Velta legger opp på dagen: – Det har vært tungt

Bare halvannent år etter VM-gullet i Falun har Rune Velta (27) mistet all motivasjon.

NORDIC-SKIING/ Gold medallist Velta of Norway during the medal ceremony the men's HS 100 (Normal Hill) Ski Jumping event at the Nordic World Ski Championships in Falun

LEGGER OPP: Rune Velta har hatt en tøff tid med skader. Nå er det slutt for landslagshopperen.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Det har vært tungt å komme til denne avgjørelsen, sier 27-åringen til NRK.

Velta ble verdensmester i normalbakken under ski-VM i Falun i 2015. Etterpå har han slitt tungt resultatmessig. Mandag møtte han pressen for å si at det nå er slutt.

– Nå er det tomt for motivasjon til å fortsette. Det er så enkelt.

Har ikke sulten

For bare en liten måned siden sa Velta at han «ikke hadde noen intensjoner om å gi seg».

– Det er noe jeg har kjent på en stund, og det har blitt mer og mer klart. Nå holder det. Jeg klarer ikke å gi det jeg føler jeg må gi. Da er det naturlig å slutte.

Han kan se tilbake på fem VM-medaljer, hvorav hele fire under verdensmesterskapet i Falun.

– Har du blitt mett etter Falun?

– Ja, det har jeg tydlegvis blitt.

– Falun var det store høydepunktet i karrieren min. Det er først og fremst en ekstremt stor glede over å klare et ganske hårete mål. Det er ganske spesielt å oppnå den store barndomsdrømmen om å stå på toppen av pallen.

Velta tok sølv i VM i skiflyging i Vikersund i 2012. Det var hans store gjennombrudd. Under Falun-VM ble det gull i normalbakken og lagkonkurransen, sølv i den kjønnsblandede laghoppingen og bronse i storbakken.

Verken norsk hoppuke, VM eller OL i 2018 var nok til å holde motivasjonen oppe.

Saken fortsetter under videovinduet.

Rune Velta vant gull i ski-VM i Falun. Komm.: Christian Nilssen og Johan Remen Evensen.

VIDEO: Se Velta ta VM-gull i Falun.

– Trist og overraskende

Nyheten om at Velta legger opp kom brått på mange, blant annet landslagssjef Alexander Stöckl. Han fikk beskjeden i forrige uke

– Det var trist og overraskende å høre. Særlig for en utøver som har vært så god, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Skal studere idrett

Rune Velta skal nå begynne å studere idrett og sier han ønsker å fortsette i en rolle i hoppmiljøet. Ifølge hoppsjef Clas Brede Bråthen har 27-åringen fra Lommedalen i hvert fall gjort et godt inntrykk i miljøet.

– Rune er en solid kar som er høyt verdsatt i alle de miljøer han er i. Nå tar han nye steg inn i fremtiden. Jeg er veldig takknemlig for hans bidrag sportslig, men enda mer takknemlig for hvordan han fremstår som ambassadør for det vi ønsker å bli gjenkjent ved, sier Bråthen til NRK.

Siste nytt

 • Killi på andreplass - tross fall

  Johanne Killi tok andreplassen i verdenscupen i slopestyle, etter en solid første runde med 81.30 poeng. I andre runde falt både hun og norske Sandra Eie, men det var kun Killis poeng fra første omgang som holdt til pallplass.

  Oxmk-PVz4cY
  Foto: Fredrik Hagen
 • Bolsjunov knuste de norske

  Aleksandr Bolsjunov knuste de norske langrennsherrene på dagens 15 kilometer i tsjekkiske Nove Mesto. Russeren vant foran finske Iivo Niskanen, mens Sjur Røthe ble nummer tre. Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger endte på henholdsvis 7. og 8. plass.

  ♦ Sjekk hele resultatlista her.

  38eaESFg2dU
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

Sendeplan

Kl. Program Kanal