Hopp til innhold

Russiske trenere frustrert og opprørt – reiser til Norge selv om de er uønsket

Norges Skiforbund leverte en dramatisk beskjed til russiske utøvere. De er ikke ønsket til verdenscup i Norge. Russiske trenere reagerer, mens norske sprintstjerner er delt i synet på forbundets standpunkt.

Jegor Sorin

SKAL TIL DRAMMEN: Jegor Sorin er russisk landslagstrener i langrenn og skal videre fra junior-VM på Lygna til verdenscup i Drammen.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Markus Cramer er treneren til de russiske profilene Sergej Ustjugov og Julia Stupak. Han reagerer med stod skuffelse når NRK leser opp Norges Skiforbunds meninger og uttalelse lørdag.

Der går det frem at russiske utøvere blant annet ikke er ønsket under verdenscuprennene i Drammen og Holmenkollen kommende uke.

6TygxHc2HHM

REAGERER: Trener i Russland, Markus Cramer, her under verdenscupen i Ruka i november 2021.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men Cramer har ingen planer om å droppe å reise til Norge med laget sitt.

– Planen er at vi drar dit. Men jeg er overrasket over at det norske forbundet tenker og ønsker det slik, sier han, og legger til at han er svært skuffet.

Ingen russiske utøvere er nektet start. Den myndigheten har ikke Norges Skiforbund. Men standpunktet er klokkeklart.

– Hva har idretten og utøverne med denne situasjonen å gjøre? Det er virkelig tøft. Jeg blir bare trist av at det norske forbundet tenker slik. Vi har egentlig en god kommunikasjon oss imellom. Med alle som jobber der. Det er trist å høre dette, spesielt når de tar det med pressen og ikke oss først, sier Cramer.

Les også Skiforbundets beskjed til Bolsjunov og russerne: – Vi ønsker ikke deres deltagelse

VM p ski 2021 i Oberstdorf, Aleksandr Bolsjunov

– Jeg er veldig opprørt

Jegor Sorin er en av Cramers trenerkolleger i det russiske landslaget. Han befinner seg på Lygna der det er junior- og U23-VM. Han skal videre til verdenscup i Drammen og Holmenkollen og har foreløpig ingen planer om å kansellere det.

Jegor Sorin

SKAL TIL DRAMMEN: Jegor Sorin er russisk landslagstrener i langrenn og skal videre fra junior-VM på Lygna til verdenscup i Drammen.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Jeg er veldig opprørt over at det norske forbundet ønsker dette. Jeg kan forstå at ingen vil reise til Tjumen på verdenscup, men jeg vet ikke hva som skjer med oss, sier Sorin, som fikk nyheten av NRK.

– Vi er russiske utøvere. Vi er her, vi er ikke i noen krig. Vi er idrettsutøvere, ikke soldater. Kanskje de tror vi har våpen. Vi ønsker fred og for meg er dette veldig rart, sier Sorin.

– Så du reiser videre til konkurransene i Norge?

– Ja, selvfølgelig. Jeg reiser til Drammen mandag. Vi skal konkurrere i Drammen og så i Holmenkollen.

– Litt urettferdig

Norske eliteutøvere som konkurrerer i verdenscupen i Lahti denne helgen slet med å ha bastante meninger om Norges Skiforbunds klare melding lørdag.

I tillegg til langrennskonkurransene i Drammen og Holmenkollen, er russerne heller ikke ønsket velkommen til verdenscup i både alpint, kombinert og hopp på norsk jord de neste ukene.

– Selvfølgelig er jeg 100 prosent imot alt det som skjer mellom Russland og Ukraina nå. Det er helt ufattelig. Men så synes jeg heller ikke at det faktum at de har russisk pass, gjør at de skal straffes og fratas muligheten til å gjøre jobben sin. Det synes jeg på en måte er litt urettferdig det også, sier Sindre Bjørnestad Skar til NRK.

Skar

GIR STØTTE TIL RUSSISK RIVAL: Sindre Bjørnestad Skar, her noen meter unna Gleb Retivykh i pressesonen i Lahti lørdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Møtte russer i pressesonen

Skar sørget for sesongens store høydepunkt for egen del lørdag. Etter noen tunge måneder var han tilbake på pallen under fristilsprinten i Lahti. Kun slått av Johannes Høsflot Klæbo og Lucas Chanavat.

I sprintfinalen var også russiske Gleb Retivykh. De stod også ansikt til ansikt i pressesonen etterpå.

Tonen de to imellom var god, men ble brått litt alvorlig da begge ble gjort ordentlig oppmerksomme på den knallharde beskjeden fra Skars eget forbund rettet mot Retivykh, andre russiske utøvere og ledere.

– Det er ikke sånn at dette er Gleb Retivykhs feil, sier Skar.

Klæbo støtter forbundets holdning

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lahti, Mens' sprint

DELT: Johannes Høsflot Klæbo mener det er to sider av saken om at russerne ikke lenger er ønsket velkommen til Norge av skiforbundet.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Klæbo er på sin side delt i spørsmålet om det er riktig å ikke ønske russerne velkommen til rennene i Drammen og Holmenkollen.

– Som idrettsutøver ønsker man at de beste er på start. Vi trener hele året for å konkurrere og da ønsker man at de beste er med, sier trønderen til NRK, før han fortsetter:

– Samtidig støtter jeg den holdningen skiforbundet har nå. Det er ikke noen tvil om hva det er som skjer i Ukraina, og Russland må fordømmes. Jeg fordømmer det på det sterkeste og jeg synes det er bra at forbundet tar et standpunkt.

– Bedre at jeg ikke sier noe

Retivykh er overrasket over informasjonen som kommer fra Norges Skiforbund.

– Det er første gang jeg hører om det nå. Jeg leser ikke hva forbundet i Norge gjør. Jeg forstår ikke hva den politiske situasjonen har med sport å gjøre. Det er to forskjellige ting, politikk er politikk og sport er sport, sier han til NRK.

– Hva er din beskjed til norske forbundet?

– Nå vil jeg ikke snakke etter denne informasjonen. Det er bedre at jeg ikke sier noe.

– Det ville sende et signal

Valnes

BLANDEDE FØLELSER: Erik Valnes er skeptisk til idretten som arena for politiske sanksjoner.

Foto: Martin Leigland / NRK

Etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen i Lahti, synes Erik Valnes det er synd at idretten må brukes som en arena for sanksjoner.

Samtidig ser han at det ligger symbolikk i at Aleksandr Bolsjunov, som er kaptein i nasjonalgarden i Russland, reiser rundt og konkurrerer mens Russland er i krig.

Det er en tung symbolikk i det. Det ville sende signal. I og med at han er det, så har man allerede blandet idrett og politikk på et vis. Det er vanskelig. Det er veldig synd at det blir sånn, sier Valnes.

Senere lørdag har også Norges Idrettsforbund (NIF) gjort det klart at de ønsker full utestengelse av både russiske og hviterussiske utøvere i internasjonale konkurranser. NIF får støtte av Norges Skiskytterforbund.

NY SEIER: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste sprinter.

Siste nytt

 • Formel 1-drama: Måtte evakuere etter kjøkkenbrann

  Både ansatte og gjester hos McLarens Formel 1-lag måtte evakueres på grunn av en brann under VM-runden i Barcelona lørdag.

  Det rapporterer avisen Mundo Deportivo og andre spanske medier. Ifølge avisen måtte tre brannmenn få legebehandling etter å ha inhalert røyk på stedet.

  Brannen skal ha oppstått i et elektrisk kjøkken i en bobil som tilhører McLarens gjesteområde i Formel 1-paddocken i Barcelona. Det var mye røyk i området, men det skal tilsynelatende ha gått bra med alle som oppholdt seg i området.

  McLaren-ingeniøren Andrea Stella uttaler ifølge Mundo Deportivo at alle slapp med skrekken fordi hele teamet forlot stedet så snart de observerte røyk. Stjerneføreren Lando Norris var blant de evakuerte, skriver DPA.

  – I morges evakuerte vi lagets gjesteenhet i paddocken etter et brannvarsel. Laget ble trygt evakuert, og det lokale brannvesenet håndterer problemet, skriver McLaren på X.

  Brannmannskaper var raskt på plass, og det ble opprettet en sikkerhetssone for å holde både journalister og tilskuere på trygg avstand.

  Hendelsen skjedde en knapp halvtime før Formel 1-førernes siste treningsøkt på Barcelona-banen. Det kjøres kvalifisering senere lørdag og VM-løp søndag.(©NTB)

  McLaren-fører Lando Norris skal ha oppholdt seg i nærheten da det begynte å brenne i lagets gjesteområde i Barcelona
  Foto: AP
 • Magetrøbbel for Kristoff - stiller ikke i NM

  Sykkelprofilen Alexander Kristoff har bestemt seg for å ikke stille til start i søndagens fellesstart i NM.

  Det melder TV 2.

  – Han har hatt litt utfordringer med magen og diaré de siste dagene. Han er mye bedre. Vi vurderte det til i dag, for å se om han ble ordentlig bra, sier sportsdirektør og trener i Uno-X, Arne Gunnar Ensrud, til TV 2.

  I følge kanalen ble valget om å stå over fellesstarten tatt i samråd med lege.

  Ensrud forteller at Tour de France ikke er i fare.

  Sykkelrittet Tour of Norway 2024 - Etappe 4
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Stenshorne kjørte seg opp til 4.-plass i Barcelona-sprintløp

  Martinius Stenshorne kjørte et godt sprintløp i Formel 3 i Barcelona og endte på 4.-plass.

  Dermed tok 18-åringen fra Hokksund poeng i F3-sammendraget for annen gang denne sesongen. Stenshorne vant sprintløpet i Melbourne i mars, men har siden slitt med å prege løpene.

  I Barcelona lørdag startet han i sjette beste startspor etter å ha blitt nummer sju i kvalifiseringen. Han avanserte til 5.-plass på den tredje runden etter en dramatisk situasjon der Trident-fører Semi Meguetounif kjørte i sin lagkamerat Santiago Ramos.

  Barcelona-banen er ikke den letteste å kjøre forbi på, men Stenshorne gjorde en glimrende manøver på 10. runde som gjorde at han tok seg opp til 4.-plassen på bekostning av Laurens van Hoepen.

  Senere jaget nordmannen en pallplass, men mot slutten roet det hele seg ned etter en krasj mellom Gabriele Mini og Sebastian Montoya på 18. runde. Sikkerhetsbilen var ute resten av løpet.

  Det ble en populær hjemmeseier til Mari Boya foran Alexander Dunne og Oliver Göthe.

  Mot slutten av løpet ble det også varslet at hele åtte førere skal etterforskes for tjuvstart i forbindelse med at sikkerhetsbilen måtte inn. Stenshorne var ikke blant disse.

  Søndag starter nordmannen i sjuende startspor i hovedløpet på den spanske banen. (©NTB)

  Formel 3-føreren Martinius Stenshorne bak rattet i Barcelona.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal