Hopp til innhold

Får ikke gjøre som herrelaget: – Urettferdig

Rosenborgs herrelag reiser på treningsleir i 26 dager. Kvinnelaget holder seg hjemme i Norge, som eneste lag i Toppserien.

Toppserien 2022

IKKE FORNØYD: Matilde Alsaker Rogde sier det er litt irriterende at kvinnelaget til Rosenborg ikke skal dra på treningsleir i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var ikke en beskjed som vi forventet å få, sier Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde til NRK.

Hun må bli hjemme i oppladningen til årets sesong i Toppserien. For Rosenborg er eneste lag i Toppserien som ikke reiser på treningsleir til Spania før sesongen og eneste av de ti Toppserielagene som ikke deltar i Toppserieuken i Marbella (1.-8. mars).

Alle klubbene som deltar der får 150.000 kroner i støtte av interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner.

– Det er veldig rart at klubben i Toppserien med høyest budsjett, og som har hatt det i flere år, dropper det, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Styreleder i Rosenborg Kvinner, Ørjan Engen, sier til NRK at en treningsleir totalt ville kostet rundt 450.000 kroner før den mulige støtten fra Toppfotball Kvinner.

– Vi tar det jo med i betraktningen nå vi tar en vurdering. Da regner vi med at vi må betale 300.000 for en treningsleir, sier Engen.

– Urettferdig

Rogde forteller til NRK at de har fått en gjennomgang av hvorfor ting ble som det ble, og prioriteringene som ble tatt, og sier at hun har forståelse for dem.

– Men samtidig hadde vi en forventning at vi skulle på treningsleir, så alle synes at det var kjedelig og skuffende, sier hun.

Rosenborg kvinner 2021.

URETTFERDIG: Det mener Rosenborg-spiller Matilde Alsaker Rogde etter at de ikke får dra på treningsleir.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kjæresten Adrian Pereira, som spiller på herrelaget, får til sammenligning 26 dager i Spania til å forberede seg til årets sesong, skrev Adresseavisen tidligere i januar.

– Det er synd at det er slike forskjeller når vi er fusjonert og alt, men det er realiteten. Selvfølgelig er det litt irriterende, men vi unner jo dem alt det, for all del, sier Rogde.

– Vi har jo like mye lyst og fortjener det like mye, så selvfølgelig kan det føles urettferdig. Men vi vet at det er et skille mellom økonomiene, sier hun og legger til at hovedfokus er skuffelsen over forventningene de selv hadde til å dra på treningsleir, og ikke hva herrelaget gjør.

Prioriterte annerledes

Rosenborgs kvinne- og herrelag ble fusjonert til én klubb 1. januar. Da ble det bestemt at hvert av lagene skulle stå for egne inntekter og utgifter.

– Fusjonen gikk ut på at begge lagene skulle bære seg selv. Det er det som er årsaken til at vi gjør det slik, sier styreleder Engen.

Årsaken til at kvinnelaget ikke drar på treningsleir er en økonomisk prioritering.

– I samråd med trenere og ledere på kvinnesiden ble det gjort den vurderingen at man heller valgte å prioritere mer permanente endringer, som for eksempel flere trenere, bedre kostholdsopplegg, og gode reiser rundt kamper i Norge, fremfor det å reise én uke til Marbella, sier daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal, til NRK.

Tore Bjørseth Berdal, ny daglig leder i Rosenborg

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Daglig leder i Rosenborg, Tore Bjørseth Berdal.

Foto: NRK

Han skjønner at Rogde føler det urettferdig at de ikke får dra på tur.

– Det er dessverre sånn at vi ikke har muligheten til å gjøre alt vi ønsker. Vi har i samråd med trenere og ledere på damelaget gjort en sportslig prioritering der vi har valgt å ruste opp i opplegget rundt, sier Berdal.

– Det er veldig spesielt. Jeg skjønner at spillerne synes det er kjipt, sier fotballekspert Torp.

Styrelederen sier de gjerne skulle hatt råd til både treningsleir og å styrke apparatet rundt.

– Vi har økt satsing på fysioterapeuter og økt trenersatsing. En treningsuke i Spania varer én uke. En fysioterapeut har du hele året. Vi skulle gjerne hatt råd til begge deler, men det har vi ikke, sier Engen.

– Hvor mye er 300.000 kroner for Rosenborg?

– Vi har vel en omsetning på noen og 20 millioner. Da høres det ikke så mye ut, men de fleste spillerne våre har nå en lønn de kan leve av. De har vi økt de siste to årene. Vi har utvidet det sportslige apparatet betydelig. Kostnadene fyker bare av gårde, så derfor måtte vi veie dette litt opp mot hverandre, sier Engen.

Vil at styret skal snu

Rogde forteller om en spillertropp med blandede følelser etter at de er den eneste Toppserieklubben som ikke reiser til Spania.

– Det som kanskje er mest kjipt er at «pre season» er noe fint å se frem til. Man kommer til et annet miljø og det er bra for det sosiale, sier hun.

Hun legger til at det er vanskelig å sammenligne kvinnelaget direkte med herrelaget, og at hun nå er innstilt på at det ikke blir ikke noen treningsleir i 2023.

Carl-Erik Torp

REAGERER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

– Treningsleir er veldig viktig for å jobbe med konkrete ting på feltet, men samtid bygge relasjoner og komme tettere som gruppe. Det er sjeldent at man ikke ser lag prioritere det i budsjettene sine, sier Torp.

Rogde ønsker nå at Rosenborg-styret skal snu i sin beslutning, om det er mulig

– Det hadde vært gøy om de hadde fått det til uten at det hadde gått utover andre viktige ting. Vi hadde jo forventet som alltid at vi skulle på treningsleir, og det vil vi gjøre igjen neste år. Vi regner med at dette bare skjer i år, sier Rogde.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal