Hopp til innhold

Her har Ustjugov lekt med Norge – men nå kan verden bli snudd på hodet: – Det vil bli en katastrofe

LILLEHAMMER (NRK): Sergej Ustjugov lekte seg med Finn-Hågen Krogh og sørget for russisk seier på stafetten. Men om kort tid faller avgjørelsen i styret til Verdens Antidopingbyrå (WADA), som kan endre hele livet hans som skiløper.

qu1sxgPxcN8

RUSSISK STORESLEM: Sergej Ustjugov gir lagkompisene på Russlands andrelag en klem etter å ha gått inn til stafettseier søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Spørsmålet styret skal ta stilling til er om Russland skal utestenges fra alle store mesterskap i internasjonal idrett i fire år.

– Det vil bli en stor katastrofe for oss og utøverne. Kona hans er hjemme gravid. Han er ikke hjemme på to-tre måneder. Kanskje er han ikke hjemme når barnet blir født heller. De gjør alt for denne idretten. Så kan noen bestemme at det er slutt for deg. Hvordan skal du forklare det til utøverne?

Lekte med Krogh

Ordene tilhører Ustjugovs trener, Markus Cramer. Han har akkurat fått se eleven herje på stafetten i Lillehammer søndag. Den russiske profilen hentet igjen en gruppe med blant annet Norge-ankermann Finn-Hågen Krogh etter veksling.

Så rykket Ustjugov fra i den siste lange bakken og distanserte resten av feltet før oppløpet. Andrej Melnitsjenko gikk Russlands førstelag inn til andreplass, mens Finn-Hågen Krogh og Norge vant spurten om tredjeplassen.

Stafett

GLADE RUSSERE: Russlands første- og andrelag jubler på toppen og til venstre på pallen. Til høyre står det norske laget etter tredjeplassen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Russland-skjebne avgjøres

Men Ustjugov har mer å tenke på enn langrennsform og stafettseire.

Tilbake i 2018 var Russland utestengt fra OL i Pyeongchang. Selv om flere russere fikk konkurrere under såkalt nøytralt flagg, var Ustjugov blant dem som aldri fikk noen invitasjon til lekene i Sør-Korea.

Høsten i fjor ble Russland likevel tatt inn i varmen igjen, men noen måneder senere startet WADA ytterligere undersøkelser av prøver fra det mye omtalte Moskva-laboratoriet.

WADAs regelkomité har på bakgrunn av disse funnene anbefalt å utestenge RUSADA (Russlands antidopingbyrå) på nytt, noe som kan bety utestengelse av nasjonen fra OL og VM i en rekke idretter i fire år framover.

Mandag skal styret i WADA (Verdens Antidopingbyrå) samle seg for å avgjøre russernes skjebne.

Snakker ikke om saken

Ustjugov kunne ikke selv svare for saken som skal behandles mandag. Det var nemlig ingen tolk til stede i Lillehammer.

Men treneren hans har klare og tydelige meninger om situasjonen. Cramer påpeker at han ikke har ønsket å snakke så mye med Ustjugov om saken. Ikke sist helg i finske Ruka, eller nå på Lillehammer.

Han mener det vil føre til at de tenker for negativt dersom du ikke vet hva som kommer til å skje med deg i fremtiden. Men også Cramer skjønner at mandag er en dag de må nettopp det.

Tour de ski 2018/19

RUSSLAND-TRENER: Tyske Markus Cramer, her avbildet under sist sesongs Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Veldig sint og lei seg

Han synes det er trist at utøverne blir de store taperne i det han mener er et spill i den internasjonale idretten.

Cramer både håpet og trodde hele saken som handler om utestengelse var over for ett år siden, den gangen Russland ble tatt tilbake i varmen, og at det ikke skulle bli flere undersøkelser.

– For meg og utøverne er dette veldig tøft.

– Vi har ingenting med positive dopingprøver å gjøre. Hva kan utøverne gjøre hvis noen på et kontor gjør noe dritt? Jeg er veldig sint og lei meg for denne situasjonen, sier Cramer.

– Russisk mentalitet

Når NRK spør om hvorfor ingen av utøverne snakker høyt om hvordan de oppfatter russiske ledere langt over hodet på dem, svarer Cramer slik:

– Det er russisk mentalitet at de ikke skal gå i front. Det er bedre å vente og ikke si noe. Men jeg tenker det samme. Når man vet at man ikke har gjort noe galt, så er det bra å snakke høyt om det. Men russisk mentalitet er helt annerledes.

Det store spørsmålet er hvordan FIS (Det internasjonale skiforbundet) vil reagere dersom russerne straffes av WADA. Cramer er klar på at FIS må skaffe seg absolutt all informasjon.

AVyLzq6TZGg

VANT: Sergej Ustjugov, her under målgang på stafetten på Lillehammer søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Sykdom sendte Ustjugov til start

At Ustjugov i det hele tatt var på startstreken søndag kom som en overraskelse på de fleste. Han skulle egentlig bli spart før neste helgs konkurranser i Davos.

Men sykdomsforfall fra Artem Maltsev i natt nærmest tvang Ustjugov til startstreken. Russland hadde nemlig ikke flere løpere disponible enn ham og konsekvensen hadde vært at de kun stilte ett lag.

Dermed ble det slik.

Overrasket over Krogh

Publikum ble i hvert fall servert en svært spennende stafett. For Norges førstelag gikk Pål Golberg, Hans Christer Holund og Sjur Røthe og nettopp Krogh de fire etappene.

Men i forholdene på Lillehammer, var det ikke mye som skilte syv lag frem til det gjenstod noen kilometer.

Da klinket Ustjugov til. Ingen klarte å følge ordentlig i den siste lange bakken. Han gjorde heller ingen feil i traseen på vei inn til oppløpet.

Dermed gikk han inn til russisk seier og en etterlengtet og søt revansje over Finn-Hågen Krogh etter stafettduellen de to imellom fra Lahti-VM i 2017.

– Overrasket, sier Cramer om at Krogh aldri klarte å følge rykket i den siste lange bakken.

I4Vv_G7w_Ns

Finn-Hågen Krogh og Sjur Røthe, her etter stafetten på Lillehammer søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Ga skryt for taktikk

Ankermann Krogh mener han gjorde et greit løp søndag, selv om han ble satt ordentlig på plass mot slutten. Han påpeker at han må ha en god dag dersom man skal hanskes med Ustjugov.

– Og russerne er faktisk taktiske. Det er første gang jeg har opplevd det på så nært hold. De rykker litt annenhver gang. Så er de rett og slett bare sterke opp den lange bakken. Jeg er for dårlig der, sier Krogh, og smiler godt når NRK forteller at Cramer er overrasket over ham.

– Han har en god elev i Ustjugov og Melnitsjenko har vært på pallen i skøyterenn før. Jeg skulle gjerne vært med. Jeg er ikke hundre prosent i draget. Hadde jeg hatt en helt topp dag, så skulle jeg gitt dem bedre kamp, sier Krogh.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal