Hopp til innhold

Nedbrutt Johansson usikker på fremtiden: – Det er noe jævla dritt

Skihopper Robert Johansson gikk slukøret ut av stadionområdet i Kulm. Nå åpner han opp om de fysiske utfordringene som gjør han både forbanna og redd for fremtiden.

robert j.

PLAGER: Robert Johansson har gjennomgått to prolapsoperasjoner.

Foto: Privat/Trond Stenersen / NRK

«The Flying Moustache» har ikke fått det til å stemme de to siste sesongene. Fysiske plager har satt en stopper for de gode resultatene.

Johansson var sjanseløs på å komme seg til finaleomgangen lørdag, og han ba om å få slippe intervju. Søndag tok han seg videre, men det endte med 23.-plass.

Nå åpner den erfarne skihopperen fra Lillehammer opp om de tilbakevendende problemene med ryggprolaps og et stadig følelsesløst høyrebein.

– Når du kjenner at en fot dovner bort i en veldig følelsesbasert idrett, kjenner jeg at det tidvis er ekstremt utfordrende å holde fokus på rett plass. Og man blir jo stressa av ganske mye mindre enn det, forteller en åpen Johansson til NRK.

r. j.

PLAGES: Robert Johansson mister følelsen i høyre beinet.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Kroppen som stopper meg

I 2021 gjennomgikk Johansson sin første prolapsoperasjon. Året etter måtte han trekke seg fra VM grunnet enda en prolaps – og en ny ryggoperasjon måtte til.

I et intervju med Aftenposten på sensommeren så han lyst på den kommende sesongen. Men selv etter to ryggoperasjoner er ikke Lillehamringen kvitt problemene, som kom tilbake igjen rundt nyttår.

32-åringen legger ikke skjul på at det har vært frustrerende å forholde seg til en kropp som ikke vil spille på lag.

– Det er jo litt frykt blanda inn med det. Det er jo fælt å miste kontakt med alt av muskulatur. Da mister du alt av kraft, også. Evnen til å stramme en ankel den er ganske viktig når du holder på med det du holder på med, forklarer Johansson.

– Blir du forbanna eller redd?

– Litt av alt. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort annerledes. Det er det som kanskje irriterer meg mest. Jeg har jo brukt all tida mi på å sørge for å gjøre akkurat det jeg skal for å bli først og fremst bra i ryggen. Få kroppen til å samarbeide, men også være kapabel til å hoppe på ski. Så er det kroppen som stopper meg da. Det er noe jævla dritt, svarer en ærlig hopper.

Johansson

FRUSTRERT: Robert Johansson er betenkt og usikker på fremtida.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Kjennes ut som noen har sprøyta inn en væske

32-åringen sier han ikke merker noen smerter i ryggen, men han kjenner på tap av følelser i høyre bein under intervjuet.

Han forklarer at følelsene forsvinner litt etter litt.

Det kan for eksempel skje i løpet av en oppvarming eller etter en lang biltur hvor han har sittet litt for dårlig.

– Man er litt hypersensitiv på en del ting man ikke bør være så altfor sensitiv for når man holder på med det her, sier Johansson.

Endringene i høyrebeinet er små, men merkbare for hopperen:

– Det rare med det er at det kjennes ut som noen har sprøyta inn en væske. Bare satt inn en sprøyte fra rett under kneet og kylt på. Leggen føles større, mer død. Det er ikke noe superstore forskjeller kraftmessig, men man kan vel se små forskjeller. Men det er de små forskjellene man kjenner tidvis veldig godt når man kjenner på hvordan kroppen føles.

– Jeg har prøvd å kjøre tilløp uten å kjenne høyrefoten, og det har jeg ikke planer om å gjøre igjen, forteller Johansson.

r.j.

2021: Sølvmedaljen fra Oberstdorf i mars 2021 er Johanssons beste VM-minne.

Foto: Lise Åserud / NTB

Åpner for å legge opp

Johansson er frustrert over hvor lang tid rekonvalesensprosessen tar og er usikker på fremtiden.

Han har vel å merke tro på det han gjør av forebyggende trening og behandling.

– Problemet er at jeg ikke vet hvor lang tid det tar før det blir skikkelig bra da. Det er en tålmodighetsprøve, når du føler det burde skjedd en endring ganske kjapt. Samtidig føler jeg at jeg er på rett spor.

– Vurderer du å gi deg ved enden av sesongen?

– Det kan godt hende. Det får vi se. Så lenge jeg hadde vært «happy» med avgjørelsen, så tror jeg at jeg hadde blitt glad, sier Johansson og fortsetter:

– På et eller annet punkt må man jo tenke sånn. Om det har kommet ennå, vet jeg ikke. Jeg har veldig lyst til å få kroppen til å funke, og jeg er villig til å prøve mye og strekke meg langt. Problemet er jo at sesongen er jo i full sving. Jeg har hvert fall ikke tid til å dra hjem, legge meg på sofaen og vente på at det skal gå over.

Nå er det snart duket for VM, og Johansson har klare mål for seg selv og laget.

Han står med individuelt VM-sølv i stor bakke (2021) og OL-bronse i både stor og normal (2018).

– Så det frister veldig med et individuelt gull også, men jeg synes det hadde vært sykt kult å ta et gull med laget. Det gjelder både miks og lagkonkurranse for gutta, sier Johansson.

ol pyeongchang

NYTT LAGGULL?: Her fra OL i Pyeongchang i 2018.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Siste nytt

 • Norge på skuddhold etter hopprennet

  Norge 1, med Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak, er med i seierskampen i lagsprinten i Lahti.

  Den norske duoen er 12 sekunder bak ledende Østerrike 1. Østerrikes andrelag er nummer to, seks sekunder bak førstelaget sitt.

  Graabak satt tonen med et hopp på 121,5 meter, og var tydelig fornøyd med svevet sitt. Men han ble litt hoppet ifra av de to østerrikske lagene. Riiber hoppet mye inn med et hopp på 128 meter.

  Norge 2, med Andreas Skoglund og Espen Andersen, er nummer seks, 47 sekunder bak teten.

  Langrennet begynner 12.30.

  Lahti Ski Games 2022
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Ny nordmann i Jumbo-Visma

  Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

  Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

  Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

  – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

  Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

  Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

  Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NM i super-G er avlyst

  Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

  Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

  Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

  Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

  Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

  FIS World Cup utfor kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste