NRK Meny
Normal

Rodal: – Jeg er dessverre ikke overrasket

Vebjørn Rodal etterlyser politisk vilje i det internasjonale friidrettsforbundet til å rydde opp etter opplysningene som kom frem lørdag.

Vebjørn Rodal

IKKE OVERRASKET: OL-mester på 800 meter og NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det internasjonale forbundet nå må rydde opp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg er dessverre ikke overrasket. Jeg vet ikke om jeg kan si at dette bekrefter, men det understreker i hvert fall det vi har hørt rykter om lenge nå. Dessverre, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

En tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige prøver.

Det hevder eksperter etter at The Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD har fått tilgang til resultatene av 12.000 blodprøver fra 5000 idrettsutøvere.

Tror på endringer

Vebjørn Rodal

OLYMPISK MESTER: Rodal vant OL-gull på 800 meter i 1996.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ha hemmeligholdt disse testresultatene som nå har blitt lekket av en varsler.

– Det må være politisk vilje i det internasjonale friidrettsforbundet til å rydde opp. Jeg har litt tro på at det kan skapes endringer når det nå skal velges ny president i det internasjonale friidrettsforbundet, sier Rodal.

Testresultatene er ikke bevis for doping, men avsløringene reiser alvorlige spørsmål om hvorvidt sporten gjør nok for å bekjempe juks i forkant av friidretts-VM i Beijing senere denne måneden.

– Historisk sett så tror jeg ikke det internasjonale friidrettsforbundet og en hel rekke særforbund har gjort nok. Det har vært mangel på politisk vilje til å ta ordentlig tak og rydde opp, sier Rodal.

– Vanskelig å få folk dømt

Vebjørn Rodal understreker at dette er en vanskelig og krevende prosess.

– Det svir noe j***ig med tanke på hvor målbar friidretten er. Du risikerer å rasere mange øvelser rent kommersielt. Om du setter nivået langt tilbake eller senker nivået vesentlig på store profiler, må du begynne å pirke borti kjente og kjære navn, sier Rodal og legger til:

– Jeg kan skjønne at folk kvier seg for å ta tak i det. Det er krevende juridisk, og det er vanskelig å få folk dømt.

Nå mener Rodal et samarbeid må til for å få bukt med problemene.

– Jeg tror det må etableres et rigid samarbeid mellom antidopingorganisasjonene og det internasjonale friidrettsforbundet. Og så det må være sanksjoner mot de nasjonale forbundene som ikke følger opp, avslutter 42-åringen.

Siste nytt

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Norsk gruppeseier i sandvolleyball

  Anders Mol og Christian Sørum vant sin tredje gruppekamp i sandvolleyball-EM i Nederland, og er dermed gruppevinnere og klare for åttedelsfinale. Som en av åtte gruppevinnere slipper de første utslagsrunde fredag og går rett til åttedelsfinale.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale