Hopp til innhold

Russermotstand i befolkningen – nesten halvparten vil ha norsk OL-boikott

Mange nordmenn vil at norsk idrett boikotter OL neste sommer hvis russiske utøvere får delta. Det viser NRKs undersøkelse.

Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull på 1500 meter under sommerlekene i Tokyo sommeren 2021. Nå er mange nordmenn villig til å ofre slike øyeblikk, dersom russiske utøvere får delta i neste sommer-OL.

BOIKOTT: Nå er mange nordmenn villig til å ofre slike øyeblikk, dersom russiske utøvere får delta i neste sommer-OL.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dette sier litt om hvor sterkt dette engasjerer det norske folk, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Han er overrasket over hvor sterke følelser spørsmålet vekker i befolkningen.

Demonstranter samlet seg i helgen foran hovedkvarteret til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Lausanne. Det demonstrerte mot at det kan åpnes for deltagelse i internasjonal idrett for russiske og belarussiske utøvere.

DEMONSTRASJON: Demonstranter samlet seg i helgen foran hovedkvarteret til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Lausanne.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Russisk og belarusisk deltagelse i fremtidige OL er et brennhet tema i idretten.

Russisk deltagelse er også tema i NRKs undersøkelse.

Reagerer på tallene

I undersøkelsen gjennomført av Norstat, svarer 47 prosent ja til at norsk idrett bør boikotte OL i 2024 hvis russiske utøvere får delta.

34 prosent svarer nei. 19 prosent svarer at de ikke vet.

Norstat-spørreundersøkelse
Grafikk: Jørgen Terland Gundersen / NRK

– Det er interessant at folk er villige til å ta dette et viktig hakk videre fra det som er diskutert til nå. Boikott er det kraftigste virkemiddelet man har i idretten. Det brukes ytterst sjelden, sier Saltvedt.

Norge boikottet OL i Moskva i 1980. Det skjedde etter Sovjets invasjon i Afghanistan.

Tallene fra Norstat er ikke overraskende med bakgrunn i at vi ser en brutal russisk krigføring i Europa, som selvsagt påvirker oss her i Norge, skriver president i Norges Idrettsforbund (NIF), Berit Kjøll i en e-post til NRK.

Hun gjentar at norsk idretts standpunkt er at man ikke ønsker russisk og belarussisk deltakelse i internasjonale idrettsarrangementer.

Berit Kjøll

NÆR KONTAKT: Idrettspresident Berit Kjøll har tett kontakt med de andre nordiske idrettsorganisasjonene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det ga vi senest tydelig uttrykk for i et møte med IOC og alle verdens 206 olympiske komiteer mandag denne uken. Vi følger situasjonen svært nøye, og vi vil på bakgrunn av IOCs siste anbefalinger fortsette vår dialog med egen organisasjon, skriver Kjøll.

Det vil derfor i løpet av denne uken bli gjennomført et informasjons- og dialogmøte med særforbund og idrettskretser. Dessuten har vi nær kontakt og dialog om situasjonen med de øvrige nordiske idrettsorganisasjonene, fortsetter presidenten.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener en eventuell slik avgjørelse er opp til idretten.

Idretten er selvstendig og ikke politisk styrt så det er de selv som beslutter om de vil boikotte eller ikke og hvem som får delta. Også mener vi i regjeringa fortsatt at IOC ikke skal åpne opp for utøvere fra Russland og Belarus, sier Trettebergstuen til NRK.

IOC styremedlem, Kristin Kloster Aasen, har ingen kommentar til NRKs spørreundersøkelse.

Møte i IOC

Tirsdag diskuterte IOC-styret utestengelsen av Russland og Belarus. Der kom de med nye anbefalinger rundt en mulig retur for utøvere fra de to nasjonene.

Blant annet anbefalte de at ingen utøvere som er en del av den russiske eller belarusiske hæren får delta. Noen avgjørelse rundt russisk og belarusisk deltagelse i OL i 2024 ble ikke tatt.

Norge er blant landene som nylig ba IOC om å opprettholde forbudet mot russisk og belarusisk deltagelse.

I NRKs undersøkelse mener 69 prosent at det er riktig å utestenge russiske utøvere fra internasjonal idrett.

Norstat-undersøkelse
Grafikk: Jørgen Terland Gundersen / NRK

En ting er at det er mye lettere å svare ja på om man bør utestenge Russland. Men at så mange mener man bør boikotte også, dersom russerne får være med, er ganske oppsiktsvekkende, sier Saltvedt.

Saltvedt påpeker at en mulig norsk boikott ikke er noe man har turt å diskutere ordentlig.

Han ser at det i så fall også blir et spørsmål om hvem som skal bestemme dette. Om det er et spørsmål for politikere eller om det er idretten selv som skal ta ansvaret.

Jan Petter Saltvedt

OVERRASKET: Sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, så ikke for seg at boikott-viljen var såpass stor i Norge.

Foto: Martin Leigland / NRK

Vadim Guttsait, den ukrainske sportsministeren takker det norske folk for støtten til ukrainsk idrett.

– De støtter tanken om at så lenge krigen fortsetter og idretten blir brukt politisk av overgriperen, så er det ikke tidspunktet for å la russiske og belarusiske utøvere komme tilbake. Ukrainere blir drept, lever under bombardement og er i en krigssituasjon, sier Guttsait til NRK.

Tyskland avviser boikott

Det tyske olympiske idrettsforbundet (DOSB) har denne uken avvist at boikott av OL i Paris er aktuelt.

– Et tysk lag vil konkurrere, vi utelukker en boikott på grunn av generelle bekymringer, sa DOSB-president Thomas Weikert i et intervju med det tyske mediet Funke.

Idretter som boksing og fekting har allerede åpnet opp for russisk og belarusisk deltagelse.

Les også Ukrainsk utøver «sjokkert» etter IOC-møte: – Jeg fikk katastrofale svar

Beijing Olympics Skeleton

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Kolstad ute av mesterligaen etter stortap i Polen

  Kolstad er uten mulighet til å nå cupspillet i mesterligaen i håndball etter at de tapte 23-31 borte for polske Kielce.

  Sjansene til avansement var små etter 25-34-tapet for Zagreb sist. Kolstad lå tre poeng bak Zagreb før torsdagens kamp mot Kielce. I tillegg var de avhengig av seier mot jumbolaget Pelister Bitola (står uten poeng etter 13 kamper), samt at Zagreb måtte tape både for PSG og Kiel.

  Nå blir den siste kampen hjemme i Trondheim uten betydning.

  Kolstad står med ni poeng på 13 kamper og kan maksimalt få 11 poeng om de vinner den siste kampen i gruppespillet. Det var ikke godt nok til å gå videre denne gangen. Seks av de åtte lagene i gruppen går videre til cupspillet, men Kolstad har bare poengløse Pelister Bitola bak seg. (NTB)

  Kolstad-trener Christian Berge
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Kvandal best i Lahti-kvalifiseringen

  Eirin Maria Kvandal hoppet 125,5 meter og var klart best i kvalifiseringen til fredagens verdenscuphopprenn i Lahti.

  Kvandal hoppet en meter lenger enn østerrikske Jacqueline Seifriedsberger fra en lavere avsats og slo henne med 6,6 poeng tross litt dårligere stilpoeng.

  Josephine Pagnier fra Frankrike ble nummer tre i kvalifiseringen.

  40 av de 41 som deltok i kvalifiseringen er klare for fredagens renn, blant dem alle de tre norske. Silje Opseth ble nummer åtte etter et hopp på 120,5 meter, Thea Minyan Bjørseth nummer 14 etter et hopp på 115,5 meter. (NTB)

  Eirin Maria Kvandal
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hamilton raskest i Bahrain - dobbelt Mercedes på topp

  Lewis Hamilton noterte beste tid i torsdagens 2. treningsomgang foran Formel 1-åpningen i Bahrain lørdag. Det var dobbelt Mercedes på topp.

  Den sjudoble verdensmesteren Hamilton gikk lei av å vente på at Mercedes skulle gi ham en konkurransedyktig bil igjen, og allerede før sesongen har han skrevet under for Ferrari fra neste år. Nå virker det som han kanskje får en bil som duger i avskjedssesongen med den tyske bilgiganten.

  Han noterte dagens beste tid med 1.30,374 på banen i Sakhir, 0,206 sekund bedre enn teamkollega George Russell. Fernando Alonso i Aston Martin var tredje raskest, ytterligere åtte tideler bak.

  Max Verstappen, som har vunnet 17 av de 18 siste VM-løpene og jager sin fjerde strake VM-tittel, var bare sjette raskest både i første og annen treningsomgang.

  Det er en ny treningsomgang fredag før kvalifiseringen. Løpet kjøres lørdag. (NTB)

  Bahrain Grand Prix
  Foto: Rula Rouhana / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal