som skal tale til min fordel opp der, sier han.

Og utdyper:

– Det er så bratt i enkelte partier i bakken at du må gå litt annerledes enn vi er vant til, tror jeg. Jeg har forhørt meg med folk som sier at de gjør som normalt, men for min del må jeg gjøre noe unormalt, erkjenner han.

– Hvorfor trener dere ikke mer spesifikt på bakken?

– Godt spørsmål. Det er skippertak, jeg burde ha startet i fjor vinter hvis jeg skulle blitt rå på det der.

– Har et kompleks

Hetland bekrefter de tekniske utfordringene, men tror det handler vel så mye om det mentale.

– Han må ha trua på at han kan løse det. Han har et kompleks mot padling. Da får han heller velge en annen stilart, sier Hetland.

– Jeg har ikke klart å knekke det. Jeg har prøvd to ganger og ikke klart det, så får vi se om det blir på det tredje forsøket, sier Didrik Tønseth.

Siste nytt

 • Giro d'Italia med start i Bologna

  Neste års utgave av de tradisjonelle etapperittet Giro d'Italia starter i Bologna. Det opplyste arrangørene mandag. Det er 25 år siden byen sist hadde en etappe i Giro d'Italia. Den 102. utgaven av det italienske rittet går fra 11. mai til 2. juni.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Målløs Zuccarello i Rangers-seier

  Mats Zuccarello spilte mandag drøye 20 minutter i 4-3-seieren over New Jersey Devils. Dette var hans andre kamp i New York Rangers' NHL-oppkjøring. Nordmannen var blant spillerne med mest tid på isen, men tegnet seg ikke på scoringslisten, ifølge NTB.

  HOCKEY-NHL-NYR-BUF/
  Foto: Danny Wild / Reuters
 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Team Ingebrigtsen