NRK Meny
Normal

Omstridt russisk OL-lab reddet i siste liten

Et dopinglaboratorium i Moskva får likevel analysere dopingprøver under OL i Sotsji etter at de ansatte uavhengige eksperter. – Men de vil bli holdt under nøye oppsyn fremover, sier den kjente dopingjegeren Inggard Lereim.

WADA

Den nye sjefen i Verdens antidopingbyrå (WADA), Craig Reedie (t.h.), har tidligere advart det Moskva-baserte dopinglaboratoriet. Her er han sammen med avtroppende WADA-president John Fahey.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Verdens antidopingbyrå (WADA) bekrefter overfor NRK.no at de har trukket tilbake suspensjonen mot det Moskva-baserte dopinglaboratoriet.

Årsaken er at doping-laben i løpet av kort tid har forbedret seg.

«Vi kan bekrefte at Moskva-laboratoriet nå har ansatt eksperter og således oppfylt det første kravet fra WADA, innen tidsfristen», skriver kommunikasjonsdirektør i WADA, Julie Masse, i en e-post til NRK.no.

Stolte ikke på resultatene

Laben får dermed likevel analysere dopingprøver under vinterens OL i Sotsji.

Dette var langt fra sikkert etter at WADA for bare tre uker siden gikk ut og sa at de ikke kunne stole på testresultatene fra det russiske dopinglaboratoriet. Laben fikk frist til 1. desember med å kvalitetssikre arbeidet. Et av kravene var å skaffe uavhengige eksperter.

Inggard Lereim

Inggard Lereim.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Dersom laben ikke hadde oppfylt kravene ville de ifølge WADA blitt suspendert i seks måneder og dermed fratatt oppgaven med å teste dopingprøvene under OL.

– Per i dag ser det ut til at de får gjennomføre dette arbeidet likevel, sier dopingjeger Inggard Lereim til NRK.no.

Lereim er nestleder i Antidoping Norge og leder for den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), han tror den russiske dopinglaben kommer til å bli holdt nøye under oppsyn fremover.

– Jeg er sikker på at WADA kommer til å følge opp dette for å forvisse seg om at det som er lovet blir presentert, sier Lereim.

– Det går blant annet på kvalitetskontroller og sikring av ekspertise.

Flyr prøver til Sveits

Misnøyen med dopinglaboratoriet har fått internasjonal oppmerksomhet. Britiske BBC er blant mediene som omtalte misnøyen da den ble kjent i slutten av november.

Planen er at det Moskva-baserte dopinglaboratoriet skal flytte en del av laben til OL-byen Sotsji å analysere OL-utøvernes prøver der.

WADA har allerede suspendert et dopinglaboratorium i Rio de Janeiro som skulle analysert dopingprøver under sommerens fotball-VM i Brasil. Ifølge BBC blir disse nå i stedet flydd til Lausanne i Sveits, noe som både forsinker prosessen og øker kostnadene betraktelig.

En slik ordning ville trolig også blitt løsningen dersom den russiske doping-laben hadde blitt suspendert.

Siste nytt

 • NRK sender X Games

  X Games i Minneapolis starter i natt, med menn skateboard kvalifisering klokken 02.00 norsk tid. Alt fra skateboard, BMX og motorcross i X Games kan du se på NRK.no.

  Norske Hermann Stene skal i aksjon i menn skateboard street kvalifisering fredag. Det kan du se på NRK 3 fra klokken 21.45.

  X Games Oslo 2018: Street skate
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ronaldo spiller ikke mot Real

  Cristiano Ronaldo er ikke med på Juventus' treningsleir i USA. Dermed skal han, ifølge ESPN, ikke spille mot gamleklubben Real Madrid som Juventus møter i en treningsturnering der borte.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Burchnall i Östersund ut sesongen

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall har overbevist Östersund-ledelsen og skal trene Allsvenskan-laget minst ut årets sesong.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering