Hopp til innhold

Får ikke gjøre som herrelaget: – Urettferdig

Rosenborgs herrelag reiser på treningsleir i 26 dager. Kvinnelaget holder seg hjemme i Norge, som eneste lag i Toppserien.

Toppserien 2022

IKKE FORNØYD: Matilde Alsaker Rogde sier det er litt irriterende at kvinnelaget til Rosenborg ikke skal dra på treningsleir i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var ikke en beskjed som vi forventet å få, sier Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde til NRK.

Hun må bli hjemme i oppladningen til årets sesong i Toppserien. For Rosenborg er eneste lag i Toppserien som ikke reiser på treningsleir til Spania før sesongen og eneste av de ti Toppserielagene som ikke deltar i Toppserieuken i Marbella (1.-8. mars).

Alle klubbene som deltar der får 150.000 kroner i støtte av interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner.

– Det er veldig rart at klubben i Toppserien med høyest budsjett, og som har hatt det i flere år, dropper det, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Styreleder i Rosenborg Kvinner, Ørjan Engen, sier til NRK at en treningsleir totalt ville kostet rundt 450.000 kroner før den mulige støtten fra Toppfotball Kvinner.

– Vi tar det jo med i betraktningen nå vi tar en vurdering. Da regner vi med at vi må betale 300.000 for en treningsleir, sier Engen.

– Urettferdig

Rogde forteller til NRK at de har fått en gjennomgang av hvorfor ting ble som det ble, og prioriteringene som ble tatt, og sier at hun har forståelse for dem.

– Men samtidig hadde vi en forventning at vi skulle på treningsleir, så alle synes at det var kjedelig og skuffende, sier hun.

Rosenborg kvinner 2021.

URETTFERDIG: Det mener Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde etter at de ikke får dra på treningsleir.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kjæresten Adrian Pereira, som spiller på herrelaget, får til sammenligning 26 dager i Spania til å forberede seg til årets sesong, skrev Adresseavisen tidligere i januar.

– Det er synd at det er slike forskjeller når vi er fusjonert og alt, men det er realiteten. Selvfølgelig er det litt irriterende, men vi unner jo dem alt det, for all del, sier Rogde.

– Vi har jo like mye lyst og fortjener det like mye, så selvfølgelig kan det føles urettferdig. Men vi vet at det er et skille mellom økonomiene, sier hun og legger til at hovedfokus er skuffelsen over forventningene de selv hadde til å dra på treningsleir, og ikke hva herrelaget gjør.

Prioriterte annerledes

Rosenborgs kvinne- og herrelag ble fusjonert til én klubb 1. januar. Da ble det bestemt at hvert av lagene skulle stå for egne inntekter og utgifter.

– Fusjonen gikk ut på at begge lagene skulle bære seg selv. Det er det som er årsaken til at vi gjør det slik, sier styreleder Engen.

Årsaken til at kvinnelaget ikke drar på treningsleir er en økonomisk prioritering.

– I samråd med trenere og ledere på kvinnesiden ble det gjort den vurderingen at man heller valgte å prioritere mer permanente endringer, som for eksempel flere trenere, bedre kostholdsopplegg, og gode reiser rundt kamper i Norge, fremfor det å reise én uke til Marbella, sier daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal, til NRK.

Tore Bjørseth Berdal, ny daglig leder i Rosenborg

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal.

Foto: NRK

Han skjønner at Rogde føler det urettferdig at de ikke får dra på tur.

– Det er dessverre sånn at vi ikke har muligheten til å gjøre alt vi ønsker. Vi har i samråd med trenere og ledere på damelaget gjort en sportslig prioritering der vi har valgt å ruste opp i opplegget rundt, sier Berdal.

– Det er veldig spesielt. Jeg skjønner at spillerne synes det er kjipt, sier fotballekspert Torp.

Styrelederen sier de gjerne skulle hatt råd til både treningsleir og å styrke apparatet rundt.

– Vi har økt satsing på fysioterapeuter og økt trenersatsing. En treningsuke i Spania varer én uke. En fysioterapeut har du hele året. Vi skulle gjerne hatt råd til begge deler, men det har vi ikke, sier Engen.

– Hvor mye er 300.000 kroner for Rosenborg?

– Vi har vel en omsetning på noen og 20 millioner. Da høres det ikke så mye ut, men de fleste spillerne våre har nå en lønn de kan leve av. De har vi økt de siste to årene. Vi har utvidet det sportslige apparatet betydelig. Kostnadene fyker bare av gårde, så derfor måtte vi veie dette litt opp mot hverandre, sier Engen.

Vil at styret skal snu

Rogde forteller om en spillertropp med blandede følelser etter at de er den eneste Toppserieklubben som ikke reiser til Spania.

– Det som kanskje er mest kjipt er at «pre season» er noe fint å se frem til. Man kommer til et annet miljø og det er bra for det sosiale, sier hun.

Hun legger til at det er vanskelig å sammenligne kvinnelaget direkte med herrelaget, og at hun nå er innstilt på at det ikke blir ikke noen treningsleir i 2023.

Carl-Erik Torp

REAGERER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

– Treningsleir er veldig viktig for å jobbe med konkrete ting på feltet, men samtid bygge relasjoner og komme tettere som gruppe. Det er sjeldent at man ikke ser lag prioritere det i budsjettene sine, sier Torp.

Rogde ønsker nå at Rosenborg-styret skal snu i sin beslutning, om det er mulig

– Det hadde vært gøy om de hadde fått det til uten at det hadde gått utover andre viktige ting. Vi hadde jo forventet som alltid at vi skulle på treningsleir, og det vil vi gjøre igjen neste år. Vi regner med at dette bare skjer i år, sier Rogde.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Sæter mister sesongstarten

  Rosenborg-spiss Ole Sæter har fått en muskelskade og vil miste starten av årets sesong i Eliteserien. Han vil være ute til midten av mai, skriver Rosenborg.

  – Det er veldig kjipt, men skader er dessverre en del av fotballen. Det eneste jeg kan gjøre er å jobben knallhardt for å å komme tilbake så raskt som mulig, sier Sæter i pressemeldingen.

  Spissen måtte ut med skade i treningskampen mot Haugesund søndag, som endte 0-0. Trønderen scoret 14 mål i Eliteserien for Rosenborg forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2022: Rosenborg - Lillestrøm (3-1)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Välbe langet ut mot IOC: – Jeg er imot en nøytral status

  Russlands skipresident Jelena Välbe er ikke interessert i å delta under nøytralt flagg og reagerer mot Den internasjonale olympiske komités (IOC) uttalelse. Det skriver NTB.

  – Jeg vil ikke engang diskutere! Jeg er kategorisk imot den nøytrale statusen, spesielt siden det er mange tillegg, sa Välbe ifølge Championat.

  Hun ramset opp en rekke kriterier, blant annet at man ikke må være knyttet til det russiske militæret og at man ikke har deltatt på Putins «Z-fest».

  Tirsdag ble det klart at IOC anbefaler at russiske og belarusiske utøvere kan delta i internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg, men vil vente med å avgjøre om de får delta i OL i 2024.

  – IOC prøver nok en gang å flytte alt over på de forskjellige forbundene, mens de tilsynelatende allerede har sendt dem instruksjoner. Min mening: vi trenger ikke deres internasjonale konkurranser under slike forhold, sa Välbe.

  IOCs tyske president Thomas Bach sa tirsdag at Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sendt anbefalinger til internasjonale idrettsforbund om retur for russiske og belarusiske utøvere internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg.

  Samtidig gjorde han det klart at IOC ikke har gjort vurderinger rundt om russere og belarusere skal få delta i OL i Paris i 2024.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste