Hopp til innhold

Roernes marerittdøgn under EM – ned to kilo hver på 90 minutter

GLASGOW (NRK): Etter et år med pause fra toppidretten hadde roer Are Strandli nesten glemt hvor tøft det er å gå ned flere kilo på under to timer før rokonkurransene. Det er han glad for.

Kristoffer Brun og Are Strandli EM

LETTVEKTERE: Kristoffer Brun (t.v.), Are Strandli og landslagssjef Johan Flodin etter seieren i forsøksheat på lettvekt dobbeltsculler under EM i Glasgow.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Kom igjen, gutter. La oss gå og slanke oss, så blir det lettere i morgen, roper den irske lettvektsroeren Gary O'Donovan inn i teltet til Kristoffer Brun og Are Strandli.

Den norske duoen har nettopp vunnet forsøksheatet med beste tid av samtlige i EM – i Strandlis mesterskapscomeback.

Smilet er bredere nå, der de står med energibarer og drikkeflaske, enn den var da de våknet grytidlig torsdag morgen. Da veide de nemlig totalt fire kilo for mye for å få konkurrere i lettvekt dobbeltsculler i Strathclyde Country Park like utenfor Glasgow. De hadde noen særs tøffe timer foran seg.

Kristoffer Brun

VARMT: Kristoffer Brun ligger i senga med ekstra klær før konkurranse.

Foto: Privat

– Hvis jeg hadde husket hvordan det var, er det ikke sikkert jeg hadde begynt igjen, sier Strandli.

Kiloene rant av under dyna

De startet morgenen med en løpetur, før de inntok en bokstavelig talt lett frokost. Deretter la de to gutta seg i glovarmt vann i badekaret i en halvtime, før de pakket seg inn ullundertøy, regnjakker og krabbet under dyna.

Svetteprosessen bidro til at to kilo rant av i løpet av kun 90 minutter.

– Det er tøft, og det var godt å få en pause fra det. Men nå er vi inne i rutinene igjen, forteller Strandli.

SVETT: Slik så det ut torsdag morgen, da Kristoffer Brun og Are Strandli måtte gå ned to kilo på kort tid. Foto: Are Strandli

To timer før løp veide de inn på 70,1 og 69,6 kilo – akkurat under makssnittet på 70 kilo per person. Energien og blodsukkeret var ikke akkurat på topp, og da NRK kom bort lå gutta og sov på massasjebenken.

– Vi blir jo sure i perioder, men jeg liker å tro jeg har god selvkontroll. Det er god mental trening i dette også, for man må roe ned. Ikke har man det spesielt bra om man er sur hele tiden heller, påpeker Brun.

– Men det hender det blir litt ampert, fortsetter Strandli, som veide 77–78 kilo i pauseåret.

Planlegger måltider

Alle lettvektsroerne følges tett av en ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen. Brun og Strandli har nå så mye rutine at de bare føler dette er en del av idretten.

– Det krever en ekstrem nøyaktighet. Ikke bare i konkurranse, men seks måneder i året. Etter VM til rundt nyttår kan man spise litt som normalt, men ellers er det en streng diett, forklarer landslagssjef Johan Flodin.

Kristoffer Brun og Are Strandli EM

SVETTER: Are Strandli (t.v.) og Kristoffer Brun ble veid inn på godkjent vekt før forsøkene i EM. De har de snaue to timer på å få i seg passe mengde væske og næring før konkurranse.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det går helt fint. Tenk hvordan vi nyter maten sammenlignet med andre. Vi planlegger jo ofte i flere måneder hva vi skal spise da. Det er bare å glede seg, sier Brun og gliser.

Så må han og makkeren løpe til shuttlebussen. Den tar dem tilbake til hotellet for en middag som er såpass lett, men energirik at slankingen blir enklere resten av EM.

 • Brun/Strandli ror semifinale lørdag klokken 11.12. Også Kjetil Borch er klar for semifinale i singelsculler lørdag.
 • Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig (dobbeltsculler), Marianne Madsen, Hanna Gailis Inntjore, Anna Een Sture og Inger Kavlie (dobbeltfirer) og Siri Eva Kristiansen og Maia Lund (lettvekt dobbeltsculler) må ut i oppsamlingsheat fredag.
 • EM-uka ser du på NRK 1 og nrk.no fredag fra klokken 10.00 fredag.

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • Sveitsisk alpinist pådro seg hjernerystelse etter stygt fall

  Den sveitsiske alpinister Mauro Caviezel fikk en kraftig hjernerystelse etter han gikk i isen under super-G-rennet i Lake Louise forrige helg.

  Det melder Det sveitsiske skiforbundet på sitt nettsted.

  – Undersøkelsene i Sveits har bekreftet kraftig hjernerystelse etter fallet i Canada. Heldigvis forble resten av kroppen stort sett uskadd foruten noen skrammer, blåmerker og en strekk. Landslagsutøveren skal gjennom ytterligere nevrologiske tester neste uke, skriver forbundet.

  34-åringen traff en port og falt fremover over skien i en ellers enkel del av løypa. Rennet ble stoppet i over 20 minutter.

  Etter over ti minutter med medisinsk behandling i bakken reiste Caviezel seg opp for egen maskin, før han ble hentet med helikopter og fraktet videre til sykehus. (NTB)

  Canada World Cup Skiing
  Foto: Jeff McIntosh / AP
 • Formel 1-løp i Kina er avlyst

  Formel 1-løpet i Kina neste år er allerede blitt avlyst grunnet pandemien.

  – Det kinesiske Grand Prix i 2023 vil ikke finne sted på grunn av de pågående problemene som er forårsaket av koronapandemien, skriver Formel 1 på Twitter.

  Koronasmitten er sterkt økende flere steder i Kina. I et land med 1,4 milliarder innbyggere der folk lever svært tett, kan økt smitte raskt føre til overfylte sykehus og en kraftig økning i antall koronarelaterte dødsfall, ikke minst fordi mange eldre har valgt å ikke la seg vaksinere.

  Det er et scenario som president Xi Jinping trolig vil unngå for alt i verden ettersom det vil ødelegge bildet av det han fastholder som en svært vellykket koronastrategi.

  Sist det ble arrangert Formel 1-løp i Kina, er helt tilbake i 2019, før pandemien. Da var der Mercedes' Lewis Hamilton som vant foran hans daværende lagkamerat Valtteri Bottas og Sebastian Vettel, som da kjørte for Ferrari. (NTB)

  F1 Grand Prix of USA
  Foto: Chris Graythen / AFP
 • Weng på pallen da Diggins vant

  Det ble gode plasseringer på flere norske, til tross for at Jessica Diggins stakk av med seieren.

  Amerikaneren havnet tre sekunder foran tyske Katharina Hennig, som havnet på andreplass.

  Diggins virket helt utslitt i målområdet, og det var tydelig at fredagens 10 kilometer var en kraftanstrengelse.

  – Et kjempeløp av Katharina Hennig, men å stå imot «the guts from Jessie Diggins» det var umulig, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn da hun gikk i mål.

  – Det er alltid litt drama rundt Jessie Diggins, men dette løpet står det full respekt av, sa Bjørn videre.

  Det var Heidi Weng som ble beste norske da hun tok den siste pallplassen.

  Weng står nå med 104 pallplasseringer i verdenscupen.

  De svenske favorittene Ebba Andersson og Frida Karlsson gikk imidlertid et noe skuffende løp. Pallen glapp i siste liten for Andersson, som endte på den sure fjerdeplassen.

  – Det var fryktelig irriterende at det var såpass lite som skilte opp til pallen, sier Andersson til NRK, som mener hun ble hindret på slutten.

  – Det er sånn jeg opplever det selv, og det er vel derfor det er ekstra irriterende. I og med at jeg vet at hvis jeg hadde hatt fri vei frem der, så kunne marginene vært på min side.

  Karlsson måtte nøye seg med å bli nummer åtte på Lillehammer.

  Lørdag venter sprintkonkurranse i fri teknikk mens løperne søndag skal ut i en klassisk 20 kilometer med fellesstart.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste