Hopp til innhold

VM-dronning etter «hjertesorg» og sykdomsmareritt – Nilsen fyltes av revansjelyst

Det siste året har vært et lite mareritt for Vilde Nilsen (22). Fylt av revansjelyst slo hun voldsomt tilbake og ble VM-dronning under mesterskapet i Östersund.

VM snøsport for parautøvere

VM-DRONNING: Vilde Nilsen har vært ustoppelig under ski-VM for parautøvere i Östersund.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tårene fosset nedover kinnene til Vilde Nilsen da det første gullet under ski-VM for parautøvere var i boks. Denne gangen var det tårer av lettelse og glede.

For under ett år siden sto hun sønderknust i pressesonen under Paralympics i Beijing. Tromsøværingen måtte bryte åpningsdistansen i Kina, noe hun opplevde som uendelig tung «hjertesorg».

VM i Östersund har handlet om revansje – å vise hvem som egentlig er best. Nilsen fulgte opp med sølv på sprinten og et nytt gull under lørdagens 10 kilometer.

22-åringen har erfart at ting kan gå galt, men når nervene kommer har hun utviklet et spesielt grep.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle gå som Marit Bjørgen. Når nervene er på topp, pleier jeg å sette på gamle renn av henne. For å se styrken og råskapen hun har, og så prøver jeg å gjenskape det selv, forteller hun.

Vilde Nilsen

JUBEL: Vilde Nilsen har blitt godt vant til å klyve opp på pallen i VM.

Foto: KARL NILSSON / Karl Nilsson

Under søndagens stafett, avslutningsdistansen i VM, ble mesterskapet kronet med sølvmedalje sammen med Kjartan Haugen, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Oxaal og ledsager Geir Lervik.

Sammen med lagkameratene, som er blant hennes viktigste støttespillere, sørget Nilsen for at det ble medalje i samtlige øvelser hun stilte opp i, to gull og to sølv.

– Det er dritbra. Jeg er veldig stolt av meg selv, sier hun til NRK.

– Det er alltid stafetten jeg gleder meg mest til. Det gir en helt annen glede, legger Nilsen til om dagens renn.

Laget

SØLVLAGET: Geir Lervik, Thomas Oxaal, Trygve Toskedal Larsen, Vilde Nilsen og Kjartan Haugen.

Kjemper seg gjennom sykdomsmareritt

«Hvordan skal dette gå?» var tanken som raste gjennom Nilsens hode etter åpningsdistansen i Paralympics i fjor.

Nilsen var den store gullfavoritten i Paralympics, men måtte reise hjem uten den edleste medaljen. De vonde minnene sitter fremdeles i, og 22-åringen forteller at hun har prøvd å unngå å tenke på den store nedturen.

– Jeg brukte ordet antiklimaks veldig mye, så det ble nesten et antiklimaks bare å si det ordet.

Nilsen hadde hatt korona like i forkant av Paralympics, og fikk akkurat testet negativt i tide. Men viruset var bare starten på et mareritt av ulike sykdommer.

Les også: Norsk langrennsstjerne hardt ut mot premienivå – måtte ta til takke med mummikopp

Vilde Nilsen Mummi
Vilde Nilsen Mummi

Ble fylt av revansjelyst

På flyet hjem fra Kina fikk hun ekstremt vondt i magen, og hjemme i Norge bar det rett til operasjon for blindtarmsbetennelse. Nå så hun frem til å endelig kunne sette i gang med treningen igjen, men langrennsløperen kom seg aldri helt til hektene.

Hos legen igjen ble det tatt blodprøver som påviste at hun hadde hatt kyssesyken. For alt hun vet kan sykdommen ha rammet henne under mesterskapet i Beijing.

– Det var voldsomt, så jeg håper jeg fikk min dose med sykdom i fjor, sier Nilsen.

Les også: Noreg til VM utan skiskyttarar: – Litt skremmande

Skiskyting, para
Skiskyting, para

Sykdomsperioden har gjort henne ekstra forsiktig. Da den norske idrettseliten samlet seg på Hamar for Idrettsgallaen på nyåret, takket hun pent nei til å stille. Hun nektet å risikere noe før VM i Östersund.

Og det er med revansjelyst hun står på startstreken denne gangen.

– Både jeg og folk rundt meg hadde troa på gull i Paralympics. Da det ikke ble det, føltes det som et slag i magen. Jeg var veldig uheldig i fjor, og vil ha revansje nå, sier Nilsen.

VM-konge i alpint

Samtidig som ski-VM for parautøvere ble arrangert i Östersund, har alpinistene sitt para-VM blitt gjennomført i spanske Espot. Der ble Jesper Saltvik Pedersen den store VM-kongen, da han søndag kronet et flott VM med gull i slalåmrennet.

Etter første omgang ledet han med 1.47, og i den andre omgangen stakk han ytterligere ifra, og vant til slutt med over to sekunder ned til italienske René De Silvestro på sølvplassen.

Dermed ble det fire gull og en bronsemedalje på Saltvik Pedersen fra mesterskapet i Spania.

Les også: Ut mot arrangøren etter disking – meiner VM-løypene er ekskluderande

Trygve Toskedal Larsen
Trygve Toskedal Larsen

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste