Hopp til innhold

Får ikke gjøre som herrelaget: – Urettferdig

Rosenborgs herrelag reiser på treningsleir i 26 dager. Kvinnelaget holder seg hjemme i Norge, som eneste lag i Toppserien.

Toppserien 2022

IKKE FORNØYD: Matilde Alsaker Rogde sier det er litt irriterende at kvinnelaget til Rosenborg ikke skal dra på treningsleir i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var ikke en beskjed som vi forventet å få, sier Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde til NRK.

Hun må bli hjemme i oppladningen til årets sesong i Toppserien. For Rosenborg er eneste lag i Toppserien som ikke reiser på treningsleir til Spania før sesongen og eneste av de ti Toppserielagene som ikke deltar i Toppserieuken i Marbella (1.-8. mars).

Alle klubbene som deltar der får 150.000 kroner i støtte av interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner.

– Det er veldig rart at klubben i Toppserien med høyest budsjett, og som har hatt det i flere år, dropper det, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Styreleder i Rosenborg Kvinner, Ørjan Engen, sier til NRK at en treningsleir totalt ville kostet rundt 450.000 kroner før den mulige støtten fra Toppfotball Kvinner.

– Vi tar det jo med i betraktningen nå vi tar en vurdering. Da regner vi med at vi må betale 300.000 for en treningsleir, sier Engen.

– Urettferdig

Rogde forteller til NRK at de har fått en gjennomgang av hvorfor ting ble som det ble, og prioriteringene som ble tatt, og sier at hun har forståelse for dem.

– Men samtidig hadde vi en forventning at vi skulle på treningsleir, så alle synes at det var kjedelig og skuffende, sier hun.

Rosenborg kvinner 2021.

URETTFERDIG: Det mener Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde etter at de ikke får dra på treningsleir.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kjæresten Adrian Pereira, som spiller på herrelaget, får til sammenligning 26 dager i Spania til å forberede seg til årets sesong, skrev Adresseavisen tidligere i januar.

– Det er synd at det er slike forskjeller når vi er fusjonert og alt, men det er realiteten. Selvfølgelig er det litt irriterende, men vi unner jo dem alt det, for all del, sier Rogde.

– Vi har jo like mye lyst og fortjener det like mye, så selvfølgelig kan det føles urettferdig. Men vi vet at det er et skille mellom økonomiene, sier hun og legger til at hovedfokus er skuffelsen over forventningene de selv hadde til å dra på treningsleir, og ikke hva herrelaget gjør.

Prioriterte annerledes

Rosenborgs kvinne- og herrelag ble fusjonert til én klubb 1. januar. Da ble det bestemt at hvert av lagene skulle stå for egne inntekter og utgifter.

– Fusjonen gikk ut på at begge lagene skulle bære seg selv. Det er det som er årsaken til at vi gjør det slik, sier styreleder Engen.

Årsaken til at kvinnelaget ikke drar på treningsleir er en økonomisk prioritering.

– I samråd med trenere og ledere på kvinnesiden ble det gjort den vurderingen at man heller valgte å prioritere mer permanente endringer, som for eksempel flere trenere, bedre kostholdsopplegg, og gode reiser rundt kamper i Norge, fremfor det å reise én uke til Marbella, sier daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal, til NRK.

Tore Bjørseth Berdal, ny daglig leder i Rosenborg

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal.

Foto: NRK

Han skjønner at Rogde føler det urettferdig at de ikke får dra på tur.

– Det er dessverre sånn at vi ikke har muligheten til å gjøre alt vi ønsker. Vi har i samråd med trenere og ledere på damelaget gjort en sportslig prioritering der vi har valgt å ruste opp i opplegget rundt, sier Berdal.

– Det er veldig spesielt. Jeg skjønner at spillerne synes det er kjipt, sier fotballekspert Torp.

Styrelederen sier de gjerne skulle hatt råd til både treningsleir og å styrke apparatet rundt.

– Vi har økt satsing på fysioterapeuter og økt trenersatsing. En treningsuke i Spania varer én uke. En fysioterapeut har du hele året. Vi skulle gjerne hatt råd til begge deler, men det har vi ikke, sier Engen.

– Hvor mye er 300.000 kroner for Rosenborg?

– Vi har vel en omsetning på noen og 20 millioner. Da høres det ikke så mye ut, men de fleste spillerne våre har nå en lønn de kan leve av. De har vi økt de siste to årene. Vi har utvidet det sportslige apparatet betydelig. Kostnadene fyker bare av gårde, så derfor måtte vi veie dette litt opp mot hverandre, sier Engen.

Vil at styret skal snu

Rogde forteller om en spillertropp med blandede følelser etter at de er den eneste Toppserieklubben som ikke reiser til Spania.

– Det som kanskje er mest kjipt er at «pre season» er noe fint å se frem til. Man kommer til et annet miljø og det er bra for det sosiale, sier hun.

Hun legger til at det er vanskelig å sammenligne kvinnelaget direkte med herrelaget, og at hun nå er innstilt på at det ikke blir ikke noen treningsleir i 2023.

Carl-Erik Torp

REAGERER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

– Treningsleir er veldig viktig for å jobbe med konkrete ting på feltet, men samtid bygge relasjoner og komme tettere som gruppe. Det er sjeldent at man ikke ser lag prioritere det i budsjettene sine, sier Torp.

Rogde ønsker nå at Rosenborg-styret skal snu i sin beslutning, om det er mulig

– Det hadde vært gøy om de hadde fått det til uten at det hadde gått utover andre viktige ting. Vi hadde jo forventet som alltid at vi skulle på treningsleir, og det vil vi gjøre igjen neste år. Vi regner med at dette bare skjer i år, sier Rogde.

Siste nytt

 • 6000 fulgte Nadals trening i Paris: – Må nyte det

  Rafael Nadal spiller om kort tid sin siste Roland-Garros-turnering. Mange vil se den spanske tennisstjernen i aksjon før han legger racketen på hylla.

  Spanjolen har vunnet Grand Slam-turneringen hele 14 ganger. Selv om Nadal de siste årene har slitt stort med skader, er han full av håp før turneringsstart.

  – Jeg skal gi mitt beste. Og hvis 100 prosent ikke er nok til å vinne en kamp, skal jeg akseptere det. Men jeg går ikke på banen uten tro på at jeg kan klare det. Hvis det er 0,01 prosent sjanse skal jeg fortsatt gi det et forsøk, uttalte Nadal sist uke.

  Nyhetsbyrået AFP rapporterer at om lag 6000 personer var til stede på tribunene på hovedbanen under Nadals trening mandag.

  – Vi må nyte den tiden han har igjen på banen. Trolig vil ikke noe slikt skje igjen, sier Nadal-trener Carlos Moya.

  – Personlig pleier jeg aldri å være på tribunen før han kommer eller når han går av, men i år skal jeg gjøre et unntak for å få med meg all kjærligheten han får fra tilskuerne, fortsetter Moya.

  Nadal tok sin hittil siste tittel da han slo Casper Ruud i Roland-Garros-finalen i 2022. I fjor ble Novak Djokovic mester, også det med finaleseier over Ruud.

  (©NTB)

  Nadal
  Foto: NTB
 • FCKs gullhåp ute – får ingen mesterliga-sjanse

  FC København blir ikke dansk seriemester for tredje år på rad. Laget til Birger Meling og Mohamed Elyounoussi er hektet av før siste runde.

  Det ble klart etter 2-3-tapet borte mot AGF tirsdag kveld. Mads Emil Madsen scoret samtlige av vertenes mål før pause.

  FCK måtte vinne for å holde liv i en tynn gullteori. Mesterne fra de to siste sesongene er fire poeng bak erkerival Brøndby og Midtjylland før seriesesongen runder av søndag.

  Meling spilte svært svakt og ble byttet ut i pausen. I referatet til nyhetsbyrået Ritzau står det at Gift Links fikk rogalendingen til å se ut som en Serie 4-spiller (nivå ti i Danmark) gjennom hele omgangen.

  På tampen av kampen ble Elyounoussi tatt av banen.

  Brøndby topper tabellen på bedre målforskjell (+26 mot Midtjyllands +19). Klubben kan ta sitt første seriegull siden 2021.

  FCK tok seg i fjor høst overraskende videre fra gruppespillet i Mesterligaen og bidro til å slå ut Manchester United, men til høsten blir det maksimalt spill i Serieligaen (Uefas tredjerangerte europacup).

  (©NTB)

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Start fortsatt på nedrykksplass – tapte mot Moss

  Start tapte 1–2 borte mot Moss i 1. divisjon tirsdag kveld. Dermed forbli Kristiansand-klubben på direkte nedrykk.

  På de ni første kampene på nivå to har Azar Karadas og Start bare tatt seks poeng. Kun Aalesund har færre med sine fem, men sunmøringene har én kamp mindre spilt enn Start.

  Ranheim på nedrykkskvalik og Åsane på trygg grunn har begge syv poeng, men de har henholdsvis én og to kamper mindre spilt enn Start.

  I tirsdagens kamp tok Moss ledelsen ved Ian Hoffmann rett før pause, før Marius Andersen doblet like etter sidebytte. Sander Sjøkvist reduserte for Start 20 minutter før fulltid, men utligningen kom aldri.

  Moss tar steget opp på fjerdeplass med 14 poeng, ett bak Sogndal og Kongsvinger på de to direkte opprykksplassene.

  Start-trener Azar Karadas etter 1.-divisjonskampen mot Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal