NRK Meny
Normal

Twintip-stjernene rister på hodet over ny stavtrend

SOTSJI (NRK.no): En konkurrent uten staver (!) skjøv Andreas Håtveit (27) ut av pallen med seks tidels margin. Store deler av twintip-eliten er skeptiske til den nye trenden.

Nicholas Goepper

Ser du hva som mangler? Nicholas Goepper kjører twintip uten staver - i motsetning til alle de andre i OL-feltet.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Nicholas Goepper

Nicholas Goepper briljerte med fantastiske grabs på torsdag, og tok til slutt bronse - uten staver.

Foto: Gero Breloer / Ap

– Jeg synes det ser rart ut, helt klart. I denne idretten handler det om å ha stil, og jeg synes ikke det er spesielt stilig, sier fristilkjøreren Bobby Brown til NRK.no.

Brown, den første gjennom tidene som landet en triple cork 1440 i konkurranse, er en av flere i miljøet som synes det er merkelig at en del kjørere har begynt å kjøre slopestyle på ski uten staver.

– Personlig synes jeg man skal kjøre med staver. Det er det mange andre som synes også. Det er bare det man gjør. Det ser litt bedre ut med staver. Ski skal man kjøre med staver, sier Norges landslagstrener Christopher Frankum kontant.

Mener han får urimelig fordel

Amerikaneren Nicholas Goepper er mannen som får konkurrentene til å steile. 19-åringen fra Fort Wayne stakk av med bronsen bare seks tidels poeng foran norske Andreas Håtveit. Han leverte flere imponerende grabs, noe som er lettere uten noe i hendene.

Håtveit mener unggutten får en fordel av å droppe stavene, og at dommerne burde håndert situasjonen annerledes.

– Det er lettere å grabbe uten staver, og dommerne var så dumme at de gikk ut og sa at de ikke skulle trekke noe for å kjøre uten, sier nordmannen.

Dermed var det fritt frem for Goepper, som leverte en imponerende forestilling både på rail-elementene og de store hoppene i fjellene over Sotsji.

Andreas Håtveit og Nicholas Goepper

Det er ikke vanskelig å skjønne at det er lettere å ta tak i skiene for å gjøre forskjellige grabs når man ikke har to lange staver i hendene. Til venstre Andreas Håtveit, til høyre Nicholas Goepper.

Foto: Bildemontasje / NTB scanpix

Mest for syns skyld

Stavene i slopestyle brukes først og fremst til å styrke balansen og - ja - til å komme seg fremover når man ikke kjører i nedoverbakke. Men slik sporten har utviklet seg, har stavene fått en mer estetisk funksjon enn praktisk.

De fleste kjørerne bruker derfor langt kortere staver enn de mer tradisjonelle alpinistene.

Håtveit sier han unner sin åtte år yngre rival bronsen, og at han var voldsomt imponert av prestasjonen til Goepper, som utnyttet de frie håndflatene sine til å gjøre flere nydelige grab-triks.

Men heller ikke den sympatiske nordmannen er spesielt fan av at utøvere kjører uten staver.

– Jeg synes det er litt teit. Jeg synes ikke det ser like fett ut, og dette er en sport som handler om at det skal se fett ut. Men steike, han er jo så god at ingen bryr seg, sier den alltid like positive hallingdølen til NRK.no.

– Hos noen ser det ikke bra ut...

Twintip er ikke akkurat en idrett med mye krangling mellom utøverne. De fleste omtaler hverandre som kompiser som reiser jorda rundt sammen.

Men akkurat det med stavene får faktisk flere av dem til å riste på hodet når NRK.no møter dem etter torsdagens renn.

Henrik Harlaut

Stil er viktig i twintip. Her er svenske Henrik Harlaut, som er kjent som sine karakteristiske dreads. Han sier han noen ganger kjører uten staver når han lager film, men aldri i konkurranse.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB Scanpix

– Du må ha bra stil for å gjøre det. Jeg vet om mange som får det til å se bra ut på film, men hos andre... hos andre ser det ikke bra ut, sier svenske Henrik Harlaut til NRK.no med klar adresse til torsdagens bronsevinner - etter en liten tenkepause.

– Det får være hans greie. Jeg velger å kjøre med staver. Det ser kanskje litt rart ut, men alle har sin stil, sier norske Aleksander Aurdal litt mer diplomatisk.

Vurderer å begynne å bruke staver igjen

Nicholas Goepper blir litt brydd når NRK.no spør ham om de manglende stavene.

– Dette føles fantastisk. Det med stavene er egentlig litt irrelevant, sier han høflig.

– Hvorfor bruker du ikke staver?

– Jeg brakk hånda mi for fire-fem måneder siden, så jeg måtte kjøre uten fordi jeg hadde gips. Og så gikk det så bra, så jeg beholdt dem. «If it ain't broke, don't fix it», smiler Goepper.

19-åringen er mest opptatt av å skryte av idolet Andreas Håtveit, men avslører likevel overfor NRK.no at han trolig kommer til å begynne å bruke staver igjen - bronsemedaljen til tross.

Ikke fordi han blir mobbet av konkurrentene, men av rent idrettslige grunner.

– Jeg liker å komme meg fremover litt bedre på flatene, og det kan du med staver, sier OL-medaljøren.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
NM alpint: Super-G kvinner og menn
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sport i dag med V-cupfinaler, skiskyting og hopp
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia