NRK Meny
Normal

Nervøs Carlsen innrømmer: – Det har ikke blitt mye trening

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsen (23) har omtrent ikke hatt tid til sjakk mellom prisutdelinger og kjendisoppdrag. Nå hopper han rett uti fra tieren når han møter tidenes sterkeste sjakkfelt.

Magnus Carlsen i Sveits

– Jeg synes det er sabla vanskelig å se forskjell på de brikkene. Uff, nei, utbryter Magnus Carlsen med et glis når han skal spille et lekent parti sjakk i en park i Zürich. Carlsen innrømmer at han er litt rusten etter mange uker uten skikkelig sjakktrening.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen blir intervjuet av sveitsisk TV i en park i Zürich,

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Hvor mye sjakk jeg har trent?

Magnus Carlsen drar på spørsmålet. Det går to-tre sekunder.

– Det… Nei. Nå i det siste har det ikke vært mye. Jeg har jo vært på reise, innrømmer verdensmesteren med et unnskyldende smil.

Glemte pulsklokka hjemme

NRK.no møter 23-åringen på en solfylt plass i Zürich.

Noen få hundre meter unna, på det råflotte hotellet Savoy, skal han møte store deler av verdenseliten om et døgn.

Trolig uten de mye omtalte pulsklokkene – en litt døgnvill Carlsen må nemlig innrømme med et flaut glis at han har glemt sin hjemme.

VIDEO: Se Magnus Carlsen spille sjakk i parken i Zürich:

Magnus Carlsen har knapt hatt tid til å trene sjakk etter VM-seieren for 2 måneder siden. Nå før han møter verdenseliten i Zürich er han derfor enda mer nervøs enn normalt. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

Se NRKs videoreportasje fra dagen før dagen i Zürich. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren.

Innrømmer at han er nervøs

Bæringen prater lenge med de sveitsiske pressefolkene, og etter en litt trå start finner han sakte, men sikkert smilet. For det tar tid å akklimatisere seg til sjakksirkuset igjen.

– Jeg har ikke spilt så mye, men jeg har rukket å legge en sånn halvveis plan for hva jeg skal gjøre her. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Sånn er det alltid når man ikke har spilt på noen måneder. Da vet man ikke hva som kommer til å skje de første partiene, sier Carlsen.

– Er du nervøs?

– Det er jeg absolutt. Jeg har gjort litt forberedelser og fått litt spilletrening med lynsjakk og sånt, men det blir aldri helt det samme som å spille i ordentlige turneringer, sier han.

 • Følg turneringen i Zürich trekk for trekk på NRK.no fra onsdag 19.00!
Magnus Carlsen møter sveitsisk presse

Magnus Carlsen møtte sveitisk presse på spillerhotellet på tirsdagen før turneringen starter. Det tok en solid runde med spørsmål før nordmannen kom skikkelig i gang med litt glimt i øyet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Valgte bevisst å gjøre annet enn sjakk

I stedet for å trene har han reist rundt med sponsorer, møtt kjendiser og mottatt priser. Det kan høre ut som bortkastet tid for en toppidrettsutøver, men det ligger et bevisst valg bak å gjøre noe helt annet enn sjakk.

Å spille et sjakkparti på toppnivå er som å gå opp til en ekstremt vanskelig eksamen, og i VM var det bare noen få hviledager mellom partiene. Etter noe sånt trenger man hvile.

Dessuten har nordmannen alltid lyktes best ved å trene når han har overskudd – og tenke på andre ting når han mangler det. Tidligere trener Simen Agdestein forklarer:

– Magnus er litt utradisjonell. Han trenger ikke sitte lenge med sjakken for å gjøre det bra, det kan være like effektivt å spille tennis eller gjøre helt andre ting. Det viktigste er at han trives, sier stormesteren, som for tiden er på Gibraltar i forbindelse med en stor sjakkturnering.

– Etter læreboka er det ikke bra å ha fokus på så mye annet, men dette handler ikke om boka. Dette handler om hva som fungerer for Magnus, sier Simen Agdestein til NRK.no.

– Åpent hvem som vinner

Leif Erlend Johannessen

Stormester Leif Erlend Johannessen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Stormester Leif Erlend Johannessen tror ikke at Carlsen er helt på topp fra starten av i Zürich.

– Han har ikke hatt mye tid til å forberede seg rent sjakklig, så han er helt sikkert litt rusten. Jeg mener det er åpent hvem som kommer til å vinne turneringen, sier Johannessen til NRK.no.

Hvis han ikke er i optimalt slag, møter verdenseneren fort virkeligheten i Zürich. Den stjernespekkede startlisten inneholder nesten alle de beste sjakkspillerne i verden:

 • Verdenstoer Levon Aronian
 • Verdenstreer Hikaru Nakamura
 • VM-motstander Vishwanathan Anand
 • Supertalentet Fabiano Caruana
 • Stødige Boris Gelfand

Sammen med Carlsen utgjør de det arrangørene kaller tidenes sterkeste turnering, basert på ratingen til spillerne. Den eneste av de virkelig store som mangler, er Vladimir Kramnik.

– Det er et veldig bra felt, men alle er folk jeg har møtt før, som jeg tror jeg kan hamle opp med, sier Carlsen.

Video: Carlsen slo Gates

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Magnus Carlsen har også rukket innom Skavlan siden VM. Klippet av at han slår Bill Gates er sett av over to millioner på Youtube.

Mener han lærer av å lære bort

De siste månedene har han fått møte noen av verdens mest kjente personer, blant annet Bill Gates og Mark Zuckerberg.

Carlsen vil ikke gå med på at det er bortkastet tid. Han mener tvert imot at han kan bli en bedre sjakkspiller av å lære bort spillet til kjendisene.

– Jeg tror faktisk det hjelper litt å spille mot sånne som Zuckerberg. Jeg har prøvd å sette ord på ting jeg gjør på brettet, og det er det egentlig ganske sjelden jeg gjør.

Hjelperen er tilbake

Noe som gjør det lettere for den ferske verdensmesteren, er at han har fått tilbake sin faste sekundant, Peter Heine Nilsen. Nilsen var ikke med til VM fordi han tidligere har jobbet med motstanderen Anand.

Den høyreiste dansken har jobbet intenst med forberedelser til turneringen mens Carlsen har vært på ferie, på sponsoroppdrag eller møtt kjendiser.

De to skandinavene har hatt flere samtaler den siste tiden om hva som er i vente.

– Heldigvis har han jobbet godt, gliser Carlsen.

 • Les alt om storturneringen i Zürich her!

Video: Carlsen knuste 20 spillere med pulsmåler

Sjakkesset Magnus Carlsen vil gjøre sjakksporten mer publikumsvennlig. På et sponsorarrangement i Las Vegas testet han og 20 sjakkspillere ut bruken av pulsklokke for å gi publikum enda større underholdningsverdi. Reporter: Anders Tvegård, foto/redigering: Will Montague.

Én av tingene Magnus Carlsen har gjort de siste ukene, er å prøve seg på forskjellige sjakkutfordringer. Her møter han 20 spillere samtidig i Las Vegas.

Siste nytt

 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, endte på bronseplass 0,39 bak, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv 0,19 bak.

  Henrik Kristoffersen endte på 20.-plass 2.60 sekunder bak. Kristoffersen kjører NM for å sikre seg FIS-poeng slik at han blir aktuell for fartsøvelser i verdenscupen neste sesong.

  I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Konnerud fikk ski-NM 2020

  Konnerud er tildelt NM på ski langrenn første del om to år. Det melder Norges Skiforbund tirsdag. Det var to søkere til arrangementet.

 • FA skal undersøke Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic risikerer å bli straffet av det engelske fotballforbundet (FA) etter at han har involvert seg i et nytt spillselskap. Den svenske fotballstjernen har reklamert for det nye spillselskapet BetHard, skriver den engelske avisen Mirror.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge