Hopp til innhold

Russiske trenere frustrert og opprørt – reiser til Norge selv om de er uønsket

Norges Skiforbund leverte en dramatisk beskjed til russiske utøvere. De er ikke ønsket til verdenscup i Norge. Russiske trenere reagerer, mens norske sprintstjerner er delt i synet på forbundets standpunkt.

Jegor Sorin

SKAL TIL DRAMMEN: Jegor Sorin er russisk landslagstrener i langrenn og skal videre fra junior-VM på Lygna til verdenscup i Drammen.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Markus Cramer er treneren til de russiske profilene Sergej Ustjugov og Julia Stupak. Han reagerer med stod skuffelse når NRK leser opp Norges Skiforbunds meninger og uttalelse lørdag.

Der går det frem at russiske utøvere blant annet ikke er ønsket under verdenscuprennene i Drammen og Holmenkollen kommende uke.

6TygxHc2HHM

REAGERER: Trener i Russland, Markus Cramer, her under verdenscupen i Ruka i november 2021.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men Cramer har ingen planer om å droppe å reise til Norge med laget sitt.

– Planen er at vi drar dit. Men jeg er overrasket over at det norske forbundet tenker og ønsker det slik, sier han, og legger til at han er svært skuffet.

Ingen russiske utøvere er nektet start. Den myndigheten har ikke Norges Skiforbund. Men standpunktet er klokkeklart.

– Hva har idretten og utøverne med denne situasjonen å gjøre? Det er virkelig tøft. Jeg blir bare trist av at det norske forbundet tenker slik. Vi har egentlig en god kommunikasjon oss imellom. Med alle som jobber der. Det er trist å høre dette, spesielt når de tar det med pressen og ikke oss først, sier Cramer.

Les også Skiforbundets beskjed til Bolsjunov og russerne: – Vi ønsker ikke deres deltagelse

VM p ski 2021 i Oberstdorf, Aleksandr Bolsjunov

– Jeg er veldig opprørt

Jegor Sorin er en av Cramers trenerkolleger i det russiske landslaget. Han befinner seg på Lygna der det er junior- og U23-VM. Han skal videre til verdenscup i Drammen og Holmenkollen og har foreløpig ingen planer om å kansellere det.

Jegor Sorin

SKAL TIL DRAMMEN: Jegor Sorin er russisk landslagstrener i langrenn og skal videre fra junior-VM på Lygna til verdenscup i Drammen.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Jeg er veldig opprørt over at det norske forbundet ønsker dette. Jeg kan forstå at ingen vil reise til Tjumen på verdenscup, men jeg vet ikke hva som skjer med oss, sier Sorin, som fikk nyheten av NRK.

– Vi er russiske utøvere. Vi er her, vi er ikke i noen krig. Vi er idrettsutøvere, ikke soldater. Kanskje de tror vi har våpen. Vi ønsker fred og for meg er dette veldig rart, sier Sorin.

– Så du reiser videre til konkurransene i Norge?

– Ja, selvfølgelig. Jeg reiser til Drammen mandag. Vi skal konkurrere i Drammen og så i Holmenkollen.

– Litt urettferdig

Norske eliteutøvere som konkurrerer i verdenscupen i Lahti denne helgen slet med å ha bastante meninger om Norges Skiforbunds klare melding lørdag.

I tillegg til langrennskonkurransene i Drammen og Holmenkollen, er russerne heller ikke ønsket velkommen til verdenscup i både alpint, kombinert og hopp på norsk jord de neste ukene.

– Selvfølgelig er jeg 100 prosent imot alt det som skjer mellom Russland og Ukraina nå. Det er helt ufattelig. Men så synes jeg heller ikke at det faktum at de har russisk pass, gjør at de skal straffes og fratas muligheten til å gjøre jobben sin. Det synes jeg på en måte er litt urettferdig det også, sier Sindre Bjørnestad Skar til NRK.

Skar

GIR STØTTE TIL RUSSISK RIVAL: Sindre Bjørnestad Skar, her noen meter unna Gleb Retivykh i pressesonen i Lahti lørdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Møtte russer i pressesonen

Skar sørget for sesongens store høydepunkt for egen del lørdag. Etter noen tunge måneder var han tilbake på pallen under fristilsprinten i Lahti. Kun slått av Johannes Høsflot Klæbo og Lucas Chanavat.

I sprintfinalen var også russiske Gleb Retivykh. De stod også ansikt til ansikt i pressesonen etterpå.

Tonen de to imellom var god, men ble brått litt alvorlig da begge ble gjort ordentlig oppmerksomme på den knallharde beskjeden fra Skars eget forbund rettet mot Retivykh, andre russiske utøvere og ledere.

– Det er ikke sånn at dette er Gleb Retivykhs feil, sier Skar.

Klæbo støtter forbundets holdning

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lahti, Mens' sprint

DELT: Johannes Høsflot Klæbo mener det er to sider av saken om at russerne ikke lenger er ønsket velkommen til Norge av skiforbundet.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Klæbo er på sin side delt i spørsmålet om det er riktig å ikke ønske russerne velkommen til rennene i Drammen og Holmenkollen.

– Som idrettsutøver ønsker man at de beste er på start. Vi trener hele året for å konkurrere og da ønsker man at de beste er med, sier trønderen til NRK, før han fortsetter:

– Samtidig støtter jeg den holdningen skiforbundet har nå. Det er ikke noen tvil om hva det er som skjer i Ukraina, og Russland må fordømmes. Jeg fordømmer det på det sterkeste og jeg synes det er bra at forbundet tar et standpunkt.

– Bedre at jeg ikke sier noe

Retivykh er overrasket over informasjonen som kommer fra Norges Skiforbund.

– Det er første gang jeg hører om det nå. Jeg leser ikke hva forbundet i Norge gjør. Jeg forstår ikke hva den politiske situasjonen har med sport å gjøre. Det er to forskjellige ting, politikk er politikk og sport er sport, sier han til NRK.

– Hva er din beskjed til norske forbundet?

– Nå vil jeg ikke snakke etter denne informasjonen. Det er bedre at jeg ikke sier noe.

– Det ville sende et signal

Valnes

BLANDEDE FØLELSER: Erik Valnes er skeptisk til idretten som arena for politiske sanksjoner.

Foto: Martin Leigland / NRK

Etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen i Lahti, synes Erik Valnes det er synd at idretten må brukes som en arena for sanksjoner.

Samtidig ser han at det ligger symbolikk i at Aleksandr Bolsjunov, som er kaptein i nasjonalgarden i Russland, reiser rundt og konkurrerer mens Russland er i krig.

Det er en tung symbolikk i det. Det ville sende signal. I og med at han er det, så har man allerede blandet idrett og politikk på et vis. Det er vanskelig. Det er veldig synd at det blir sånn, sier Valnes.

Senere lørdag har også Norges Idrettsforbund (NIF) gjort det klart at de ønsker full utestengelse av både russiske og hviterussiske utøvere i internasjonale konkurranser. NIF får støtte av Norges Skiskytterforbund.

NY SEIER: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste sprinter.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal