NRK Meny
Normal

Truer med å vrake Isinbajeva fra OL-jobb

Jelena Isinbajeva (31) provoserte mange da hun støttet den kontroversielle homoloven i Russland. Nå får hun refs av IOC-topp Jacques Rogge.

Isin1

Jelena Isinbajevas homoutspill i VM har fått IOC-president Jaques Rogge til å vurdere hennes framtid som OL-representant.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Stavdronningen Isinbajeva tok VM-gull på hjemmebane i Moskva for to uker siden - dagen etter havnet hun i utenomsportslig fokus etter at hun angrep protestene mot Russlands omstridte lov mot homofil propaganda.

 Jacques Rogge

IOC-president Jacques Rogge er skuffet over Isinbajeva.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Nå uttaler Jacques Rogge, president i den internasjonale olympiske komite, at han er skuffet.

– Det var skuffende å høre. Heldigvis reagerte hun selv på det og gjorde rede for seg etterpå. Men hun burde aldri sagt det. Hun burde ikke blande seg inn i en slik debatt. Det var en lite klok avgjørelse, sier Rogge til BBC.

Fjernes som OL-representant?

Isinbajeva kom med de kontroversielle uttalelsene etter at svenske Emma Green Tregaro markerte sin motstand mot homoloven ved å hoppe høyde med neglelakk i regnbuens farger.

– Det er respektløst mot vårt land og våre innbyggere. Vi er russere, kanskje vi er annerledes enn folk fra andre land, men vi har våre lover som alle må respektere, sa Isinbajeva.

Ifølge BBC vurderer Rogge å fjerne russeren som ambassadør for Ungdoms-OL og som representant for OL-landsbyen i Sotsji.

Har fått forsikringer

Før OL i Sotsji i februar har den russiske loven mot homofil propaganda skapt debatt både i Norge og i andre land. Rogge sier IOC ikke vil tolerere diskriminering under mesterskapet.

– Vi må respektere Russland som nasjon, men må sikre oss at det ikke blir diskriminering under mesterskapet, sier Rogge, under et halvt år før Sotsji-OL.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer den kontroversielle loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett.

– Situasjonen for IOC er ganske enkel. Vi har bedt russiske myndigheter om å gi oss forsikringer om at dette ikke vil påvirke idrettsutøvere, tilskuere og funksjonærer. Vi har fått disse forsikringene fra regjeringen og visestatsministeren som er ansvarlig for organiseringen av OL, sier Rogge.

Den russiske stavdronningen Isinbajeva uttalte selv etter VM at hun vil ta en pause fra idretten og vil prioritere familien.

Hun utelukket likevel ikke et comeback i framtiden - og da er OL i Rio i 2016 trolig det naturlige målet.

Stavdronningen tok VM-gull tirsdag og innrømmet til NRK etterpå at hun har deltatt i sitt siste VM.

Jelena Isinbajeva tar pause. Se NRK-intervjuet her.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal