Hopp til innhold

Roernes marerittdøgn under EM – ned to kilo hver på 90 minutter

GLASGOW (NRK): Etter et år med pause fra toppidretten hadde roer Are Strandli nesten glemt hvor tøft det er å gå ned flere kilo på under to timer før rokonkurransene. Det er han glad for.

Kristoffer Brun og Are Strandli EM

LETTVEKTERE: Kristoffer Brun (t.v.), Are Strandli og landslagssjef Johan Flodin etter seieren i forsøksheat på lettvekt dobbeltsculler under EM i Glasgow.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Kom igjen, gutter. La oss gå og slanke oss, så blir det lettere i morgen, roper den irske lettvektsroeren Gary O'Donovan inn i teltet til Kristoffer Brun og Are Strandli.

Den norske duoen har nettopp vunnet forsøksheatet med beste tid av samtlige i EM – i Strandlis mesterskapscomeback.

Smilet er bredere nå, der de står med energibarer og drikkeflaske, enn den var da de våknet grytidlig torsdag morgen. Da veide de nemlig totalt fire kilo for mye for å få konkurrere i lettvekt dobbeltsculler i Strathclyde Country Park like utenfor Glasgow. De hadde noen særs tøffe timer foran seg.

Kristoffer Brun

VARMT: Kristoffer Brun ligger i senga med ekstra klær før konkurranse.

Foto: Privat

– Hvis jeg hadde husket hvordan det var, er det ikke sikkert jeg hadde begynt igjen, sier Strandli.

Kiloene rant av under dyna

De startet morgenen med en løpetur, før de inntok en bokstavelig talt lett frokost. Deretter la de to gutta seg i glovarmt vann i badekaret i en halvtime, før de pakket seg inn ullundertøy, regnjakker og krabbet under dyna.

Svetteprosessen bidro til at to kilo rant av i løpet av kun 90 minutter.

– Det er tøft, og det var godt å få en pause fra det. Men nå er vi inne i rutinene igjen, forteller Strandli.

SVETT: Slik så det ut torsdag morgen, da Kristoffer Brun og Are Strandli måtte gå ned to kilo på kort tid. Foto: Are Strandli

To timer før løp veide de inn på 70,1 og 69,6 kilo – akkurat under makssnittet på 70 kilo per person. Energien og blodsukkeret var ikke akkurat på topp, og da NRK kom bort lå gutta og sov på massasjebenken.

– Vi blir jo sure i perioder, men jeg liker å tro jeg har god selvkontroll. Det er god mental trening i dette også, for man må roe ned. Ikke har man det spesielt bra om man er sur hele tiden heller, påpeker Brun.

– Men det hender det blir litt ampert, fortsetter Strandli, som veide 77–78 kilo i pauseåret.

Planlegger måltider

Alle lettvektsroerne følges tett av en ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen. Brun og Strandli har nå så mye rutine at de bare føler dette er en del av idretten.

– Det krever en ekstrem nøyaktighet. Ikke bare i konkurranse, men seks måneder i året. Etter VM til rundt nyttår kan man spise litt som normalt, men ellers er det en streng diett, forklarer landslagssjef Johan Flodin.

Kristoffer Brun og Are Strandli EM

SVETTER: Are Strandli (t.v.) og Kristoffer Brun ble veid inn på godkjent vekt før forsøkene i EM. De har de snaue to timer på å få i seg passe mengde væske og næring før konkurranse.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det går helt fint. Tenk hvordan vi nyter maten sammenlignet med andre. Vi planlegger jo ofte i flere måneder hva vi skal spise da. Det er bare å glede seg, sier Brun og gliser.

Så må han og makkeren løpe til shuttlebussen. Den tar dem tilbake til hotellet for en middag som er såpass lett, men energirik at slankingen blir enklere resten av EM.

 • Brun/Strandli ror semifinale lørdag klokken 11.12. Også Kjetil Borch er klar for semifinale i singelsculler lørdag.
 • Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig (dobbeltsculler), Marianne Madsen, Hanna Gailis Inntjore, Anna Een Sture og Inger Kavlie (dobbeltfirer) og Siri Eva Kristiansen og Maia Lund (lettvekt dobbeltsculler) må ut i oppsamlingsheat fredag.
 • EM-uka ser du på NRK 1 og nrk.no fredag fra klokken 10.00 fredag.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Newcastle slapp med skrekken – slo Blackburn i straffesparkkonkurranse

  Newcastle så ut til å kunne ryke på en cupskrell mot Blackburn, men dro i land avansementet etter en straffesparkkonkurranse.

  Newcastle var storfavoritter da de kom på besøk til mesterskapsserielaget Blackburn i åttedelsfinalen av FA-cupen.

  Blackburn var bare målforskjell unna å kvalifisere seg til opprykkskvalifisering til Premier League i fjorårets sesong, men har slitt i år. Laget ligger på 16.-plass i ligaen.

  Laget har hatt utenomsportslig trøbbel denne sesongen, noe som blant annet førte til at danske Jon Dahl Tomasson ga seg som hovedtrener etter uenigheter og misnøye med klubbledelsen. Han har siden tatt over det svenske landslaget.

  Den nye treneren John Eustace klarte å presse Newcastle helt til ekstraomganger, men i straffesparkkonkurransen sa det stopp. Keeper Martin Dubravka ble den store helten for gjestene da han reddet straffesparket til Dominc Hyam etter 120 intense minutter på Ewood Park.

  Alan Shearer var på plass på stadion og ble hyllet fra begge lags supportere. Shearer vant Premier League med Blackburn i 1994/1995-sesongen, og spilte senere i Newcastle i over ti år. Shearer er fortsatt Premier Leagues mestscorende gjennom tidene med 260 mål.

  LxRqeLJt1wo
  Foto: AP
 • Stavanger Oilers tok seieren i målfattig oppgjør – sju strake tap for Lørenskog

  Stavanger Oilers la press på Vålerenga med en knepen 2-1-seier borte mot Lørenskog i eliteserien i ishockey tirsdag.

  Oilers lå sju poeng bak Vålerenga på andreplass før oppgjøret.

  Kampens første mål kom ikke før halvveis i andre periode da Martin Gran scoret for gjestene. Sju minutter senere utnyttet hjemmelaget et overtallsspill og utlignet ved Christian Blomqvist.

  I tredje periode tok Oilers igjen ledelsen ved Dan Kissel, og vant.

  Dermed reduserte Oilers luken opp til Vålerenga fra sju til fire poeng. Det gjenstår fire kamper av grunnserien i EHL.

  ETLy4bzS4ko
  Foto: NTB
 • Brann med full kontroll mot Vålerenga i Spania

  Brann hadde få problemer mot Vålerenga i en treningskamp i Marbella tirsdag. Eirik Hornelands lag vant overbevisende 3-0 mot de kongeblå.

  Brann og Vålerenga avsluttet sine respektive treningsleirer på den spanske solkysten med en treningskamp tirsdag.

  Joachim Soltvedt scoret to mål og Magnus Warming scoret ett mål for rødtrøyene.

  t0-xkePEsP0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal