Hopp til innhold

Får ikke gjøre som herrelaget: – Urettferdig

Rosenborgs herrelag reiser på treningsleir i 26 dager. Kvinnelaget holder seg hjemme i Norge, som eneste lag i Toppserien.

Toppserien 2022

IKKE FORNØYD: Matilde Alsaker Rogde sier det er litt irriterende at kvinnelaget til Rosenborg ikke skal dra på treningsleir i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var ikke en beskjed som vi forventet å få, sier Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde til NRK.

Hun må bli hjemme i oppladningen til årets sesong i Toppserien. For Rosenborg er eneste lag i Toppserien som ikke reiser på treningsleir til Spania før sesongen og eneste av de ti Toppserielagene som ikke deltar i Toppserieuken i Marbella (1.-8. mars).

Alle klubbene som deltar der får 150.000 kroner i støtte av interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner.

– Det er veldig rart at klubben i Toppserien med høyest budsjett, og som har hatt det i flere år, dropper det, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Styreleder i Rosenborg Kvinner, Ørjan Engen, sier til NRK at en treningsleir totalt ville kostet rundt 450.000 kroner før den mulige støtten fra Toppfotball Kvinner.

– Vi tar det jo med i betraktningen nå vi tar en vurdering. Da regner vi med at vi må betale 300.000 for en treningsleir, sier Engen.

– Urettferdig

Rogde forteller til NRK at de har fått en gjennomgang av hvorfor ting ble som det ble, og prioriteringene som ble tatt, og sier at hun har forståelse for dem.

– Men samtidig hadde vi en forventning at vi skulle på treningsleir, så alle synes at det var kjedelig og skuffende, sier hun.

Rosenborg kvinner 2021.

URETTFERDIG: Det mener Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde etter at de ikke får dra på treningsleir.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kjæresten Adrian Pereira, som spiller på herrelaget, får til sammenligning 26 dager i Spania til å forberede seg til årets sesong, skrev Adresseavisen tidligere i januar.

– Det er synd at det er slike forskjeller når vi er fusjonert og alt, men det er realiteten. Selvfølgelig er det litt irriterende, men vi unner jo dem alt det, for all del, sier Rogde.

– Vi har jo like mye lyst og fortjener det like mye, så selvfølgelig kan det føles urettferdig. Men vi vet at det er et skille mellom økonomiene, sier hun og legger til at hovedfokus er skuffelsen over forventningene de selv hadde til å dra på treningsleir, og ikke hva herrelaget gjør.

Prioriterte annerledes

Rosenborgs kvinne- og herrelag ble fusjonert til én klubb 1. januar. Da ble det bestemt at hvert av lagene skulle stå for egne inntekter og utgifter.

– Fusjonen gikk ut på at begge lagene skulle bære seg selv. Det er det som er årsaken til at vi gjør det slik, sier styreleder Engen.

Årsaken til at kvinnelaget ikke drar på treningsleir er en økonomisk prioritering.

– I samråd med trenere og ledere på kvinnesiden ble det gjort den vurderingen at man heller valgte å prioritere mer permanente endringer, som for eksempel flere trenere, bedre kostholdsopplegg, og gode reiser rundt kamper i Norge, fremfor det å reise én uke til Marbella, sier daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal, til NRK.

Tore Bjørseth Berdal, ny daglig leder i Rosenborg

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal.

Foto: NRK

Han skjønner at Rogde føler det urettferdig at de ikke får dra på tur.

– Det er dessverre sånn at vi ikke har muligheten til å gjøre alt vi ønsker. Vi har i samråd med trenere og ledere på damelaget gjort en sportslig prioritering der vi har valgt å ruste opp i opplegget rundt, sier Berdal.

– Det er veldig spesielt. Jeg skjønner at spillerne synes det er kjipt, sier fotballekspert Torp.

Styrelederen sier de gjerne skulle hatt råd til både treningsleir og å styrke apparatet rundt.

– Vi har økt satsing på fysioterapeuter og økt trenersatsing. En treningsuke i Spania varer én uke. En fysioterapeut har du hele året. Vi skulle gjerne hatt råd til begge deler, men det har vi ikke, sier Engen.

– Hvor mye er 300.000 kroner for Rosenborg?

– Vi har vel en omsetning på noen og 20 millioner. Da høres det ikke så mye ut, men de fleste spillerne våre har nå en lønn de kan leve av. De har vi økt de siste to årene. Vi har utvidet det sportslige apparatet betydelig. Kostnadene fyker bare av gårde, så derfor måtte vi veie dette litt opp mot hverandre, sier Engen.

Vil at styret skal snu

Rogde forteller om en spillertropp med blandede følelser etter at de er den eneste Toppserieklubben som ikke reiser til Spania.

– Det som kanskje er mest kjipt er at «pre season» er noe fint å se frem til. Man kommer til et annet miljø og det er bra for det sosiale, sier hun.

Hun legger til at det er vanskelig å sammenligne kvinnelaget direkte med herrelaget, og at hun nå er innstilt på at det ikke blir ikke noen treningsleir i 2023.

Carl-Erik Torp

REAGERER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

– Treningsleir er veldig viktig for å jobbe med konkrete ting på feltet, men samtid bygge relasjoner og komme tettere som gruppe. Det er sjeldent at man ikke ser lag prioritere det i budsjettene sine, sier Torp.

Rogde ønsker nå at Rosenborg-styret skal snu i sin beslutning, om det er mulig

– Det hadde vært gøy om de hadde fått det til uten at det hadde gått utover andre viktige ting. Vi hadde jo forventet som alltid at vi skulle på treningsleir, og det vil vi gjøre igjen neste år. Vi regner med at dette bare skjer i år, sier Rogde.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal