NRK Meny
Normal

Rodal om Warholms taktikk: – Brutalt

LONDON (NRK): Mens mange velger å spare krefter til en sluttspurt, gjør Karsten Warholm det stikk motsatte. Onsdag kveld får man svar på om taktikken holder mot de aller beste.

Britain Athletics Worlds

PANGSTART: Karsten Warholm liker å gå ut med en pangstart, og pleier som regel å lede løpet midtveis. Så handler det om å greie å henge med i sluttspurten også.

Foto: David J. Phillip / AP

– Han er tøff og modig, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal om hvordan Karsten Warholm har fremstått i sine taktiske valg så langt i VM.

Onsdag kveld klokken 22.33 løper Warholm VM-finale på 400 meter hekk, og det som en av medaljefavorittene. Der vil man trolig nok en gang få se det som er blitt Warholms signatur-taktikk.

Han har nemlig fått vane for å pangstarte løpene sine, og sette inn spurten omtrent med det samme. Det er en metode som ikke akkurat gir deg mange hvileskjær.

– De får bare komme

Det aller vanligste er jo som kjent å spare litt på kreftene til en sluttspurt, men det vil ikke Warholm gjøre.

– Jeg vil bruke energien min når jeg har den, og det er i starten av løpet, forklarer Warholm.

Rodal synes Warholms valg er smart - men krevende.

– Han tør å satse ordentlig, tør å åpne hardt og ha et litt brutalt løpsopplegg, sier NRK-eksperten.

ATHLETICS-WORLD-2017

Warholm vil helst ha et forsprang før den åttende hekken. Ved den åttende hekken får han nemlig alltid en teknisk utfordring.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Warholm benyttet seg av taktikken både i forsøksheatet og i semifinalen. Spesielt i semifinalen startet han veldig raskt, og fikk et godt forsprang midtveis i 400-meteren.

– Jeg gikk hardt ut som vanlig. Jeg lot det bare stå til. Jeg synes det er veldig fint å ha det forspranget, og så får de bare komme litt utpå oppløpet der, forklarte han etter semifinalen.

Fordelen er selvsagt at Warholm får et forsprang. Ulempen er at han kanskje ikke har like mye krefter igjen når de andre setter inn støtet på slutten av løpet.

Warholm

Slik så det ut da Warholm kontrollerte seg videre fra semifinalen. VM-favoritten Kerron Clement vant dette heatet foran Warholm, og han velger som regel å spare litt på kreftene i starten.

Håper han sparer litt mer på kruttet

Warholm bruker denne taktikken likevel på grunn av det som alltid skjer med ham på den åttende hekken. Der er han for det første alltid veldig sliten, og han må i tillegg skifte fra 13 til 15 steg. Da går det bittelitt tregere.

– Han tenker nok at han skal løpe tøft i åtte hekker, for å ha en liten buffer til det som skjer derfra og ut, forklarer Rodal.

Han håper imidlertid Warholm sparer litt mer på kruttet i kveldens finale.

– Han nevnte at han åpnet veldig tøft i semifinalen, og mente selv at det kanskje var litt for hardt. Jeg tror det kan være fornuftig å balansere det litt mer, for det skjer tross alt litt på de siste ti prosentene av løpet, sier Rodal.

Går det som mange tror og håper, blir 21-åringen den fjerde nordmannen gjennom tidene med en VM-medalje i en løpsøvelse. Bare Rodal selv, Ingrid Kristiansen og Grete Waitz har greid det samme.

Siste nytt

 • Sterk sluttspurt i Arsenal-seier

  I det som var Arsenals første kamp etter at manager Arsène Wenger tidligere denne uken annonserte sin avgang ved sesongslutt ble det seier 4–1 over West Ham.

  Seieren satt imidlertid langt inne, men tre mål i de siste ti minuttene ga Arsenal-jubel.

  SOCCER-ENGLAND-ARS-WHU/
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Målløst for Hegerberg i semifinalen

  Ada Hegerberg hadde flere muligheter, men hverken Lyon eller Manchester City maktet å score i den første mesterligasemifinalen søndag.

  Kampen endte 0-0, og det er helt åpent før returoppgjøret i Frankrike neste helg.

   Ada Hegerberg
  Foto: Josep Lago / AFP
 • Storseier for Klepp

  Klepp flesket til med 6-0-seier hjemme mot Grand-Bodø i Toppserien søndag.

  Hege Hansen og Hanne Kogstad scoret to mål hver, mens Malin Skogvold Runestad og Marie Hella Andersen scoret hvert sitt.

  Klepp-Grand Bodø
  Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias