Velta legger opp på dagen: – Det har vært tungt

Bare halvannent år etter VM-gullet i Falun har Rune Velta (27) mistet all motivasjon.

NORDIC-SKIING/ Gold medallist Velta of Norway during the medal ceremony the men's HS 100 (Normal Hill) Ski Jumping event at the Nordic World Ski Championships in Falun

LEGGER OPP: Rune Velta har hatt en tøff tid med skader. Nå er det slutt for landslagshopperen.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Det har vært tungt å komme til denne avgjørelsen, sier 27-åringen til NRK.

Velta ble verdensmester i normalbakken under ski-VM i Falun i 2015. Etterpå har han slitt tungt resultatmessig. Mandag møtte han pressen for å si at det nå er slutt.

– Nå er det tomt for motivasjon til å fortsette. Det er så enkelt.

Har ikke sulten

For bare en liten måned siden sa Velta at han «ikke hadde noen intensjoner om å gi seg».

– Det er noe jeg har kjent på en stund, og det har blitt mer og mer klart. Nå holder det. Jeg klarer ikke å gi det jeg føler jeg må gi. Da er det naturlig å slutte.

Han kan se tilbake på fem VM-medaljer, hvorav hele fire under verdensmesterskapet i Falun.

– Har du blitt mett etter Falun?

– Ja, det har jeg tydlegvis blitt.

– Falun var det store høydepunktet i karrieren min. Det er først og fremst en ekstremt stor glede over å klare et ganske hårete mål. Det er ganske spesielt å oppnå den store barndomsdrømmen om å stå på toppen av pallen.

Velta tok sølv i VM i skiflyging i Vikersund i 2012. Det var hans store gjennombrudd. Under Falun-VM ble det gull i normalbakken og lagkonkurransen, sølv i den kjønnsblandede laghoppingen og bronse i storbakken.

Verken norsk hoppuke, VM eller OL i 2018 var nok til å holde motivasjonen oppe.

Saken fortsetter under videovinduet.

Rune Velta vant gull i ski-VM i Falun. Komm.: Christian Nilssen og Johan Remen Evensen.

VIDEO: Se Velta ta VM-gull i Falun.

– Trist og overraskende

Nyheten om at Velta legger opp kom brått på mange, blant annet landslagssjef Alexander Stöckl. Han fikk beskjeden i forrige uke

– Det var trist og overraskende å høre. Særlig for en utøver som har vært så god, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Skal studere idrett

Rune Velta skal nå begynne å studere idrett og sier han ønsker å fortsette i en rolle i hoppmiljøet. Ifølge hoppsjef Clas Brede Bråthen har 27-åringen fra Lommedalen i hvert fall gjort et godt inntrykk i miljøet.

– Rune er en solid kar som er høyt verdsatt i alle de miljøer han er i. Nå tar han nye steg inn i fremtiden. Jeg er veldig takknemlig for hans bidrag sportslig, men enda mer takknemlig for hvordan han fremstår som ambassadør for det vi ønsker å bli gjenkjent ved, sier Bråthen til NRK.

Siste nytt

 • – To tap unna sparken

  Manchester United-ekspert og ESPN-journalist Mark Ogden sier til VG at Ole Gunnar Solskjær sitter svært utrygt som Manchester United-manager dersom det blir tap i hatoppgjøret mot Liverpool førstkommende søndag.

  – Hvis de taper mot Liverpool og deretter taper mot Norwich neste helg, så kan de ende opp på nedrykksplass. På det tidspunktet vil Ole virkelig være i en vanskelig posisjon, og presset kan tvinge klubben til å handle, sier Ogden til avisen.

  – Jeg tror han i bunn og grunn er to tap unna sparken frem til, eller hvis, han klarer å få på plass en god rekke med resultater. Man kan spørre seg om de burde sparket ham allerede, men sannheten er at de ikke burde gitt ham den permanente jobben i utgangspunktet, sier den anerkjente journalisten.

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • God start for Reitan i Paris

  Kristoffer Reitan gikk åpningsrunden tre slag under par og fikk en god start på Open de France i golf i Paris. Turneringen inngår i europatouren. Han var på par halvveis etter birdie på 5. og 9. hull, men havnet over igjen med bogey på 11. hull. Så tok putteren fyr, og det ble birdie på 12., 14., 15. og 16. hull. Reitan er foreløpig inne på delt 9.-plass.

  Reitan
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Bamba straffes av Brann

  Brann-måltyven Daouda Bamba fikk ikke være med laget til helgens eliteseriemøte med Sarpsborg. Han straffes for brudd på interne regler. Bamba-reaksjonen kommer i kjølvannet av det Brann-ledelsen anser som dårlige holdninger før og under hjemmekampen mot Molde søndag 6. oktober, skriver Bergensavisen.

  Bamba på Stadion etter albuen mot Wangberg
  Foto: Janne Håland / SK Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal