Hopp til innhold

Nervøs Carlsen innrømmer: – Det har ikke blitt mye trening

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsen (23) har omtrent ikke hatt tid til sjakk mellom prisutdelinger og kjendisoppdrag. Nå hopper han rett uti fra tieren når han møter tidenes sterkeste sjakkfelt.

Magnus Carlsen i Sveits

– Jeg synes det er sabla vanskelig å se forskjell på de brikkene. Uff, nei, utbryter Magnus Carlsen med et glis når han skal spille et lekent parti sjakk i en park i Zürich. Carlsen innrømmer at han er litt rusten etter mange uker uten skikkelig sjakktrening.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen blir intervjuet av sveitsisk TV i en park i Zürich,

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Hvor mye sjakk jeg har trent?

Magnus Carlsen drar på spørsmålet. Det går to-tre sekunder.

– Det… Nei. Nå i det siste har det ikke vært mye. Jeg har jo vært på reise, innrømmer verdensmesteren med et unnskyldende smil.

Glemte pulsklokka hjemme

NRK.no møter 23-åringen på en solfylt plass i Zürich.

Noen få hundre meter unna, på det råflotte hotellet Savoy, skal han møte store deler av verdenseliten om et døgn.

Trolig uten de mye omtalte pulsklokkene – en litt døgnvill Carlsen må nemlig innrømme med et flaut glis at han har glemt sin hjemme.

VIDEO: Se Magnus Carlsen spille sjakk i parken i Zürich:

Magnus Carlsen har knapt hatt tid til å trene sjakk etter VM-seieren for 2 måneder siden. Nå før han møter verdenseliten i Zürich er han derfor enda mer nervøs enn normalt. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

Se NRKs videoreportasje fra dagen før dagen i Zürich. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren.

Innrømmer at han er nervøs

Bæringen prater lenge med de sveitsiske pressefolkene, og etter en litt trå start finner han sakte, men sikkert smilet. For det tar tid å akklimatisere seg til sjakksirkuset igjen.

– Jeg har ikke spilt så mye, men jeg har rukket å legge en sånn halvveis plan for hva jeg skal gjøre her. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Sånn er det alltid når man ikke har spilt på noen måneder. Da vet man ikke hva som kommer til å skje de første partiene, sier Carlsen.

– Er du nervøs?

– Det er jeg absolutt. Jeg har gjort litt forberedelser og fått litt spilletrening med lynsjakk og sånt, men det blir aldri helt det samme som å spille i ordentlige turneringer, sier han.

 • Følg turneringen i Zürich trekk for trekk på NRK.no fra onsdag 19.00!
Magnus Carlsen møter sveitsisk presse

Magnus Carlsen møtte sveitisk presse på spillerhotellet på tirsdagen før turneringen starter. Det tok en solid runde med spørsmål før nordmannen kom skikkelig i gang med litt glimt i øyet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Valgte bevisst å gjøre annet enn sjakk

I stedet for å trene har han reist rundt med sponsorer, møtt kjendiser og mottatt priser. Det kan høre ut som bortkastet tid for en toppidrettsutøver, men det ligger et bevisst valg bak å gjøre noe helt annet enn sjakk.

Å spille et sjakkparti på toppnivå er som å gå opp til en ekstremt vanskelig eksamen, og i VM var det bare noen få hviledager mellom partiene. Etter noe sånt trenger man hvile.

Dessuten har nordmannen alltid lyktes best ved å trene når han har overskudd – og tenke på andre ting når han mangler det. Tidligere trener Simen Agdestein forklarer:

– Magnus er litt utradisjonell. Han trenger ikke sitte lenge med sjakken for å gjøre det bra, det kan være like effektivt å spille tennis eller gjøre helt andre ting. Det viktigste er at han trives, sier stormesteren, som for tiden er på Gibraltar i forbindelse med en stor sjakkturnering.

– Etter læreboka er det ikke bra å ha fokus på så mye annet, men dette handler ikke om boka. Dette handler om hva som fungerer for Magnus, sier Simen Agdestein til NRK.no.

– Åpent hvem som vinner

Leif Erlend Johannessen

Stormester Leif Erlend Johannessen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Stormester Leif Erlend Johannessen tror ikke at Carlsen er helt på topp fra starten av i Zürich.

– Han har ikke hatt mye tid til å forberede seg rent sjakklig, så han er helt sikkert litt rusten. Jeg mener det er åpent hvem som kommer til å vinne turneringen, sier Johannessen til NRK.no.

Hvis han ikke er i optimalt slag, møter verdenseneren fort virkeligheten i Zürich. Den stjernespekkede startlisten inneholder nesten alle de beste sjakkspillerne i verden:

 • Verdenstoer Levon Aronian
 • Verdenstreer Hikaru Nakamura
 • VM-motstander Vishwanathan Anand
 • Supertalentet Fabiano Caruana
 • Stødige Boris Gelfand

Sammen med Carlsen utgjør de det arrangørene kaller tidenes sterkeste turnering, basert på ratingen til spillerne. Den eneste av de virkelig store som mangler, er Vladimir Kramnik.

– Det er et veldig bra felt, men alle er folk jeg har møtt før, som jeg tror jeg kan hamle opp med, sier Carlsen.

Video: Carlsen slo Gates

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Magnus Carlsen har også rukket innom Skavlan siden VM. Klippet av at han slår Bill Gates er sett av over to millioner på Youtube.

Mener han lærer av å lære bort

De siste månedene har han fått møte noen av verdens mest kjente personer, blant annet Bill Gates og Mark Zuckerberg.

Carlsen vil ikke gå med på at det er bortkastet tid. Han mener tvert imot at han kan bli en bedre sjakkspiller av å lære bort spillet til kjendisene.

– Jeg tror faktisk det hjelper litt å spille mot sånne som Zuckerberg. Jeg har prøvd å sette ord på ting jeg gjør på brettet, og det er det egentlig ganske sjelden jeg gjør.

Hjelperen er tilbake

Noe som gjør det lettere for den ferske verdensmesteren, er at han har fått tilbake sin faste sekundant, Peter Heine Nilsen. Nilsen var ikke med til VM fordi han tidligere har jobbet med motstanderen Anand.

Den høyreiste dansken har jobbet intenst med forberedelser til turneringen mens Carlsen har vært på ferie, på sponsoroppdrag eller møtt kjendiser.

De to skandinavene har hatt flere samtaler den siste tiden om hva som er i vente.

– Heldigvis har han jobbet godt, gliser Carlsen.

 • Les alt om storturneringen i Zürich her!

Video: Carlsen knuste 20 spillere med pulsmåler

Sjakkesset Magnus Carlsen vil gjøre sjakksporten mer publikumsvennlig. På et sponsorarrangement i Las Vegas testet han og 20 sjakkspillere ut bruken av pulsklokke for å gi publikum enda større underholdningsverdi. Reporter: Anders Tvegård, foto/redigering: Will Montague.

Én av tingene Magnus Carlsen har gjort de siste ukene, er å prøve seg på forskjellige sjakkutfordringer. Her møter han 20 spillere samtidig i Las Vegas.

Siste nytt

 • Celtics med ny triumf – nærmer seg rekordtittel

  Boston Celtics er én seier unna sin første NBA-tittel siden 2008. Laget vant tredje kamp i finaleserien mot Dallas Mavericks 106-99 i Texas onsdag.

  Om Boston vinne én av de fire siste kampene i finalen, kan de juble for sin 18. sluttspilltittel i amerikansk basketball. Siden Celtics sist gikk til topps i 2008, har Los Angeles Lakers vunnet tre ganger og tangert rekorden på 17 titler.

  Ledet an av stjernene Jayson Tatum og Jaylen Brown har Celtics levert en strålende sesong. Onsdag scoret Tatum 31 poeng, mens Brown stoppet på 30.

  – Vi slapper ikke av ennå. Vi skal jobbe på helt til det er i boks. Uansett hvor lang tid det tar, sa Tatum etter kampen.

  – Det var en stor seier for oss. Vi fant en måte å vinne på, la Brown til.

  Dermed har den slovenske stjernen Luka Doncic og Mavericks en kjempejobb foran seg om de skal nekte Celtics-jubel.

  Neste kamp spilles i Dallas fredag.

  (NTB)

  PXiNO2OwEjI
  Foto: AP
 • Skal teste ut gule kort i sykkelritt: – Rytternes sikkerhet er prioritert

  Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kunngjorde onsdag at de vil innføre gule kort for å prøve å forbedre rytternes sikkerhet.

  Årets sesong har blitt overskygget av flere alvorlige ulykker som har forårsaket skader på noen av de største stjernene som Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel og Wout Van Aert.

  Regelen trer i kraft 1. august på prøvebasis fram til 31. desember, uten at noen ryttere vil bli straffet i perioden.

  Fra 1. januar neste år vil det bli ilagt sanksjoner for gule kort, som innføres som en del av sykkelsportens SafeR-program.

  – Rytternes sikkerhet er prioritert av UCI, og det var med dette i tankene at vi opprettet SafeR, sier UCI-president David Lappartient.

  – Jeg er overbevist om at tiltakene som ble kunngjort i dag, vil sikre fremskritt mot en tryggere sport, fortsetter han.

  SafeR er et program som er dedikert til å forebygge rytternes sikkerhet, og som sikrer de viktigste interessene innen profesjonell landeveissykling, opplyser forbundet.

  UCI sier også at de ønsker å teste effekten av ryttere som bruker ørepropper under ritt.

  – Tiltaket vil bli testet i utvalgte profesjonelle endagsritt og etapperitt, melder UCI..

  (NTB)

  ttT2JgZPVO4
  Foto: NTB
 • Duplantis tok EM-gull – verdensrekorden glapp

  Armand Duplantis var nære på, men det ble ingen verdensrekord for det svenske fenomenet.

  Han forsøkte seg på høyden 6,25 meter, men rev tre ganger.

  Han tok imidlertid mesterskapsrekord da han hoppet over 6,10 meter.

  – Han har tatt stavhopp til et helt nytt nivå og gjort idretten enda mer spektakulær enn den var tidligere, sier NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

  Duplantis sikret EM-gullet foran greske Emmanouil Karalis.

  Tyrkiske Esu Sasma tok bronsemedaljen.

  2024 European Athletics Championships, day 6
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal