Ronaldo om Neymar: – Det er et gigantisk press

I 2002 slo Ronaldo tilbake etter en skuffende avslutning på VM fire år tidligere. I år skal landsmannen Neymar forsøke å gjøre det samme – men Brasil-legenden mener presset som legges på lagets store stjerne er unødvendig.

Ronaldo Lima

PRESS: Ronaldo måtte tåle et enormt press fra det brasilianske folk under fotball-VM i 1998, 2002 og 2006. Nå er det Neymar som har det samme presset på sine skuldre.

Foto: Mattis Holt / NRK

De brasilianske stjernene fra 1998-VM er denne helgen i Oslo for å spille oppvisningskamp mot «Drillos», med «den originale» Ronaldo i spissen.

Mesterskapet i 1998 endte som kjent ikke helt som Brasil ønsket, og selv om de har vært blant favorittene i samtlige mesterskap siden, så har det bare blitt én triumf (2002). I 2014 var en hel nasjon på gråten når Neymar måtte ut på båre, og VM-drømmen glapp – hele sju ganger bak Júlio César.

Nå skal det revansjeres.

– Jeg er optimistisk for Brasil, og for Neymar. Det virker som at han er helt frisk nå etter fotskaden, men det er et helt gigantisk press. Å spille for Brasil i VM er det største presset en spiller kan ha, sier Ronaldo til NRK.

Neymar 10

TAP: Uten Neymar ble det stygge sifra for Brasil da de møtte Tyskland i semifinalen i 2014.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

– Unødvendig

Brasil-legenden vet godt hva han prater om. Presset på en 21 år gammel Ronaldo var enormt foran verdensmesterskapet i 1998, men det endte med en mystisk kollaps og finaletap. Kanskje var presset for stort.

Lima

KLAR FOR NORGE: NRK møtte Ronaldo foran omkampen mot Norge lørdag. Atter en gang hviler det meste av presset på den tidligere storscoreren.

Foto: Mattis Holt / NRK

– Det er ikke bra at én spiller får alt det presset, men sånn er det. Vi er profesjonelle spillere, og vi er der for å represtere en hel nasjon. Det innebærer mye ansvar. Jeg mener det er et unødvendig ansvar, men det er noe vi må forholde oss til, sier han.

I 2002 fikk de derimot revansje, da Tyskland ble slått i finalen. Ronaldo scoret to. Nå håper legenden at Neymar kan få til det samme.

– Han må fokusere på det som skjer på banen, og stenge ute alt utenfor. Jeg synes han har håndtert presset godt i både Barcelona og PSG. Han er klart vår største stjerne, og jeg håper vi kan få mye glede av han i Russland, sier Ronaldo.

Hyller Brasils taktikk

Tidligere Brasil-spiller Emerson er enig med lagkameraten.

– Det lå utrolig mye press på Ronaldo sine skuldre når vi spilte, og det samme skjer nå. I Brasil virker det som vi velger én spiller som får alt ansvaret. Som med Neymar nå, og som med Romario og Zico tidligere. Jeg synes ikke det er noe særlig, sier han til NRK.

Ronaldo poengterer derimot at dagens Brasil er mye mer enn et «enmannslag».

– Brasil har sett veldig bra ut i det siste, og har vist en solid og god taktikk. Jeg er optimist, og de er absolutt en av favorittene, sammen med Spania og Tyskland, sier han.

Marcelo

SKADE: Slik endte det forrige verdensmesterskapet for Neymar. Nå er han tilbake på beina igjen, klar for revansje.

Foto: Odd Andersen / AFP

Siste nytt

 • Martinsen scoret da Chicago vant

  Norske Andreas Martinsen sto for både scoring og assist da Blackhawks brøt tapsrekken og sikret seg 6–3 hjemme mot Penguins. Andreas Martinsen fikk bare litt over sju minutter på isen, men han brukte dem til gjengjeld svært godt.

  Andreas Martinsen
  Foto: Derek Leung / AFP
 • Sjokktap for Real Madrid

  Real Madrid gjekk på ein smell i Champions League kampen mot CSKA Moskva onsdag kveld. Laget tape heile 3–0 heime på Santiago Bernabéu. Islandske Arnor Sigurdsson punkterte kampen for gjestane då han sette inn det tredje målet etter 73 minutt.

  Arnor Sigurdsson
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Klæbo involvert i påkjørsel

  Johannes Høsflot Klæbo var involvert i en trafikkulykke på Byåsen i Trondheim onsdag, skriver VG. Ifølge politiet skal det ha vært mindre personskader etter ulykken.

  – Det er ingen dramatikk i dette. Men vi vil heller ikke legge skjul på at det er Johannes som er involvert, sier far og manager, Håkon Klæbo til VG.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
VM svømming kortbane
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Vinterstudio
NRK Sport Live: V-cup skiskyting
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
VM-minner
Sport i dag
Europaligaen: Genk - Sarpsborg 08