Så dårlig i monsterbakken at det er en gåte

VAL MÜSTAIR (NRK): Lett i kroppen, stor fysisk kapasitet og normalt knallsterk i motbakker. Men opp slalåmbakken i Val di Fiemme sliter Didrik Tønseth med å slå jentene.

Didrik Tønseth

STARTET MED UHELL:Her er Didrik Tønseth frustrert etter å ha brukket staven i lørdagens sprint, men etter søndagens tredjeplass er han med i sammenlagtkampen i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tønseth er en pallkandidat i Tour de Ski. Det viste han med tredjeplassen på søndagens klassiske fellesstart i Val Müstair. Han er nummer ti i sammendraget, 1.22 bak ledende Sergej Ustjugov.

Han har også gjort unna det man skulle tro var hans svakeste etappe, nemlig sprinten. Men ser man på historien, er det den avsluttende klatreetappen i Val di Fiemme som er hans store problem.

– Jeg er kjent for å være elendig i slalåmbakken, sier Tønseth til NRK.

Hetland

LANDSLAGSTRENER: Tor Arne Hetland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Akkurat det er en aldri så liten gåte, for Tønseth er tilsynelatende skapt for å gå motbakker – og normalt blant verdens beste i tøft terreng.

Slått av Johaug

I fjor hadde han bare 40. beste tid på avslutningsetappen – over tre minutter bak etappevinner Martin Johnsrud Sundby. Året før hadde Tønseth 22. beste tid.

– Hvorfor har du gått elendig der?

– Det har jeg ikke helt svaret på. Jeg har satt ned noen punkter som kan være grunnen, men jeg har ikke helt dratt noen konklusjon, sier Tønseth.

– Han har jo til og med blitt slått av jenter der, påpeker landslagstrener Tor Arne Hetland.

I fjor gikk Therese Johaug selve bakken på 18.46,6. Tønseth gikk på 18.57,9.

Må gå unormalt

Tønseth røper overfor NRK at han gjennomførte en treningsøkt i slalåmbakken i Livigno rett før Tour de Ski, for øvrig hans første og eneste treningsøkt i en slalåmbakke. Målet er å finne en mer effektiv teknikk.

– Jeg er dårlig i padling, det er min svakeste teknikk, men jeg har kapasiteten som skal tale til min fordel opp der, sier han.

Og utdyper:

– Det er så bratt i enkelte partier i bakken at du må gå litt annerledes enn vi er vant til, tror jeg. Jeg har forhørt meg med folk som sier at de gjør som normalt, men for min del må jeg gjøre noe unormalt, erkjenner han.

– Hvorfor trener dere ikke mer spesifikt på bakken?

– Godt spørsmål. Det er skippertak, jeg burde ha startet i fjor vinter hvis jeg skulle blitt rå på det der.

– Har et kompleks

Hetland bekrefter de tekniske utfordringene, men tror det handler vel så mye om det mentale.

– Han må ha trua på at han kan løse det. Han har et kompleks mot padling. Da får han heller velge en annen stilart, sier Hetland.

– Jeg har ikke klart å knekke det. Jeg har prøvd to ganger og ikke klart det, så får vi se om det blir på det tredje forsøket, sier Didrik Tønseth.

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal