Hopp til innhold

Rodal kritisk til strenge OL-krav: – De er gått ut på dato

​AMSTERDAM (NRK): Norske og svenske friidrettsstjerner sliter voldsomt med de nasjonale OL-kravene. Vebjørn Rodal mener gammel doping gjør kravene for strenge.

Vebjørn Rodal

KRITISK: Vebjørn Rodal mener flere av de nordiske OL-kravene er for strenge. Her er han under VM i fjor.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er fryktelig rart å stå her etter å ha tatt EM-sølv og være skuffet, sa svenske Michel Tornéus til Radiosporten torsdag.

Lengdehopperen gikk over det internasjonale OL-kravet to ganger, men hoppene telte ikke på grunn av for mye medvind. Dermed står han med EM-medalje, men uten OL-plass.

– Det her føles bare sykt, sa Tornéus til Expressen før han kastet seg på første fly for å finne et nytt stevne før mandagens uttak.

ATHLETICS-EUROPE/

SKUFFET: Svenske Michel Torneus, til venstre, jublet ikke for sølv. I stedet var han knust over å ikke ha klart OL-kravet.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Norske stjerner i fare

Han er ikke alene. Den svenske folkehelten Susanna Kallur står i fare for å miste OL på grunn av et brutalt svensk krav på 100 meter hekk.

Samtidig står flere av Norges største friidrettsstjerner uten OL-billett. Isabelle Pedersen gråt av skuffelse på torsdag etter at OL-drømmen brast , selv om hun løp under kravet seks ganger i fjor. Ezinne Okparaebo har bare løpt under det internasjonale kravet, ikke det norske. Faktisk har heller ikke Henrik Ingebrigtsen vært under det norske kravet.

Bedre antidopingarbeid – svakere tider

Olympisk mester Vebjørn Rodal mener kravene ikke har fulgt med i tiden.

– De er gått ut på dato. Kravene er satt ut ifra prestasjoner gjort i en tid der nivået i internasjonal friidrett dessverre var kunstig høyt.

– Kravene bør revurderes, slik at de matcher virkeligheten i dag, der idretten er litt sunnere, sier 43-åringen.

Et eksempel er kravet på 1500-meter for menn. I år har bare fem europeere vært under det norske kravet på 3,35.50. Svenskenes krav er enda tøffere.

– En OL-konkurranse med 15 utøvere ville vært rimelig stusselig, sier Rodal.

– Brist i systemet

Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen var svært skuffet etter hun ikke greide OL-kravet på 100 meter hekk. Hun greide kravet seks ganger i fjor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tidligere OL-vinner i tresteg, Christian Olsson, mener noe ikke stemmer når en sølvmedaljevinner i EM ikke når opp.

– Det er en brist i systemet, sier svensken til TV12.

Olsson mener de tre beste i EM burde få OL-plass automatisk.

NRK har snakket med flere norske utøvere som mener kravene er strenge.

– Jeg skjønner at de stiller slike krav. Men på en annen side lærer man utrolig mye av å være med på mesterskap, sier Amalie Iuel, som gikk til semifinale på 400 meter hekk uten å ta kravet på fredag.

Forsvarer kravene

Norge har egne, strengere krav fordi Olympiatoppen krever at norske OL-utøvere skal kunne komme topp tolv i OL. Olympiatoppen og Norges friidrettsforbund har satt kravene sammen.

– Vebjørn er en god kjenner av friidrett, så når han mener det synes jeg vi skal ta stilling til det. Men kravene ble satt for relativt kort tid siden, sier Olympiatoppens Marit Breivik.

– Det er ikke veldig store forskjellen på det norske og internasjonale kravet, så det har ikke store betydningen, svarer friidrettsforbundets Ronny Nilsen.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal